ΤΟΠΙΚΑ

Zήτησε κανόνες υπέρ των εργαζομένων

zήτησε-κανόνες-υπέρ-των-εργαζομένων-851206

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το πρωί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου να ακούσει αλλά και να συμπαρασταθεί στα προβλήματα των εργαζομένων, όπως ο ίδιος είπε στο χαιρετισμό του προς τους εργαζόμενους.
Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένα από το 2002 και ανήκουν στον όμιλο Thyssen.
Ηδη, έχουν ανακοινωθεί δώδεκα απολύσεις, ετοιμάζονται άλλες εκατό και όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζουν με το φόβο της απόλυσης άλλοι 300 εργαζόμενοι.
Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν τα ναυπηγεία, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το ναυπηγείο, ενώ δεν ενδιαφέρεται συνολικά ούτε για τις απολύσεις, ούτε για την απασχόληση, ούτε για την αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η κυβέρνηση χρωστάει στο ναυπηγείο 200 εκατομμύρια ευρώ από παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η απάντηση στις απολύσεις και στην ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να είναι τα φτηνά μεροκάματα όπως συμβαίνει στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας, αλλά η επένδυση στον άνθρωπο και η καινοτομία, η οποία θα ανοίξει και νέους δρόμους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι «ενώ η δεξιά αφήνεται στους κανόνες της αγοράς, η διαφορά είναι ότι εμείς παρεμβαίνουμε και βάζουμε εμείς κανόνες στην αγορά υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων».
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των διεθνών διαφανών ανοιχτών διαγωνισμών για τους εξοπλισμούς, επικρίνοντας την κυβέρνηση για διαδικασίες εν κρυπτώ. Επιπρόσθετα, αναφερόμενος πάντα στην αμυντική βιομηχανία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι παρότι η τάση διεθνώς είναι για συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας, εντούτοις χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να μην έχουν ανεπτυγμένο αντίστοιχο κλάδο και τάχθηκε υπέρ ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και συμφωνίες με διεθνείς κοινοπραξίες, αλλά και ανάπτυξη προγραμμάτων και σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σημεία του προγράμματος του κόμματος, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η κοινωνική εργασία αλλά και στήριξη του δημοσίου στους απολυμένους μεγάλης ηλικίας προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ως τη συνταξιοδότησή τους ένσημα.
Η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ολοκληρώθηκε με επαφή του με τη διοίκηση, ενώ οι εργαζόμενοι του δώρισαν ένα καράβι και μια μεγεθυμένη φωτογραφία από την πρώτη επίσκεψή του στα ναυπηγεία το 1986.

Περιοδεία στον Δήμο Κορυδαλλού
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το πρώην άσυλο ανηλίκων και το δημαρχείο του Κορυδαλλού, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο την απόδοση του κτιρίου των πρώην φυλακών ανηλίκων και του νοσοκομείου φυλακών, τα οποία παρότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε υποσχεθεί ότι θα τα πάρει ο δήμος από το 1996, εντούτοις δεν έχουν αποδοθεί ακόμα.
Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι πρέπει να μεταφερθούν οι γυναίκες κρατούμενοι και να αποσυμφορηθούν οι φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες ενώ έχουν χωρητικότητα 650 ατόμων, σήμερα ζουν σ αυτές 2.300 κρατούμενοι σε άθλιες συνθήκες.
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού είπε στον κ. Παπανδρέου ότι παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τη μεταφορά των κρατουμένων και αυτή τη στιγμή θα λειτουργούσαν οι φυλακές Δομοκού και Τρικάλων, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ο δήμαρχος επιθυμεί να μετατρέψει το νοσοκομείο φυλακών σε αστικό κέντρο υγείας και προτείνει επίσης τη μεταφορά του ψυχιατρείου των φυλακών στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη από την κυβέρνηση για τις φυλακές, καθώς είναι θέμα δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και κοινωνικής πολιτικής.
Μιλάμε για επανένταξη, άρα πρέπει να έχουμε σοβαρές, σύγχρονες και εξοπλισμένες με όλα τα μέτρα και εγκαταστάσεις φυλακές, που να βοηθούν στην επανένταξη, είπε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου