ΤΟΠΙΚΑ

Εκπέμπουν SOS Καλλιτεχνικός και ΔΗΤΕΒ

εκπέμπουν-sos-καλλιτεχνικός-και-δητεβ-851206

Η δανειοδότηση του ΚΟΔΒ και της ΔΗΤΕΒ είναι μονόδρομος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, μετά την αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων για τις δύο επιχειρήσεις και τις απαιτητές υποχρεώσεις που υπάρχουν προς τρίτους και ασφαλιστικούς οργανισμούς, κάλεσε το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση για τη λήψη δανείου 1 εκ. ευρώ στον ΚΟΔΒ και 600.000 ευρώ στη ΔΗΤΕΒ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μόνο “μία προσωρινή οικονομική ανάσα” θα παρέχει αυτή η δανειοδότηση, επιρρίπτοντας παράλληλα τις ευθύνες για κακοδιοίκηση στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Για τον ΚΟΔΒ επισήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει αναλυτική συζήτηση για το μέλλον του οργανισμού, καθώς το κόστος λειτουργικών δαπανών (αμοιβές εργαζομένων σε διάφορα τμήματα) προσεγγίζει τα 2 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που όπως τόνισε είναι δυσβάσταχτο για τον οργανισμό, ενώ για τη ΔΗΤΕΒ επανέλαβε ότι “είναι επιχείρηση προς αποφυγή” με τα ελλείμματα που παρουσιάζει και ανέφερε ότι “όταν παρουσιαστούν στο δημοτικό συμβούλιο αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία θα σας σηκωθεί η τρίχα…”.
Οι αιχμές του δημάρχου προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Κυριάκου Μήτρου που για τον μεν ΚΟΔΒ απέδωσε τα ανοίγματα στο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αφερέγγυο και δεν έχει καταβάλλει τα χρήματα από τις προγραμματικές συμβάσεις στο Δήμο και πρότεινε να κινηθεί ο Δήμος ακόμη και νομικά προκειμένου να διεκδικήσει τα οφειλόμενα, ενώ για τη ΔΗΤΕΒ εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησε να αιτιολογήσει τα χρέη στο ότι η επιχείρηση δεν εισέπραττε από το Ξενία για δύο χρόνια αλλά και στη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου.
Ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ Χρ. Τσαμπρινός κατηγόρησε τον κ, Μήτρου ότι “έκανε μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα” και ότι πλήρωνε τους εργαζόμενους του ΚΟΔΒ τζιράροντας τα χρήματα της Πλατείας Πανεπιστημίου και αγνοώντας τις υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και Ελληνικό Δημόσιο. “Ήξερα και εγώ να πληρώνω εργαζόμενους για να το παίζω καλός και να φεσώνω το ΙΚΑ και το Δημόσιο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμπρινός.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ. Φοινικόπουλος έθεσε το θέμα στην πολιτική του διάσταση, λέγοντας ότι “όσο ο Βουλγαράκης και αυτή η Κυβέρνηση είναι στην εξουσία, ο Βόλος δεν πρόκειται να δει χρήματα για τον Πολιτισμό“ και ανέφερε χαρακτηριστικά “Από υπουργίας Βενιζέλου έχουμε να δούμε χρήματα στον Καλλιτεχνικό” και κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τον κ. Μήτρου ότι φυγομαχεί ψηφίζοντας αρνητικά για το δάνειο.
Η συζήτηση για τη ΔΗΤΕΒ οξύνθηκε, όταν ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ Μιλτιάδης Ζιάκας κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο ότι “ψεύδεται” όταν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν χρέη για την Αργώ, αφού ενεχείρισε αναλυτική κατάσταση, σύμφωνα με την οποία οφείλονται 160.000 ευρώ στον κ. Κούρτη και στο ναυπηγό κ. Ρέπο και ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης ρωτούσε επιμόνως τον κ. Μήτρου, γιατί η ΔΗΤΕΒ και ο Δήμος δεν ήταν ποτέ συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους και προς το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα τώρα η επιχείρηση να προσπαθεί να εξασφαλίσει ακόμη και αυτή την ασφαλιστική ενημερότητα.
Παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών επιχείρησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Ζιάκα: “Κύριε πρόεδρε, πρέπει να ακούσουν όλη την αλήθεια και να μη λέει ψέματα ο κ. Μήτρου. Ζητάμε ένα δάνειο και πρέπει να δικαιολογήσουμε γιατί το χρειαζόμαστε. Δεν μπορείτε να διακόπτετε έτσι τη συζήτηση”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ και συνέχισε την αντιπαραβολή των οικονομικών στοιχείων.
Τελικά το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία και τα δύο δάνεια.
Για τον ΚΟΔΒ ο κ. Μήτρου πρότεινε να ληφθεί δάνειο μόνο για το ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ για τη ΔΗΤΕΒ υποστήριξε ότι υπάρχει ομαλή πλέον ροή εσόδων και το δάνειο θα είναι ανούσιο.
Λευκό ψήφισε ο κ. Μαργ. Πατσιαντάς, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί αναλυτικά

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου