ΤΟΠΙΚΑ

Οι δραστηριότητες των βουλευτών της Μαγνησίας: Η Ροδούλα Ζήση

οι-δραστηριότητες-των-βουλευτών-της-μ-851206

Με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, επισημαίνει τις ζημιές που προξένησε η πρόσφατη πυρκαγιά στο Πήλιο σε δασικό πλούτο, καλλιεργημένες εκτάσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζητάει από την Κυβέρνηση την ικανοποίηση των προτεινόμενων μέτρων από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για την ανακούφιση των πυρόπληκτων παραγωγών και κτηνοτρόφων, καθώς και των Συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η Βουλευτής κα Ζήση στην ερώτησή της αναφέρει τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου από την πρόσφατη πυρκαγιά καταστράφηκαν 50.000 στρέμματα δάσους, 20.000 στρέμματα ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δένδρα, καθώς επίσης και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ακόμη στις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (ανομβρία, ξηρασία, καύσωνας) η παραγωγή, η οποία αναμενόταν μεγάλη κατά τη φετινή χρονιά, έχει μειωθεί πάρα πολύ και η ζημιά υπολογίζεται να ξεπερνά το 70%.
Είναι γεγονός ότι η ζημιά για τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους του νοτίου Πηλίου είναι τεράστια, ενώ από τη μεγάλη έλλειψη αγροτικών προϊόντων θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία των συνεταιριστικών και ιδιωτικών βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής (ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια, κονσερβοποιεία ελαιών, ψυγεία για τη συντήρηση των φρούτων κλπ.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9-7-2007 από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Β. Σποράδων, στην οποία και συμμετείχα, αποφασίστηκε ομόφωνα να προταθούν προς την Κυβέρνηση τα παρακάτω μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων παραγωγών και κτηνοτρόφων καθώς και των Συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων της περιοχής.
Α) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
1) Nα υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημίωση στους πληγέντες παραγωγούς μέσω
ΕΛΓΑ για την ηρτημένη παραγωγή (ελιές, φρούτα κ.λ.π).
2) Αποζημίωση φυτικού κεφαλαίου πληγέντων παραγωγών μέσω ΠΣΕΑ.
3) Αποζημίωση πληγέντων παραγωγών για την αποκατάσταση παγίου
κεφαλαίου καθώς επίσης και εξοπλισμού (κατοικίες, αποθήκες, κτηνοτροφικές
εγκαταστάσεις κλπ.).
4) Ρυθμίσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από την πυρκαγιά σε ό,τι
αφορά δάνεια, δημόσιο, εισφορές στον ΟΓΑ κ.λ.π με περίοδο χάριτος για την
καταβολή της πρώτης δόσης για δύο χρόνια.
5) Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών λόγω απαγόρευσης της βόσκησης στις πληγείσες περιοχές (η προμήθεια των ζωοτροφών να γίνει μέσω της ΕΑΣ ΠΗΛΙΟΥ Β. ΣΠΟΡΑΦΔΩΝ) καθώς επίσης αποζημίωση για την καταστροφή των προϊόντων τους (τυρί, γάλα, κ.λ.π).
Β) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
1) Κατ’ εξαίρεση ένταξη της ελιάς στο πρόγραμμα αφορίας, όπως συμβαίνει με τα καρποφόρα φυλλοβόλα δένδρα για τα οποία εντάχθηκε πρόσφατα ο νομός Μαγνησίας και η διαδικασία αποζημίωσης να είναι μέσω ΕΛΓΑ.
2) Άμεση ικανοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων που αναφέρονται στο υπ’ αριθμόν 224/30-5-2007 έγγραφο της ΕΑΣ Πηλίου, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των αδιάθετων ελιών και ελαιολάδου.
Γ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ.
1) Με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να γίνει ρύθμιση των μέχρι 30/6/2007 ληξιπρόθεσμων και μη, οφειλών που προέρχονται από δάνεια που έχουν χορηγηθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης σε Βιοτεχνικές, Βιομηχανικές επιχειρήσεις (εδώ υπάγονται και οι συνεταιρισμοί οι οποίοι έχουν βιοτεχνικές και βιομηχανικές δραστηριότητες) καθώς επίσης και σε ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.
2) Τυχόν ρυθμίσεις δανείων που είναι σε εξέλιξη με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να υπάρξει παράταση δύο ετών καταβολής των υπολοίπων δόσεων με επιδότηση επιτοκίου για τα δύο χρόνια.
3) Με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγηθούν κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα μακροχρόνιας διάρκειας με τη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου