ΤΟΠΙΚΑ

Στο χείλος του εμφυλίου η Παλαιστίνη

στο-χείλος-του-εμφυλίου-η-παλαιστίνη-851206

Δυνάμεις της Χαμάς και της Φατάχ συγκρούστηκαν επί τρεις ώρες και με σφοδρότητα κοντά στο πέρασμα Κάρνι στη Λωρίδα της Γάζας, στη σοβαρότερη αναζωπύρωση ενδοπαλαιστινιακής βίας σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αλληλοκατηγορούνται για το ξέσπασμα των επεισοδίων.
Στις συγκρούσεις τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας άνδρας της Προεδρικής Φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς, δύναμης στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ και έχει αμερικανική στήριξη. Η Προεδρική Φρουρά έκανε λόγο για απόπειρα «μεγάλου αριθμού» μαχητών της Χαμάς να διεισδύσουν σε θέση-κλειδί στο πέρασμα Κάρνι.
Η Χαμάς υποστήριξε από πλευράς της ότι η Προεδρική Φρουρά άνοιξε πρώτη πυρ. Υπήρξαν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες στην πλευρά της Χαμάς, μεταδίδει το Reuters.
Οι συγκρούσεις στο Κάρνι είναι οι σοβαρότερες αφότου τέθηκε σε ισχύ προ δύο εβδομάδων συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ έπειτα από κύμα ενδοπαλαιστινιακής βίας με απολογισμό 50 νεκρούς.
Χθες συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών στη Μέση Ανατολή και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι ο λαός του βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου πολέμου, τονίζοντας πως η ενδοπαλαιστινιακή βία είναι ίσως χειρότερη από τη ζωή κάτω από ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για την 40ή επετείου του πολέμου που άλλαξε δραματικά την εικόνα της Μέσης Ανατολής ο Αμπάς εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Αυτό που μας ανησυχεί όλους είναι το χάος και ειδικότερα το ότι βρισκόμαστε στο χείλος εμφυλίου» ανέφερε για να συμπληρώσει ότι περνώντας εκατοντάδες ώρες σε διαπραγματεύσεις συνειδητοποίησε πως αυτό που αντιστοιχεί ή είναι ίσως χειρότερο από την κατοχή είναι η εσωτερική σύγκρουση.
O Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε επίσης πως η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα σβήσει από τη μνήμη την ήττα των Αράβων από το Ισραήλ το 1967.
από το Ισραήλ το 1967

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου