ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ: Υπό αφανισμό τα πρώτα ψάρια…

παγασητικοσ-υπό-αφανισμό-τα-πρώτα-ψάρ-851206

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η παράκτια αλιεία στο νομό Μαγνησίας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου κ. Θεόδωρο Γάκη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα χείλη του καθηγητή Ιχθυολογίας της Γεωπονικής Σχολής Βόλου κ. Χρήστου Νεοφύτου.
Η συνεχής παρουσία των ερασιτεχνών ψαράδων, οι οποίοι σύμφωνα με τους παράκτιους αλιείς, εργάζονται πλέον σε “επαγγελματικούς” ρυθμούς, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αλίευση ψαριών, με αποτέλεσμα πολλά απ΄ αυτά να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη θάλασσα του Παγασητικού.
“Οι ερασιτέχνες μάς δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα, καθώς με τη συνεχή αλίευση ψαριών προκαλούν μείωση κυρίως των λεγόμενων ψαριών πρώτης ποιότητας, όπως η τσιπούρα, ο ροφός, η καραβίδα , η συναγρίδα και άλλα. Εξίσου πρόβλημα δημιουργεί και το νυχτερινό υποβρύχιο ψάρεμα σε διάφορα σημεία του νομού το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όρια”.
Αυτά σε συνδυασμό με τις μηχανότρατες και τα γρι γρι που πιάνουνε γιαλό, αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα της υπεραλίευσης και κατ΄ επέκταση της μείωσης των ψαριών στις θάλασσες της Μαγνησίας.
Οι προσπάθειες του Λιμενικού για περιορισμό αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με τους παράκτιους αλιείς, είναι αρκετά μεγάλες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αποφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. “Οι λιμενικοί αλλά και οι υπηρεσίες της νομαρχίας προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά σίγουρα είναι λίγοι, δεν επαρκούν. Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα. Πρέπει να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την παρουσία των μηχανότρατων γιαλό γιαλό, κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά στην περιοχή μας”, τονίζει ο κ. Γάκης για να προσθέσει: “Σημαντικό πρόβλημα είναι κυρίως οι ιχθυοπαγίδες που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες, καθώς αν και επιτρέπονται μόλις 300 ανά ψαριά, υπάρχουν αρκετοί που χρησιμοποιούν 1.200-1.300 τη φορά”.
Σύμφωνος ως προς την υπεραλίευση αλλά και τη ζημία που προκαλούν οι ερασιτέχνες ψαράδες και ο καθηγητής Ιχθυολογίας κ. Νεοφύτου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον “Τ” τονίζει. “Πράγματι υπάρχει πρόβλημα στα ψάρια που αναφέρατε, το οποίο όμως δεν οφείλεται στη ρύπανση της θάλασσας αλλά στους ερασιτέχνες ψαράδες. Δυστυχώς κάποιοι έχουν μετατρέψει το σπορ τους για το ψάρεμα σε επάγγελμα”, σημειώνει ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η οπτική ρύπανση που υπάρχει στο λιμάνι του Βόλου δεν επηρεάζει τους ζωντανούς οργανισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία πειράματος που πραγματοποιεί με την ομάδα του Πανεπιστημίου στους πυθμένες διαφόρων περιοχών του Βόλου, δε φαίνεται να υπάρχει ρύπανση των νερών. “Βέβαια επίσημα αποτελέσματα θα έχουμε σε λίγες ημέρες, αλλά μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το βυθό”, καταλήγει.

Ψάρια εισαγωγής
Η υπεραλίευση όμως, άρα και μείωση του αριθμού των ψαριών, έχει προκαλέσει αθρόα εισαγωγή αυτών από χώρες όπως η Σενεγάλη, το Μαρόκο αλλά και η Τουρκία. Το κακό με τα συγκεκριμένα αυτά προϊόντα είναι ότι σε πολλές των περιπτώσεων βαφτίζονται “ελληνικά” και πωλούνται σε τιμές διπλάσιες ή ακόμη και τριπλάσιες από τις πραγματικές. “Πράγματι, αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, ακόμη και στο Βόλο”, σημειώνει ο κ. Γάκης, τονίζοντας: “Να φανταστείτε ότι αν και αυτά τα ψάρια είναι πολύ φθηνά, με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 12-13 ευρώ το κιλό, πωλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με 35 ευρώ”! Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια κρούσματα εκτός από κάποια ψαράδικα έχουν διαπιστωθεί και σε ψαροταβέρνες του Βόλου, όπου λόγω άγνοιας των πελατών σενεγαλέζικα ψάρια πωλούνται ως ελληνικά. “Αν και στα ψαράδικα του λιμανιού ελέγχουμε κάπως την κατάσταση, δε μπορώ να πω ότι συμβαίνει το ίδιο σε άλλα ψαράδικα της πόλης, αλλά ακόμη και σε κάποιες ψαροταβέρνες, όπου πωλούνται τα παραπάνω ψάρια ως ελληνικά” δηλώνει ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Βόλου, τα λόγια του οποίου επιβεβαιώνει και ο καθηγητής κ. Νεοφύτου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου