ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην Κάρλα

εκατοντάδες-νεκρά-ψάρια-στην-κάρλα-330199
Είναι η πολλοστή φορά που παρατηρείται το φαινόμενο νεκρών ψαριών γύρω από τον ταμιευτήρα της Κάρλας, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Βόλου η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου.
Την σχετική καταγγελία έκανα σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Βόλου ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της λίμνης κ. Σωτήρης Γκανάτσιος. Μάλιστα περιέγραψε μια εικόνα συγκλονιστική καθώς στην ακτή, σε μήκος πέντε χιλιομέτρων, έξω από την λίμνη, στο δρόμο Βελεστίνου-Καναλίων, βρίσκονται διάσπαρτα εκατοντάδες νεκρά
ψάρια, ενώ τα κουνούπια που αναπτύσσονται στη περιοχή είναι μυριάδες.
Η κα Κάγκαλου επισήμανε ότι ο φορέας από τις 26 Μαρτίου που παρατηρήθηκε το φαινόμενο, πήρε δείγματα των ψαριών και τα έστειλε σε πιστοποιημένο δημόσιο φορέα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις,
για να διερευνηθεί ακριβώς η αιτία του θανάτου τους. Η κα Κάγκαλου επισήμανε ότι οι μετρήσεις για την ποιότητα του νερού δεν δείχνουν μέχρι τώρα επιβάρυνση σε φυσικοχημικές παραμέτρους που θα εξηγούσαν το φαινόμενο.
Από την εμπειρία της εκτιμά ότι τα ψάρια που τα περισσότερα απαντώνται κοντά στο αντλιοστάσιο μάλλον τραυματίζονται και πεθαίνουν αλλά και λόγω του ότι βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής είναι εξασθενημένα και ευάλωτα. Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη έχει ζητήσει την συνδρομή φορέων όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο δήμος Φερών, κυρίως για να γίνει η αποκομιδή των νεκρών ψαριών, καθώς απαιτούνται μηχανήματα που δεν διαθέτει ο φορέας.

Τέλος ανέφερε ότι το πρόβλημα των κουνουπιών στην Κάρλα είναι χρόνιο και γίνονται προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς ν’ αντιμετωπιστεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου