ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις…

εκπαίδευση-χωρίς-διακρίσεις-851206

Επέστρεψαν στα θρανία προκειμένου να εκπαιδευτούν σε αντικείμενα που επέλεξαν, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια στη «μάχη» για μια θέση στην αγορά εργασίας.
Εκατοντάδες άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, εκπαιδεύτηκαν και το διδακτικό έτος που ολοκληρώθηκε σε προγράμματα ενηλίκων. Τα στοιχεία, άλλωστε, για τη συμμετοχή που υπήρξε είναι από μόνα τους εντυπωσιακά.
Πρόκειται για τους μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη Μαγνησία. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, μετανάστες και τσιγγάνοι, παρακολούθησαν φέτος κατά εκατοντάδες τα προγράμματα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη Μαγνησία.
Ο αριθμός των εκπαιδευομένων που παρακολούθησαν και απόκτησαν πιστοποιητικό κατάρτισης έφτασε φέτος τους 896. Τμήματα λειτούργησαν το διδακτικό έτος που ολοκληρώθηκε στο Βόλο, τη Ν. Αγχίαλο, τη Ν. Ιωνία, τη Μακρινίτσα, την Αισωνία, την Αργαλαστή, τα Λεχώνια, τον Αλμυρό και την Ιωλκό.
Στα θρανία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων κάθισαν 1.335 άτομα, εκ των οποίων 131 φυλακισμένοι (11,54%), που παρακολούθησαν ειδικά τμήματα εκπαίδευσης στα καταστήματα κράτησής τους και 42 μετανάστες (3,7%), που θέλησαν να διδαχθούν την Ελληνική Γλώσσα.
Το 6,87% των ενηλίκων που ακολούθησαν το δρόμο προς το ΚΕΕ Μαγνησίας ήταν αναλφάβητοι, οι 144 (12,68%) είχαν απολυτήριο Δημοτικού, οι 71 (6,25%) απολυτήριο Γυμνασίου, οι 291 (25,6%) απολυτήριο Λυκείου. Εκατόν δώδεκα από τους εκπαιδευόμενους στη διάρκεια του διδακτικού έτους 2006-2007 ήταν πτυχιούχοι Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 70 (6,25%) είχαν πτυχίο ΙΕΚ, 241 (21,23%) είχαν τίτλο σπουδών ΑΕΙ και 128 (11,27%) ΤΕΙ.
Στα προγράμματα του ΚΕΕ Μαγνησίας συμμετείχαν 142 εκπαιδευτές.
«Από το 2004 έχει γίνει προσωπικός στόχος του Γενικού Γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων κ. Τσαμαδιά, η αναβάθμιση τόσο του έργου των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων ανά την Ελλάδα, όσο και η υλικοτεχνική τους ανάπτυξη αλλά και κτιριακή τους εξασφάλιση και υποδομή», τονίζει ο υπεύθυνος του ΚΚΕ Μαγνησίας Δημήτρης Πανταζής.
Ο κ. Πανταζής υπενθυμίζει ότι προχωράει με πυρετώδεις ρυθμούς η κατασκευή και ο εξοπλισμός του κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστούν οι δομές του ΙΔΕΚΕ, πολύ σύντομα, δίπλα στο κτίριο «Μουρτζούκου».
Τα στατιστικά στοιχεία για το διδακτικό έτος που ολοκληρώθηκε δείχνουν τη μεγάλη ζήτηση που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο τα προγράμματα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του ΚΕΕ Μαγνησίας, «το ίδιο καταπληκτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν και τις υπόλοιπες δομές και τα ανεξάρτητα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ, ενώ ήδη η απαίτηση του κόσμου και το ενδιαφέρον για τη νέα περίοδο 2007-2008 δείχνουν πως η συμμετοχή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το πρόγραμμα «Βασικά Αγγλικά», ενώ την «πρωτιά» σε συμμετοχή ενηλίκων κατέχουν τα προγράμματα που σχετίζονται με την Πληροφορική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα οποία επίσης είχαν ικανοποιητική συμμετοχή, καταγράφεται για τα προγράμματα, υπό τον γενικό τίτλο «Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα-Υποχρεώσεις». Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας, η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων: αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, η διαχείριση του νοικοκυριού, η σωματική και ψυχική υγεία, η διατροφή.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΕΕ αφορούν στο χώρο εργασίας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα δικαιώματα του πολίτη, στα δικαιώματα του εργαζόμενου, στην οικογένεια, στη σύνδεση σχολείου-οικογένειας, στην τοπική κοινωνία, στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό, στις νέες τεχνολογίες.
Στα προγράμματα των ΚΕΕ μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενήλικες (άνεργοι και εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, καταγωγή, θρησκεία κ.λ.π.)
Μοναδική προϋπόθεση για την παρακολούθησή τους είναι η αναγνώριση και η αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους ότι η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία που θα τους στηρίζει στην αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών και προβλημάτω

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου