ΤΟΠΙΚΑ

Κάνουν «πάρτι» οι εταιρίες πετρελαιοειδών

κάνουν-πάρτι-οι-εταιρίες-πετρελαιο-851206

Νέα βαριά «καμπάνα» επέβαλε χθες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή της Δ/νσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης στην εταιρία πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΪΛ, επειδή σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε βυτιοφόρο της εταιρίας που ήταν φορτωμένο με πετρέλαιο θέρμανσης και το οποίο προορίζονταν για πρατήρια υγρών καυσίμων στο Βόλο, διαπιστώθηκε ότι το καύσιμο δεν πληρούσε τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.
Το περιστατικό είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2005 και μετά από σχετικούς ελέγχους που είχαν διενεργήσει άντρες της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Η υπόθεση τότε είχε σταλεί από τη ΝΑΜ στον Εισαγγελέα, ενώ είχε επιβληθεί πρόστιμο και από την αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου. Χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης ήλθε να επιβάλει τα δικά του πρόστιμα, καθώς και στα δύο δείγματα πετρελαίου που είχαν ληφθεί, το ένα από το μεταφορέα προς τον πρατηριούχο και το άλλο από τη δεξαμενή, υπήρχε ταυτοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, γεγονός που ισοδυναμούσε ότι την ευθύνη για τη νοθεία την είχε η ίδια η εταιρία και όχι ο Βολιώτης πρατηριούχος.
Πιο συγκεκριμένα στα δείγματα που ελήφθησαν βρέθηκαν πολύ χαμηλά σημεία ανάφλεξης. Πιο συγκεκριμένα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες είναι οι 55 βαθμοί, στα δείγματα πετρελαίου που εξετάστηκαν, στο μεν πρώτο το σημείο ανάφλεξης ήταν οι 49 βαθμοί στο δε δεύτερο ήταν οι 22 βαθμοί. Ειδικά για το δεύτερο, λένε οι ειδικοί που ρωτήθηκαν, εγκυμονούνται κίνδυνοι ανάφλεξης ακόμη και υπό φυσιολογικές θερμοκρασιακές συνθήκες.
Για το πρώτο δείγμα η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε στην εταιρία πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ για το δεύτερο της επέβαλε πρόστιμο ύψους 58.000 ευρώ.
Τέλος η ίδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στην ίδια εταιρία πετρελαιοειδών, γιατί υπήρχε νοθεία αμόλυβδης με πετρέλαιο σε ποσοστό 5,5%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου