ΤΟΠΙΚΑ

Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» καθιερώθηκε στις προτιμήσεις των αναγνωστών

ο-ταχυδρομοσ-καθιερώθηκε-στις-προτ-851206

Τη δυναμική παρουσία του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» στην κοινωνία της Μαγνησίας και την ταχύτατη κυκλοφοριακή του άνοδο στο μικρό διάστημα που κυκλοφορεί κανονικά στα περίπτερα του νομού, πιστοποιεί ειδική έρευνα που έγινε από το Υπουργείο Τύπου και η οποία χθες δημοσιοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του.
Η έρευνα αυτή, για την οποία πάντως υπάρχουν κάποια σημεία που δεν διευκρινίζονται επαρκώς ή άλλα που αδικαιολογήτως υπάρχουν στα αποτελέσματα της έρευνας, καταγράφει τη δυναμική της εφημερίδας μας, έχοντας ήδη κατακτήσει τη δεύτερη θέση αναγνωσιμότητας και κυκλοφορίας, με σημαντικές διαφορές και μία διαρκή τάση ανόδου.
Συγκεκριμένα, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με αναγνωσιμότητα στο 29,3% ως μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε 51.000 ημερήσιους αναγνώστες, συμβάλλει στην άνοδο της μέσης αναγνωσιμότητας των τοπικών εφημερίδων με δυναμικό τρόπο, δικαιώνοντας τους λόγους έκδοσής του και ταυτόχρονα δείχνει την προοπτική κατακόρυφης ανόδου στο σύντομο μέλλον.

Η έρευνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του υπουργείου έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Μαρτίου και τα σχετικά ερωτήματα αφορούσαν σε ανάγνωση των τοπικών εφημερίδων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οταν, δηλαδή, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αριθμούσε μόλις 6 μήνες ομαλής καθημερινής κυκλοφορίας, σε αντίθεση με τις άλλες τοπικές εφημερίδες της μακροχρόνιας κυκλοφορίας. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι στην ίδια έρευνα καταγράφεται αναγνωσιμότητα, όχι αμελητέα μάλιστα, της τάξης του 19,2%, της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ, η οποία ως γνωστόν ανήκε στο παρελθόν στην ίδια εκδοτική προσπάθεια με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, όταν όμως η ΠΡΩΤΗ είχε σταματήσει την κυκλοφορία της από τον Οκτώβριο του 2006. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το κομμάτι της δικής της κυκλοφορίας περιήλθε αυτούσιο στον «Τ», αν και ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο αναγνωστικό κοινό, με δεδομένο ότι ο βασικός κορμός των συντακτών της μεταπήδησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πάντως η αναφορά της στην έρευνα δημιουργεί σίγουρα διαφορετικά δεδομένα. Σημειώνεται απλά ότι το ποσοστό αναγνωσιμότητας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και ΠΡΩΤΗΣ ξεπερνά το 48% συνολικά.
Επίσης, πρέπει να διευκρινισθεί ότι η κατανομή του δείγματος έγινε στατιστικά, όπως δηλαδή γίνεται και στις εκλογικές δημοσκοπήσεις. Είναι γνωστό όμως ότι η κυκλοφορία των εφημερίδων δεν ακολουθεί τους ίδιους κανόνες κατανομής μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα νέο έντυπο, όπως ο «Τ», που έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει για την αναγνωρισιμότητά του και στην ύπαιθρο.

Γενικά στοιχεία
Το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την κανονική του επανέκδοση, χωρίς δηλαδή τις συχνές «απουσίες» από τα περίπτερα ή τις άλλες εκδοτικές δυσκολίες του παρελθόντος, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σκαρφάλωσε αμέσως στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των τοπικών αναγνωστών, με ποσοστά αλλά και απόλυτους αριθμούς κυκλοφορίας που δικαίως χαρακτηρίζονται αξιοθαύμαστα, σίγουρα μας ικανοποιεί, αλλά ταυτόχρονα μας φορτώνει με μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στους ντόπιους αναγνώστες μας. Μας υποχρεώνει σε νέα βήματα βελτίωσης και αναβάθμισης, για να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο και στην αναβάθμιση και ανανέωση του τοπικού Τύπου, αλλά και στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης εφημερίδων και πολιτών που υπήρχε και στο παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μέρες μας η μέση ανάγνωση των τοπικών εφημερίδων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, φθάνει μόλις στο 26,9%, όταν στο παρελθόν το αντίστοιχο ποσοστό πλησίαζε στο 48%, δηλαδή περίπου ένας στους δύο διάβαζε τοπικές εφημερίδες.

Πρώτες σε αναγνωσιμότητα και τηλεθέαση τοπικών ΜΜΕ Θεσσαλία και Κρήτη
“Εργαλείο δουλειάς πολλαπλών χρήσεων” χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος την έρευνα για την αναγνωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων, τη θεαματικότητα και ακροαματικότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της Περιφέρειας, που διεξήχθη από την Κοινοπραξία των εταιριών MRB -VPRC και Metron Analysis και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2007.
Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε την διεξαγωγή της έρευνας “έμπρακτη απόδειξη της κυβερνητικής δέσμευσης για στήριξη τω

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου