ΤΟΠΙΚΑ

Εγώ, ο κανένας

εγώ-ο-κανένας-851206

Ηταν γραφτό μου να το ζήσω κι αυτό. Να με ληστέψουν μέρα μεσημέρι στην οδό Πειραιώς δυο τύποι με μια μεγάλη μηχανή -χωρίς αριθμό φυσικά- αφήνοντάς με χωρίς ταυτότητα, χωρίς δίπλωμα οδήγησης, χωρίς πιστωτικές κάρτες και χωρίς ένα συγκεκριμένο ποσόν που προοριζόταν για κάλυψη μιας υποχρέωσης.
Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό που ζεις εκείνη τη στιγμή, που δεν προλαβαίνεις καν να συνειδητοποιήσεις αυτό που σου συμβαίνει. Το χειρότερο είναι όσα ακολουθούν μετά από αυτό.
Να παίρνεις αυτοστιγμεί την αποκαλούμενη «Άμεση Δράση», να δίνεις αμεσότατη περιγραφή των δραστών και της μηχανής, του τόπου αλλά και της κατεύθυνσης προς την οποία κινούνται οι δράστες. Αλλά αντί να ακούς την δεσποινίδα να μεταβιβάζει προς τα πλησιέστερα περιπολικά αυτά τα στοιχεία, μπας και εντοπίσουν τους τσαντάκηδες, τρώει χρόνο με χίλιες ανόητες ερωτήσεις.
Και τελικά να σου λέει απλώς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού εκτός από τον τύπο και το χρώμα της μηχανής, την διάπλαση, το χρώμα των ρούχων, των καπέλων και των γυαλιών των δραστών που της περιγράφεις πλήρως, δεν μπορείς να της πεις με βεβαιότητα αν η μηχανάρα ήτανε Χόντα ή Σουζούκι. Και να σε παραπέμπει απλώς στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Όπου πας και βρίσκεις ένα ψαρωμένο παλικαράκι κάπου είκοσι ετών, που κάνει μια ώρα και είκοσι λεπτά να φτιάξει την μηνυτήρια αναφορά, υπό την επιγραφή «τμήμα ασφαλείας», αλλά με πλήρη… ανασφάλεια -διότι προφανώς κάνει την… πρακτική του.
Περιμένεις λοιπόν να σου δώσουν ένα χαρτί, που να λέει αν μη τι άλλο ότι έκανες αυτή την καταγγελία και ότι κυκλοφορείς ως «άνθρωπος χωρίς ταυτότητα» όχι από υπαιτιότητά σου. Αμ, δε…
Με αφοπλιστική, ομολογώ, ειλικρίνεια σου λέει ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος στο τμήμα και πρέπει να ξαναπάς την επομένη. Και όταν ξαναπάς σε παραπέμπει σε «αρμόδιο». Που όμως «πνίγεται στη δουλειά» και σου λέει να ξαναπεράσεις σε δέκα μέρες.
Επί δέκα μέρες λοιπόν θα κυκλοφορώ ως ο «άνθρωπος χωρίς ταυτότητα». Ως ο… κανένας. Ή θα αναγκασθώ, όπερ σιχαίνομαι, να βάλω μέσον. Να πάρω τον Σόμπολο.
Ελλάς το μεγαλείο σου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου