ΤΟΠΙΚΑ

Τραγωδία στην Κρήτη

τραγωδία-στην-κρήτη-851206

Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες από το πεζοπόρο τμήμα του Ηρακλείου βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ένας ακόμα συνάδελφός τους έπαθε σοβαρά εγκαύματα, όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 14.15 το μεσημέρι στην περιοχή Δοξαρό του δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης, κοντά στο δρόμο προς τον Βώσακο.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 5 στην τοποθεσία « Κούμοι» όταν η φωτιά περικύκλωσε τους τέσσερις εποχικούς δασοπυροσβέστες, λόγω του ισχυρού αέρα που έπνεε στην περιοχή.
Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες είχαν βρεθεί στο σημείο χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 4 ατόμων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κουλούκωνα Δημήτρη Κόκκινο οι τέσσερις εγκλωβίσθηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να σβήσουν μικρές εστίες , όταν από ξαφνική ριπή του ανέμου οι φλόγες τους περικύκλωσαν και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν.
Οι άλλοι 4 δασοπυροσβέστες που βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τους συναδέλφους τους προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου χωρίς όμως να λάβουν απάντηση.
Στην περιοχή σήμανε συναγερμός και αμέσως ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Το πρώτο ασθενοφόρο παρέλαβε τον τραυματία που φέρει σοβαρά εγκαύματα για να τον μεταφέρει τελικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, και όχι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε πως θα έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αν κριθεί αναγκαίο ο τραυματίας θα μεταφερθεί στο κέντρο εγκαυμάτων του νοσοκομείου « Γεννηματάς» της Αθήνας.
Την επιχείρηση μεταφοράς των σορών των τριών δασοπυροσβεστών ανέλαβαν άνδρες της ΕΜΑΚ που με φορεία έφθασαν στο σημείο όπου εγκλωβίσθηκαν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ασθενοφόρα και με αυτά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την διενέργεια νεκροψίας.
Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή και στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο απο τα Χανιά και δύο αεροσκάφη « Καναντέρ» από την Αθήνα.
Στην περιοχή βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης και ο δήμαρχος του δήμου Κουλούκωνα Δημήτρης Κόκκινος.

Αβάσταχτη οδύνη
«Η οδύνη μας είναι αβάσταχτη. Πάντοτε τονίζαμε στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, την προτεραιότητα της ασφάλειας για την ανθρώπινη ζωή των Πυροσβεστών και των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας πληροφορηθείς για το τραγικό περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Ρεθύμνου.
«Τιμούμε την θυσία τους και τους πεσόντες ως πραγματικούς ήρωες. Συλλυπούμεθα και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους» τόνισε ο κ. Πολύδωρας και πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Κ. Παπούλιας
«Εκφράζω την οδύνη μου για την τραγική απώλεια των τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους για να κερδίσουν μια μάχη άνιση σήμερα στο Ρέθυμνο. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και στο συνάδελφό τους που παλεύει με τα εγκαύματα», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για την απώλεια των τριών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο.

Π. Ευθυμίου
«Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά θλίψη και οδύνη που διακατέχει όλους μας για την απώλεια των ζωών των 3 δασοπυροσβεστών στην φωτιά του Ρεθύμνου και τον τραυματισμό άλλων συναδέλφων τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
«Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, τις οικογένειές τους και τους συναδέλφους τους και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι όλος ο ελληνικός λαός τιμά τους άνδρες και γυναίκες, που, όπως αποδεικνύεται, με θυσία ζωής προστατεύουν τα δημόσια αγαθά. Θα είμαστε πάντα κοντά, με κάθε τρόπο σε όλους αυτούς που με τέτοια θυσία προστατεύουν όλους μας σε αγαθά που θέλουμε να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου