ΤΟΠΙΚΑ

Ηλθαν με άδεια χέρια…

ηλθαν-με-άδεια-χέρια-851206

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος ζήτησε να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα οι εκτιμήσεις, ενημερώνοντας ότι τα χρήματα θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε τρεις ημέρες, από τη στιγμή που οι δήμοι σε συνεργασία με τη Νομαρχία καταλήξουν στα κονδύλια που απαιτούνται και αποστείλουν τις καταστάσεις στο υπουργείο.
Πρόταση του κ. Νάκου είναι οι δαπάνες να καλυφθούν με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους κτηνοτρόφους της ΒΙ.ΠΕ. που επλήγησαν από τη μόλυνση με διοξίνες, προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες με την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Η βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση κάλεσε τον κ. Φώλια να απαντήσει εάν θα υπάρξει πολιτική βούληση για μέτρα συνολικής ρύθμισης στο Πήλιο, το οποίο έχει πληγεί κατ’ επανάληψη και το εισόδημα των κατοίκων του έχει μειωθεί κατά πολύ.
«Ξέρουμε τις παρεμβάσεις στο νομό σας, για τις οποίες μάλιστα βραβευτήκαμε. Θα ήθελα μια ιδιαίτερη παρέμβαση και αναπτυξιακή πρόταση και για το Νότιο Πήλιο», είπε με αιχμές η κ. Ζήση.
Ο κ. Φώλιας ζήτησε συγκεκριμένη πρόταση από αρμόδιους φορείς, ώστε να αξιολογηθεί.
«Κάντε ταμείο και φέρτε τα. Γιατί ακόμη δεν έχουμε ταμείο», επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών για άλλη μια φορά πριν φύγει.

Αντιπλημμυρικά έργα
Εμφαση στην κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, στις αναδασώσεις –κατ’ αρχήν με φυσική αναγέννηση- καθώς και στην καταβολή αποζημιώσεων μετά από υποβολή προγράμματος ΠΣΕΑ προς έγκριση στην Ε.Ε. για το φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος.
Ο κ. Μπασιάκος ενημερώθηκε ότι η καμένη έκταση στο Πήλιο αγγίζει τα 50.000 στρέμματα δάσους και 20.000 στρέμματα με καλλιέργειες.
Ο υπουργός ζήτησε να κατασκευαστούν άμεσα, έως τον Σεπτέμβριο, αντιδιαβρωτικά έργα, με πιστώσεις που θα εγκριθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να γίνει έγκαιρα η καταγραφή των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα της αεροφωτογράφησης των περιοχών, ενώ ως ιδιαίτερα επείγον παρουσίασε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο φράγμα Παναγιώτικο. Ζήτησε ακόμη χρηματοδότηση για τη σύνταξη μελέτης που θα καταγράφει αναλυτικά τις επιπτώσεις στο Πήλιο σε ότι αφορά τη μείωση της παραγωγής, την τουριστική αξιοποίηση, θα ερευνά την απώλεια εισοδήματος και θα προτείνει τρόπους οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής.
Ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι θα γίνει σύντομα η οριοθέτηση και η αξιόπιστη αποτύπωση της περιοχής από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και κάλεσε η διαδικασία να προχωρήσει σύντομα, ώστε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας να εκδώσει απόφαση για την κήρυξη περιοχών ως αναδασωτέες.

«Ψίχουλα» για τον τουρισμό
Το τρίτο μέρος της χθεσινής σύσκεψης απασχόλησαν οι επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στην τουριστική κίνηση. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Αθ. Οικονόμου, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα δοθούν 60.000 ευρώ στην Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας –αίτημα που κατατέθηκε δια του προέδρου Κ. Λεβέντη ήταν επιχορήγηση 200.000 ευρώ- δεν θα δοθεί ευρώ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, η οποία θα συμμετέχει δωρεάν με περίπτερα στις εκθέσεις και θα γίνουν για το Πήλιο δύο-τρεις εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης.
Απέναντι στον Γ.Γ. «συμμάχησαν» όλοι οι βουλευτές της Μαγνησίας και η νομαρχιακή αρχή. Η κ. Ζήση κάλεσε τον Γ.Γ. να ανοίξει το «πουγκί» του το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και να δοθούν όσα χρήματα απαιτηθούν στους ξενοδόχους και στη Νομαρχία.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας επισήμανε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο η Ένωση Ξενοδόχων ζητά.
Ο Ευάγγ. Μπασιάκος συνοδεύονταν από τον Γ.Γ. του υπoυργείου Κ. Σκιαδά, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό και τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Δασών του ΥΠΑΑΤ Σ. Σαγρή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διoίκησης και Αποκέντρωσης Αθ. Νάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Φώλιας, ο Περιφερειάρχης; Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, ο Γε

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου