ΤΟΠΙΚΑ

Φωνές αγωνίας από τους νησιώτες…

φωνές-αγωνίας-από-τους-νησιώτες-851206

Στη Γλώσσα Σκοπέλου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας το κλιμάκιο της νομαρχίας Μαγνησίας, αποτελούμενο από το νομάρχη Απόστολο Παπατόλια και τους Αντινομάρχες Εύη Αδαμάκη, Νίκο Ντίτορα, Νατάσα Οικονόμου, Δημήτρη Μεργιαλή και Ηλία Ξηρακιά, με σκοπό να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων της περιοχής. Σε ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη γραφική πλατεία της Γλώσσας οι δεκάδες παρευρισκόμενοι έθεσαν μια σειρά ζητημάτων σε νομάρχη και δήμαρχο Σκοπέλου. Από τα βασικότερα που ακούστηκαν από απλούς κατοίκους του χωριού ήταν η αναγκαιότητα παρουσίας ασθενοφόρου στη Γλώσσα, για συχνότερη συγκοινωνία ιδιαιτέρως το χειμώνα, όπου το πρόβλημα οξύνεται. Επίσης οι Γλωσσιώτες ζήτησαν επίμονα τη δημιουργία Ταχυδρομείου, Αστυνομικού Σταθμού, καθώς και τη στελέχωση του αγροτικού ιατρείου, για να αισθανθούν κι αυτοί άνθρωποι, όπως τόνισαν αρκετές φορές. Χαρακτηριστική ήταν η φράση αρκετών απ΄ αυτών λίγα λεπτά πριν τη αποχώρηση του νομαρχιακού κλιμακίου: “Μην ξεχνάτε τη Γλώσσα. Δεν αντέχουμε άλλο. Αν δε διορθωθούν τα προβλήματά μας θα αναγκαστούμε να βγούμε στους δρόμους με πανό”, για να εισπράξουν την απάντηση του κ. νομάρχη: “Κι εγώ μαζί σας, διότι κάποιες φορές μόνο έτσι καταλαβαίνει η κεντρική εξουσία”…
Η περιοδεία του κλιμακίου συνεχίστηκε με επίσκεψη στο κοινοτικό κατάστημα του Κλίματος αλλά και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών στη Γλώσσα, οι οποίες προσέφεραν διάφορα καλούδια στο νομάρχη αλλά και στους αντινομάρχες της αποστολής. Αμέσως μετά τη σύντομη πρωινή περιοδεία ακολούθησε συνάντηση με τουριστικούς φορείς της Σκοπέλου στο δημαρχείο της πόλης. Η αντινομάρχης Τουρισμού κ Αδαμάκη για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προσπαθώντας να συμβάλλει στη δραστηριοποίηση των επιχειρηματιών για ανάπτυξη των μονάδων τους και των καταστημάτων τους.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων κ. Γιάννης Γιολδάσης προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους τους παρευρισκόμενους, σημειώνοντας: “Η Σκόπελος βασίζεται κατά πολύ στον τουρισμό. Είναι το παν για το νησί μας. Εάν και εφόσον ελαττωθεί κι άλλο, διότι ήδη έχουμε μειώσεις αφίξεων, θα μιλούμε για αστυφιλία. Θα φύγει ο κόσμος και δε θα το καταλάβουμε”.
Η κα Δρόσου με τη σειρά της, ξενοδόχος στο επάγγελμα, ανέφερε τα εξής: “Αν δεν γίνουν κινήσεις να τονωθεί το νησί, θα πεινάσουμε. Δε γίνεται να δουλεύουμε μόνο με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. Αυτή είναι η ανάπτυξη που επιδιώκουμε στη Σκόπελο;”.

Στη Σκιάθο

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο νομάρχης μετά των αντινομαρχών του παραβρέθηκαν σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα σύσκεψη, αυτή τη φορά στο νησί της Σκιάθου. Μια σύσκεψη όπου η παρουσία του κόσμου και των φορέων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο κ. Παπατόλιας, μιλώντας για τα προβλήματα του νησιού, είπε: “Η Σκιάθος δέχτηκε πραγματικά ένα πλήγμα με την πυρκαγιά. Σήμερα όμως προσπαθούμε να προλάβουμε τις επιπτώσεις απ΄ αυτό. Βοηθούν βέβαια πολλοί και κάτοικοι της Σκιάθου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προσέτρεξαν στη φωτιά να βοηθήσουν. Μπορούν οι Σκιαθίτες να καυχιόνται για τη συλλογική αυτή προσπάθεια”.
Ζήτησε, όπως και στα προηγούμενα νησιά, μέτρα πυροπροστασίας, αν και πολλοστή φορά αναφέρθηκε στις αδυναμίες της νομαρχίας λόγω των ελάχιστων μέσων που διαθέτει: “Αναρωτιέμαι τι μπορούμε να κάνουμε με μία μπουλντόζα και τρία εκσκαπτικά μηχανήματα”. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου για το οποίο σημείωσε: “Αποτελεί το σημαντικότερο παράδειγμα ανάπτυξης του νησιού και όχι μόνο. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων και η επέκταση του διαδρόμου προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ είναι απαραίτητα. Δε γίνονται όμως, καθυστερούν. Κι όπως μαθαίνουμε δεν υπάρχει καν χρηματοδότηση του έργου. Ακόμη μια ευκαιρία να πιέσουμε την κεντρική εξουσία για εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Περιμένουμε λοιπόν έγκυρα και αξιόπιστα από κάποιο πολιτικό στέλεχος να μας πει από που θα χρηματοδοτηθεί”.
Επιπλέον ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση του οδικ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου