ΤΟΠΙΚΑ

Πληρώνουν 1.500 ευρώ το μήνα τη θεραπεία τους!

πληρώνουν-1-500-ευρώ-το-μήνα-τη-θεραπεία-το-329626

Οι 80 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία της Μαγνησίας

Με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΟΠΥΥ έχουν μπλέξει οι 80 και πλέον πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που ζουν στη Μαγνησία. Τους τελευταίους τρεις μήνες καταβάλλουν ακόμη και 1.500 ευρώ το μήνα για τα αναλώσιμα υλικά που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της αποσιδήρωσης, ενώ δεν έχουν λάβει ούτε «φράγκο» από τον ΕΟΠΥΥ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν εδώ και τρεις μήνες οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Εκτός από τη σοβαρή πάθησή τους, έχουν να τα βγάλουν πέρα και με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν τους έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τις αρχές του έτους για τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν στις θεραπείες τους.

Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε ο κ. Αντώνης Μπέκος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ν. Μαγνησίας, σημείωσε πως υπάρχουν πάσχοντες οι οποίοι πρέπει να πραγματοποιήσουν ορισμένες θεραπείες στο σπίτι και χρειάζονται υλικά.

Για τη θεραπεία της αποσιδήρωσης, η οποία γίνεται σε καθημερινή βάση από ορισμένους πάσχοντες χρειάζονται σύριγγες, αντλίες και καθετήρες, μιας είναι ενέσιμη η διαδικασία. Τα υλικά αυτά στοιχίζουν μηνιαίως ακόμη και 1.500 ευρώ, όπως είπε ο κ. Μπέκος.

Η αναταραχή έχει προκληθεί καθώς οι πάσχοντες πληρώνουν από την τσέπη τους τα χρήματα αυτά και ο ΕΟΠΥΥ μέχρι στιγμής, ενώ προβλέπεται, δεν τους έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ.

«Το προηγούμενο διάστημα που λειτουργούσαν τα ταμεία όπως όλοι τα ξέραμε, αγοράζαμε τα υλικά και δίναμε τις αποδείξεις στα ταμεία. Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα λαμβάναμε πίσω τα χρήματά μας. Τώρα έχουμε να λάβουμε χρήματα από την 1η Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε ο κ. Μπέκος.

Το πρόβλημα όμως έχει δύο πτυχές. Επειδή τα ποσά που πρέπει να δώσουν για τα υλικά είναι μεγάλα, στρέφονται στους φαρμακοποιούς οι οποίοι τους τα χορηγούν και μάλιστα με πίστωση.

«Ευτυχώς που έχουμε και τους φαρμακοποιούς που γνωρίζουν το πρόβλημά μας και μας δίνουν τα απαραίτητα υλικά, τα οποία μπορεί να καθυστερήσουμε και ένα μήνα να τα πληρώσουμε. Βέβαια κι αυτοί έχουν προβλήματα και δεν μπορούμε να τους χρωστάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε σύντομα να λυθεί το θέμα, ειδάλλως αρκετά άτομα θα έχουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέκος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου