ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζονται οι προκλήσεις σε βάρος του Πατριάρχη

συνεχίζονται-οι-προκλήσεις-σε-βάρος-τ-851206

Καταγγελία κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για «παραβίαση των θρησκευτικών υποχρεώσεων του», κατέθεσε ο βουλγαρικής καταγωγής Τούρκος πολίτης κ. Μπουζιντάρ Τσιπόφ (Bujidar Cipov) στην εισαγγελέα του Μπέϊογλου της Κωνσταντινούπολης.
Την «είδηση» μετέδωσε χθες η εξτρεμιστική εθνικιστική εφημερίδα “Γενί τσαγ” και αναπαρήγαγε αργότερα ο διαδυκτιακός τόπος του τηλεοπτικού δικτύου NTV και το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ.
Ο κ. Τσιπόφ ζήτησε από τον εισαγγελέα του Μπέϊογλου να ασκήσει δίωξη κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γιατί παρά την σχετική πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Άγκυρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο κ Τσιπόφ καταγγέλλει στον εισαγγελέα ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «δεν αναγνωρίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου».
«Ο Βαρθολομαίος δεν πρέπει να ξεχνάει ότι δεν υπάγεται σε θρησκευτικούς νόμους, υπολείμματα του 6ου αιώνα, αλλά στους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας», φέρεται να υποστηρίζει στην καταγγελτήρια αναφορά του ο κ. Τσιπόφ.
«Η δικαιοσύνη ασφαλώς έχει πολλά να πει σε αυτόν τον παπά, που θέτει τον εαυτόν του υπεράνω των νόμων και περιφρονεί την τουρκική δικαιοσύνη και τους συνταγματικούς θεσμούς», φέρεται να γράφει ακόμα ο κ. Τσιπόφ.
Η εισαγγελία του Μπεϊογλού δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια, πέρα από το να δώσει αριθμό πρωτοκόλλου στην αναφορά, ανέφεραν νομικοί κύκλοι.
Ο κ. Τσιπόφ, είναι συνεργάτης του κ. Κοστόφ που ζήτησε και αυτός την καταδίκη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των άλλων μελών της Συνόδου γιατί τον απομάκρυναν από τον ναό της Βουλγαρικής κοινότητας και εν τέλει τον καθήρεσαν. Ο κ. Κοστόφ που υποστήριζε ότι το Πατριαρχείο, δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί της βουλγαρικής κοινότητας, έχασε τη δίκη που ξεκίνησε τόσο πρωτοδίκως στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στο ανώτατο δικαστήριο στην Άγκυρα. Στο σκεπτικό της απόφασης με την οποία το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις του κ. Κοστόφ επανέλαβε την άποψη ότι η Συνθήκη της Λοζάνης στερεί από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως την «οικουμενικότητα» του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου