ΤΟΠΙΚΑ

Περί ευθύνης Υπουργών και Αρμοδίων

περί-ευθύνης-υπουργών-και-αρμοδίων-851206

Μετά την κατάσβεση της τελευταίας πυρκαγιάς και ενώ βρισκόταν ακόμη στον τόπο του εγκλήματος ο Υπεύθυνος Πρόληψης, Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων έλαβε από τον κύριο Υπουργό μία επιστολή. Αναγκάστηκε να την κρατήσει και με τα δυο του χέρια μην του την πάρει ο αέρας και διάβασε:
«Προς τον Υπεύθυνο Π.Σ.Δ.Κ. Αγαπητέ κύριε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την έως τώρα προσπάθειά σας. Άψογη είναι και η εργασία των εμπλεκομένων φορέων. Πιστεύω ότι θα εξακολουθήσετε όλοι να επιδεικνύετε τον ίδιο ζήλο, ώστε να φέρετε εις πέρας το έργο σας. Θεωρείστε δεδομένη την ανταμοιβή σας».
«Κάποια παρεξήγηση θα πρέπει να υπάρχει» σκέφτηκε θορυβημένος ο Υπεύθυνος Π.Σ.Δ.Κ. «Για ποια πρόληψη κάνει λόγο ο κύριος Υπουργός; Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη! Για ποιον συντονισμό; Στην πρόσφατη πυρκαγιά τα οχήματα της Πυροσβεστικής τα καθήλωσε η Τροχαία! Για ποια διαχείριση κρίσεων; Με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μιλιέμαι! Τι άραγε συμβαίνει; Μια εξήγηση είναι ότι μετέδωσαν στον κύριο Υπουργό λανθασμένες πληροφορίες, πράγμα διόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση του κρατικού μηχανισμού και τον ελεεινό τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να αγνοεί τα καθήκοντά του. Εκτός και αν ο κύριος Υπουργός διαχέει την ευθύνη του προς τα κάτω! Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται με τον Υπουργό, πάντως πολύ αμφιβάλλω αν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται στο Υπουργείο».
Ο υπεύθυνος Π.Σ.Δ.Κ. ξεφύσηξε στενοχωρημένα και μια φευγαλέα σκέψη πέρασε απ’ το μυαλό του. Μήπως ο κύριος Υπουργός ήταν ενήμερος για το μέγεθος της αποτυχίας και συνεπώς της καταστροφής; Μήπως αναζητούσε εξιλαστήρια θύματα και δια της επιστολής προλείαινε το έδαφος κάποιας αποπομπής; Ο υπεύθυνος Π.Σ.Δ.Κ. αμέσως υπαγόρευσε την κάτωθι επιστολή:
«Προς τον κύριο Υπουργό. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ. Ο Υπεύθυνος Π.Σ.Δ.Κ. παρακαλεί να τον δεχτείτε σε μια προσωπική συνάντηση, δεχόμενος προκαταβολικά τους όρους της συζήτησης που εσείς θα θέσετε. Είναι υποχρεωμένος να υποβάλει μια τέτοια παράκληση τοιουτοτρόπως, δεδομένου ότι δια της υπηρεσιακής οδού θα ενημερωθείτε για το αίτημά του τον Οκτώβριο, οπότε και θα έχει εκλείψει ο κίνδυνος πυρκαγιών. Δια των Γραμματέων σας κάθε επικοινωνία μεταξύ Υμών και ημών είναι απαγορευτική, δεδομένου ότι η διαστρέβλωση των λεγομένων μας θεωρείται βεβαία. Μια απόδειξη του τελευταίου αποτελεί η εύφημος μνεία σας, παρά το γεγονός ότι ο Υπεύθυνος Π.Σ.Δ.Κ., χωρίς βέβαια να έχει ευθύνη, δεν έφερε εις πέρας καμιά πρόληψη, συντονισμό ή διαχείριση κρίσεως έως τώρα. Έτσι το γράμμα του κυρίου Υπουργού προξενεί στον Υπεύθυνο Π.Σ.Δ.Κ. βαθιά αισθήματα απελπισίας και ατίμωσης. Μόνον μια προσωπική συνάντηση με τον κύριο Υπουργό θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση πιθανών παρεξηγήσεων, αρχής γενομένης από αυτό που φαίνεται. Τις σχέσεις του Υπευθύνου Π.Σ.Δ.Κ. με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, τη σχέση των δύο με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τις σχέσεις των τριών με τους Δασοπυροσβέστες, τις σχέσεις των τεσσάρων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη σχέση των προαναφερομένων με το Υπουργείο σας, την σχέση του Υπουργείου σας με τα συναρμόδια Υπουργεία κ.ο.κ.»…
«Όχι ότι θα γίνει κάτι με τις φωτιές, τουλάχιστον όμως έτσι έχω ελπίδα να σώσω το κεφάλι μου», μονολόγησε ο Υπεύθυνος Π.Σ.Δ.Κ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου