ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση “μαύρη εργασία” από το ΙΚΑ

επιχείρηση-μαύρη-εργασία-από-το-ικ-851206

Εφόδους… σε κοινές επιχειρήσεις και οικοδομές σχεδιάζει το ΙΚΑ στην νησιωτική και ηπειρωτική Μαγνησία το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Με τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Μονάδας του ΙΚΑ Μαγνησίας οι αρμόδιοι έχουν “φρίξει”, καθώς επιβεβαιώνεται ότι “οργιάζει” η μαύρη εργασία κυρίως στις εποχιακές εργασίες των κλάδων του επισιτισμού.
“Σκοπός μας δεν είναι να εκφοβίσουμε κανένα ούτε έχουμε καμία διάθεση να αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το ΙΚΑ ως μπαμπούλα. Πρέπει όμως να πληρώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, διότι διαφορετικά θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να επιβάλλουμε πρόστιμα”, επισήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Δημ. Κουτσούκος.
Πέρυσι πάντως ανάλογη εποχή από τους ελέγχους που έγιναν είχε αποδειχτεί ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εστίασης εισφοροδιαφεύγουν.
Για τους ελέγχους θα συγκροτηθούν τουλάχιστον δέκα συνεργεία υπαλλήλων του ΙΚΑ, που θα ξεκινήσουν τους “στοχευμένους” ελέγχους σε ουζερί και ταβέρνες στο Βόλο, την Αγριά, τις παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Σε περιπτώσεις παραβάσεων βεβαιώθηκαν, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, τα ανάλογα πρόστιμα, ενώ το ΙΚΑ αυτομάτως και αναλόγως με την χρονική περίοδο από την οποία εργάζεται ο υπάλληλος, είναι υποχρεωμένο να ασφαλίσει τον ενδιαφερόμενο και ο εργοδότης επιβαρύνεται και αναδρομικά την πληρωμή αυτών των ενσήμων.
“Η πρόθεσή μας, επεσήμανε στον «Τ» ο κ. Κουτσούκος, δεν είναι να φέρουμε σε δύσκολη θέση κανένα επιχειρηματία, ούτε ασφαλώς να επιβάλλουμε πρόστιμα. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι είναι παράνομη και μαύρη εργασία η απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων και επιπλέον δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
“Πρέπει, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΙΚΑ να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη εισφοροδιαφυγή στη Μαγνησία. Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στις επιχειρήσεις, θα πρέπει όμως να τηρείται η νομοθεσία και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν όλοι.”
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο υπάλληλο κυμαίνεται στα 500 ευρώ και βέβαια το ποσό αυξάνεται κάθε φορά ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ημέρα έναρξης εργασίας.
Στο μεταξύ για τελευταία φορά οι οικοδόμοι πληρώνονται τα δωρόσημα από το ΙΚΑ. Η πληρωμή ξεκινά στις 26 Ιουλίου, ωστόσο από την επόμενη φορά και εφόσον συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι δικαιούχοι θα εισπράττουν τα δωρόσημα από την Τράπεζα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου