ΤΟΠΙΚΑ

H μαύρη ζωή ενός συμβασιούχου…

h-μαύρη-ζωή-ενός-συμβασιούχου-851206

Πίσω από την ομηρία των συμβασιούχων και τις ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις εκτυλίσσονται χιλιάδες οικογενειακά δράματα με τα θύματα εργαζόμενους να είναι αιχμάλωτοι των ανέξοδων, κατά καιρούς, πολιτικών υποσχέσεων.
Ο «βραχνάς» των συμβασιούχων δεν αγγίζει φυσικά μόνο το στενό Δημόσιο Τομέα. Ακουμπά και τους Δήμους. Μεγάλους και μικρούς. Ανάμεσα στους πρώτους είναι και ο Δήμος Βόλου με τους εκατοντάδες εργαζόμενους που εργάζονται με συμβάσεις έργου και οι οποίοι δοκιμάζονται καθημερινά κάτω από το φάσμα της επαγγελματικής αβεβαιότητας…
Ένας από αυτούς ήλθε ως… απρόσκλητος επισκέπτης μία από τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Έσυρε τα κουρασμένα του βήματα και τη μαυρισμένη του ψυχή μέχρι τα γραφεία των συντακτών στον πρώτο όροφο του κτιρίου της ΑΤΤΙΚΑΤ στην παραλία. Δεν είχε πάρε – δώσε μέχρι τώρα, με ραδιόφωνα και εφημερίδες.
Κοιτούσε μέχρι τώρα να μαζέψει τα κομμάτια του με τη δουλειά του από την οποία είναι απλήρωτος τέσσερις μήνες. Σε ηλικία 46 ετών το μόνο που κατάφερε να βρει ως δουλειά, μετά από 16ετή απασχόληση σε εμπορικό κατάστημα της πόλης, ήταν να μπει σε κάποιο πρόγραμμα διετούς απασχόλησης (Σεπτέμβριος 2006 – Σεπτέμβριος 2008) της ΔΕΜΕΚΑΒ για λογαριασμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου.
«Είμαστε απλήρωτοι τέσσερις μήνες», μας λέει. «Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο. Μας πλήρωσαν τον Απρίλιο. Παίρνουμε 800 ευρώ το μήνα. Προσπαθούμε να δουλέψουμε και τα Σαββατοκύριακα, μήπως και με τις υπερωρίες των δύο μη εργάσιμων ημερών «βουλώσουμε» κάποιες τρύπες. Η δουλειά μας είναι σκληρή. Τώρα με τον καύσωνα με 40 βαθμούς και 45 βαθμούς Κελσίου μαζεύουμε τα σκουπίδια από το κέντρο, λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι. Ανυπόφορη η κατάσταση. Να είσαι και απλήρωτος, καταλαβαίνετε…
Δεύτερη δουλειά ούτε κουβέντα, εις μάτην, μας λέει ψάχνω τους τελευταίους μήνες. Έχω και την υπερήλικη μάνα μου που φροντίζω. Ευτυχώς, προσθέτει, από μία πλευρά που δεν έχω δική μου οικογένεια και δεν έχω πρόσθετα έξοδα. Για σκεφτείτε να είχα να θρέψω άλλα δύο τρία στόματα…».

Ο Πρόεδρος
της ΔΕΜΕΚΑΒ
Ο νέος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μελετών και Κατασκευών του Δήμου Βόλου και πρόεδρος στα ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου Παν. Ρούμπος είναι κατηγορηματικός. «Ως νέα Δημοτική Αρχή θα βάλουμε «φρένο» στην ομηρία των συμβασιούχων και των προγραμματικών συμβάσεων, που είναι μία ανοιχτή πληγή για τη νέα Δημοτική Αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της από τις αρχές του έτους. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου να διαμαρτύρεται, ιδιαίτερα όταν είναι απλήρωτος και μάλιστα με τέτοιες εξευτελιστικές αμοιβές. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Βόλου δρομολογούμε την καταβολή των μη δεδουλευμένων, αρχής γενομένης από τις αρχές της εβδομάδος, οπότε και θα καταβληθεί ένας μισθός σε όλους τους εργαζόμενους.
Σταδιακά θα πληρωθούν και τα υπόλοιπα δεδουλευμένα. Στόχος μας να καταργηθεί αυτή η ιδιότυπη ομηρία των εργαζομένων με τις συμβάσεις και οι όποιες προσλήψεις εργαζομένων στο μέλλον να γίνονται μόνον μέσω ΑΣΕΠ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου