ΤΟΠΙΚΑ

Καλλιέργεια ηλίανθου και σόγιας

καλλιέργεια-ηλίανθου-και-σόγιας-354613

Συνεργασία της εταιρίας Παυλίδη με την GF ENERGY Α.Β.Ε.Ε

Μια μεγάλη συνεργασία ξεκινά η εταιρία Χ.Παυλίδης Α.Ε. στο Κρόκιο Αλμυρού η οποία στο πλαίσιο των συνεργασιών της για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο προέβη σε συνεργασία με την εταιρία GF ENERGY Α.Β.Ε.Ε., εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων, συμφερόντων της εταιρίας «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.», για την καλλιέργεια ηλιάνθου και σόγιας για την παραγωγή βιοντίζελ με εγγυημένη ελάχιστη τιμή και άμεση πληρωμή. Στόχος της εταιρίας είναι σε λίγα χρόνια να έχει καταφέρει να αναδιαρθρώσει έστω και λίγο τις καλλιέργειες στον θεσσαλικό κάμπο, ενώόσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τα παραπάνω προϊόντα είτε ως ανοιξιάτικη είτε ως επίσπορη καλλιέργεια μπορούν ήδη να απευθύνονται στα γραφεία της εταιρίας ή στο τηλέφωνο 24220-22800.

Σόγια και ηλίανθοςΗ σόγια είναι μία από τις καλλιέργειες με την ιδιαιτερότητα να συμβιώνει με τα αζωτοβακτήρια, που έχουν τη μοναδική ικανότητα να δεσμεύουν το αμοσφαιρικό άζωτο. Προϊόν αυτής της συνύπαρξης είναι τα μικρά φυμάτια- οζίδια με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρωματισμό στο εσωτερικό τους, που σχηματίζονται στις ρίζες της σόγιας και τα οποία αποτελούν την ένδειξη λειτουργίας της δέσμευσης του αζώτου. Για να πετύχει και να ενισχυθεί αυτή η τόσο σημαντική λειτουργία, είναι απαραίτητη η ανάμειξη του σπόρου σποράς με το rhizobium, το οποίο κυκλοφορεί στο εμπόριο σαν σκεύασμα σε υγρή μορφή ή σε σκόνη.

Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας σε σχέση με τις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις μιας περιοχής είναι από τα σημαντικότερα θέματα διαχείρισης ρίσκου της παραγωγής της σόγιας. Το ποια ποικιλία σόγιας θα σπείρουμε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι κατά σειρά σπουδαιότητας είναι: Η απόδοση, η σταθερότητα παραγωγής, η αντοχή σε ασθένειες, ο βιολογικός της κύκλος, η ποιοτική σύσταση του καρπού, η αντοχή στο πλάγιασμα κ.λ.π.

Δίνοντας έμφαση στον παράγοντα απόδοση και σταθερότητα ο παραγωγός θα πρέπει να ψάχνει πάντα για δεδομένα αποδόσεων της υποψήφιας ποικιλίας σε διάφορες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής του, για να καταλήξει σε ασφαλή επιλογή μιας παραγωγικής αλλά και σταθερής ποικιλίας.

Η κανονική εποχή σποράς της σόγιας είναι το διάστημα τέλη Απριλίου έως αρχές Μαΐου. Η πολύ πρώιμη σπορά αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την πιθανότητα μεγάλης βλαστικής ανάπτυξης του φυτού με συνέπεια να γίνονται πιο επιρρεπή τα φυτά στο πλάγιασμα. Κατά την σπορά ο στόχος είναι να μπουν 40-50 σπόρια ανά τ.μ., ώστε να μείνουν 35 φυτά ανά τ.μ.

Η σόγια είναι μια καλλιέργεια χαμηλών γενικά απαιτήσεων σε θρέψη, ενώ στο στάδιο της ανθοφορίας και του γεμίσματος των καρπών με σπόρο η σόγια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε stress από ξηρασία.

Η σπορά του ηλίανθου γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 80C. Με την πρώιμη σπορά αυξάνονται οι στρεμματικές αποδόσεις και η ελαιοπεριεκτικότητα του σπόρου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μαΐου-Ιουνίου μια που το κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωμα της ανθοφορίας. Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι το διάστημα μεταξύ αρχές Μαρτίου και τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Ο αριθμός των επιθυμητών φυτών ανά στρέμμα είναι για ξερική καλλιέργεια 4500-5000 φυτά και για ποτιστική καλλιέργεια 5.500 – 6.000 φυτά και η ποσότητα του σπόρου είναι 350-500 gr/στρέμμα.

Τα θρεπτικά στοιχεία που δίνονται με την λίπανση είναι κυρίως το άζωτο που βοηθάει στην ανάπτυξη του ηλίανθου και ο φώσφορος που επηρεάζει την παραγωγή και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Στο στάδιο του φυτρώματος είναι απαραίτητη η υγρασία του εδάφους για ομοιόμορφο και άριστο φύτρωμα. Το κρίσιμο στάδιο αναγκών της καλλιέργειας σε νερό είναι η περίοδος της ανθοφορίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου