ΤΟΠΙΚΑ

Οι δραστηριότητες των βουλευτών της Μαγνησίας: Η Ζ. Μακρή

οι-δραστηριότητες-των-βουλευτών-της-μ-851206

Σε απάντηση σχετικής αναφοράς της Ζέττας Μακρή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποίησε το παρακάτω έγγραφο του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
«Οι μη καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς Φεβρουαρίου 2004 στο φυτικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή (ελαιόδενδρα) του Δήμου Αφετών του Ν. Μαγνησίας, περιελήφθησαν στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων «FROST». Για τις παραπάνω ζημιές υποβλήθηκαν στο Δήμο Αφετών 203 αιτήσεις, ολοκληρώθηκε η διενέργεια των εξατομικεύσεων και κοινοποιήθηκαν οι Πίνακες Ζημιάς.
Κατά την επεξεργασία των πινάκων όμως διαπιστώθηκε ότι έγινε κακή εφαρμογή των οδηγιών με επακόλουθο τα πορίσματα να είναι λανθασμένα και εις βάρος πολλών παραγωγών. Αν εκτελούνταν τα πρώτα πορίσματα, θα ζημίωναν οι παραγωγοί της Μαγνησίας, ποσά που θα ήγγιζαν το 1,5 δις ευρώ. Προς όφελος των παραγωγών κρίθηκε σκόπιμη η επανεξέταση όλων των περιπτώσεων, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και κοινοποιήθηκαν οι διορθωμένοι πίνακες την 18-06-07.
Στη συνέχεια, στους δικαιούχους που θα προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών τους και αυτό επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους γεωπόνους του ΕΛ.Γ.Α, θα ακολουθήσει άμεσα η καταβολή των ενισχύσεων.
Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα «FROST» προβλέπεται καταβολή ενισχύσεων, όχι μόνον για την απώλεια της παραγωγής του έτους ζημιάς και για την αποκατάσταση των ζημιών (ενίσχυση για ανασύσταση, η οποία καταβάλλεται εφάπαξ), αλλά και για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής. Η ενίσχυση αυτή (συμπληρωματική ενίσχυση) καταβάλλεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση ή κοπή στη βάση του κορμού, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή των πρωτογενών κλάδων και σε δύο ετήσιες δόσεις για κοπή των δευτερογενών κλάδων.
Ο ΕΛ.Γ.Α όμως, σε μια προσπάθεια στήριξης των παραγωγών και επίσπευσης της διαδικασίας χορήγησης των ενισχύσεων, θα καταβάλλει άμεσα στους παραγωγούς οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ανασύσταση εντός του 2007 όχι μόνο τα έξοδα ανασύστασης, αλλά και τις τρεις πρώτες δόσεις της συμπληρωματικής ενίσχυσης, η οποία αναλογεί στην απώλεια της μέλλουσας παραγωγής. Συνεπώς οι παραγωγοί οι οποίοι θα προβούν σε κοπές πρωτογενών και δευτερογενών κλάδων, μαζί με τα έξοδα της ανασύστασης θα λάβουν και τις τρεις δόσεις της συμπληρωματικής ενίσχυσης δηλαδή, το σύνολο των δικαιούμενων ενισχύσεων. Οι παραγωγοί που έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές και θα προβούν σε εκριζώσεις και κοπές στη βάση των κορμών, θα λάβουν την τέταρτη δόση για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής που δικαιούνται στο τέλος του 2007 αντί του 2009.
Οι παραγωγοί που δεν θα προχωρήσουν άμεσα στην διαδικασία της ανασύστασης έχουν τα περιθώρια να το πράξουν έως το Φεβρουάριο του 2009, οπότε και λήγει το πρόγραμμα «FROST».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου