ΤΟΠΙΚΑ

Οι 38 «σύντροφοι» στο μαγαζί του Ροκά

οι-38-σύντροφοι-στο-μαγαζί-του-ροκά-851206

Eντελώς τυχαία συνάντησα παλαιό αγωνιστή του Εαμογενούς Κέντρου,
που στη δεκαετία του 1960 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΕΚ (Οργάνωση
Νεολαίας Ενωσης Κέντρου) και λίγο αργότερα της ΕΔΗΝ, που ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 διαδοχικά από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου, το θρυλικό Γέρο της Δημοκρατίας.
Είχε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στο στρατό θητεία «μουλαρά», για την οποία όπως κατάλαβα αισθάνεται υπερήφανος, αφού επιστήμονας αυτός (πτυχιούχος ανωτάτης σχολής), τιμωρήθηκε επί δικτατορίας από τη «μαμά πατρίδα», με στρατιωτική θητεία, στα μουλάρια των Koλαστηρίων των «ταγμάτων ανεπιθυμήτων», των Θερμών της Νιγρήτας, του Καλπακίου, των Ιωαννίνων κ.λ.π.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μαγνησίας και σημαντικό μέλος της πρώτης Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας, που συστήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 στην ιστορική συγκέντρωση των πρώτων τριάντα συντρόφων, που έγινε στο Βόλο και στο μαγαζί του Ροκά, απέναντι από το Ξενία.
Εδώ νομίζω αξίζει να προστεθεί ότι ήταν ένας από τους τρεις ηρωικούς
ΕΔΗΝίτες, που είχε το θάρρος να συνυπογράψει την πρόσκληση για την παραπάνω συγκέντρωση, που δημοσιεύθηκε τότε στις τοπικές εφημερίδες Ταχυδρόμο και Θεσσαλία (στα αρχεία των παραπάνω εφημερίδων υφίσταται εκείνη η ιστορική πρόσκληση των τριών ΕΔΗνιτών, που ακόμη έχoυν στην καρδιά τους εκείνο το σάλπισμα του πατριωτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της εθνικής Ανεξαρτησίας, του η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, και τόσων άλλων που συγκλόνισαν τις ψυχές προ και μετά την πτώση της δικτατορίας).
Σε εκείνη την ιστορική συγκέντρωση των τριάντα οκτώ πρώτων συντρόφων που έγινε στο μαγαζί του Ροκά, στήθηκε στη Μαγνησία το πρώτο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο πυρήνας του οποίου αποτελείτο από στελέχη της ΕΔΗΝ, της ΟΝΕΚ, και λίγους πρώην Λαμπράκηδες, που στη δεκαετία του 1960 «είχαν χτυπήσει λάθος πόρτα» και το είχαν αντιληφθεί.
Δεν αμφισβητείται ότι μεταξύ των παραπάνω τριάντα οκτώ υπήρξαν και αρκετοί χαφιέδες, πράκτορες της ασφάλειας, που είχε από τότε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες των στελεχών που επάνδρωναν με πίστη τότε το κίνημα, αλλά και κάποιοι άλλοι καιροσκόποι, που στη συνέχεια χάθηκαν και εμφανίστηκαν όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε κυβέρνηση.
Στη συνέχεια και αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, όσοι έμπαιναν στο κίνημα και διεκδικούσαν μερίδιο από την εξουσία, ξεδιάντροπα και για την προβολή τους ισχυρίζονταν ότι μετείχαν σε εκείνη την ιστορική συγκέντρωση στο μαγαζί του Ροκά και ήταν τόσοι πολλοί αυτοί, που για να χωρέσουν θα έπρεπε η συγκέντρωση να είχε γίνει στο Πανθεσσαλικό στάδιο!!!
Βέβαια το θράσος ποτέ δεν έλειψε από τα μετά το 1977 στελέχη του
κινήματος, δεδομένου ότι έβλεπαν εξουσία και ο τίτλος του ιδρυτικού στελέχους που μετείχε στη συγκέντρωση στο μαγαζί του Ροκά μετρούσε, έδινε γόητρο, έφερνε ψήφους και χορηγούσε βουλευτικές έδρες.
Πρόσφατα μάλιστα, στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2004, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ακούστηκε και πάλι χωρίς ντροπή ο ισχυρισμός της συμμετοχής του ομιλούντος σε κείνη την ιστορική συγκέντρωση στο μαγαζί του Ροκά, που έκαναν τους πράγματι συμμετέχοντες αυτήν να κοιτάζονται μεταξύ τους και να μειδιούν για την χοντράδα, που όμως για τους νεόκοπους απετέλεσε άθλο, χειροκροτήθηκε και προφανώς όπως επιδιώκονταν έφερε ψήφους και την βουλευτική έδρα.
Τι ήταν όμως του Ροκά το μαγαζί, που βρίσκονταν και γιατί επιλέχθηκε για την ιστορική εκείνη συγκέντρωση;
Επρόκειτο περί μιας μικρής ψαρoταβέρνας, που βρίσκονταν απέναντι από το Ξενία του Βόλου, η οποία επιλέχθηκε από την παραπάνω τριάδα των οργανωτών, αφενός γιατί ο ιδιοκτήτης της έβλεπε με καλό μάτι το κίνημα του και αφ ετέρου για οικονομικούς λόγους, που εξυπηρετούσαν τις οικονομικές δυνατότητες των τριών οργανωτών της παραπάνω συγκέντρωσης, αφού ο Ροκάς απαίτησε μόνο δύο χιλιάδες δραχμές για την διάθεση του χώρου αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση, που δεν προβλέπονταν όμως μεγάλη.
Πραγματικά η συγκέντρωση ήταν πολύ μικρ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου