ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις για το περιβάλλον

σημαντικές-επιστημονικές-ανακοινώσε-851206

Σημαντική επιτυχία με πλούσιες επιστημονικές ανακοινώσεις σε θέματα περιβάλλοντος σημείωσε το πρώτο περιβαλλοντικό συνέδριο με τίτλο «First International Conference on Environmental Management, Engineering, Planning and Economics» (CEMEPE) και το συνέδριο της «Society of Ecotoxicology and Environmental Safety» (SECOTOX), που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου 2007, στο ξενοδοχείο Skiathos Palace, στη Σκιάθο.
Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία, γεγονός που διαφαίνεται από την πληθώρα συμμετεχόντων από διάφορες χώρες του κόσμου. Ο αριθμός των συνέδρων που παρουσίασαν τις εργασίες τους, καθώς και απλών συμμετεχόντων που παρακολούθησαν το συνέδριο, ξεπέρασε τους 500 από περίπου 30 χώρες. Επίσης πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος συμμετείχαν στο συνέδριο και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ειδικούς χώρους το έργο της εταιρίας τους. Περισσότερες από 250 προφορικές ανακοινώσεις παρουσιάστηκαν σε τρεις συνεδριακές αίθουσες, ενώ αναρτήθηκαν περίπου 200 πόστερ, καλύπτοντας όλα τα θεματικά πεδία του συνεδρίου. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εργασιών για κάθε θεματικό πεδίο του συνεδρίου ήταν:
Ποιότητα αέρα (22 εργασίες), αέριοι ρύποι και αιωρούμενα σωματίδια (6 εργασίες), ανάλυση και προστασία οικοσυστημάτων (15 εργασίες), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (21 εργασίες), αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (5 εργασίες), βιομηχανικά απόβλητα (17 εργασίες), γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και τηλεπισκόπηση (14 εργασίες), διαχείριση παράκτιου περιβάλλοντος (10 εργασίες), διαχείριση στερεών αποβλήτων (46 εργασίες), διαχείριση υδατικών πόρων (28 εργασίες), εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (34 εργασίες), ενέργεια και περιβάλλον (26 εργασίες), οικονομική του περιβάλλοντος (22 εργασίες), οικοτοξικολογία (63 εργασίες), περιβαλλοντική εκπαίδευση (12 εργασίες), περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική (20 εργασίες), προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς (11 εργασίες), ρύπανση υδάτων – πόσιμο νερό (30 εργασίες), τεχνολογίες αντιρρύπανσης (52 εργασίες), τουρισμός και περιβάλλον (8 εργασίες), υπολογιστικά μοντέλα (12 εργασίες), φαινόμενο του θερμοκηπίου – κλιματικές αλλαγές (7 εργασίες), φυσικά συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (16 εργασίες), αποκατάσταση περιβάλλοντος (22 εργασίες), εξασθένιση και μεταφορά ρύπων (31 εργασίες) και ηχορύπανση (5 εργασίες).
Ο αριθμός των εργασιών που υποβλήθηκαν καθώς και ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία των φορέων διοργάνωσης. Οι συμμετοχές των συνέδρων που παρακολούθησαν το συνέδριο ξεπέρασαν τις 500, ενώ υποβλήθηκαν 550 επιστημονικές εργασίες, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στα πρακτικά του συνεδρίου.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Κυριακή 24 Ιουνίου, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Δήμου Σκιάθου κ. Ν. Πλωμαρίτης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Αθανάσιος Κούγκολος και οι αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Αραβώσης και Αβραάμ Καραγιαννίδης. Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εδώ και πολλές δεκαετίες οι μηχανικοί έθεσαν με λόγο τεκμηριωμένο τα περιβαλλοντικά ζητήματα, εισηγήθηκαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πρότειναν εγκαίρως έργα και δράσεις, μίλησαν για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη στη χώρα μας.»
Χαιρετισμό εκ μέρους της SECOTOX απηύθυνε ο Δρ. Karl-Werner Schramm. Επιστολή απέστειλε και ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ καθηγητής Ευάγγελος Μπαλτάς. Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου ο επίσημος προσκεκλημένος George Tchobanoglous, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Davis της Καλιφόρνιας, έδωσε διάλεξη με θέμα το πόσιμο νερό. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακούς χορούς, όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις πρώτες απόψεις τους πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα και να απολαύσουν την τοπική κουζίνα του νησιού.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου