ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο της Εφορίας στους επαγγελματίες

μπλόκο-της-εφορίας-στους-επαγγελματί-851206

Στο στόχαστρο των Αρχών μπαίνουν δέκα κλάδοι επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ένδειξη, σύμφωνα με τις ΔΟΥ, ότι φοροδιαφεύγουν. Το υπουργείο θεσπίζει κίνητρα ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών από τους συγκεκριμένους κλάδους.
Στους κλάδους αυτούς περιλαμβάνονται οι καθηγητές ιδιαιτέρων, φροντιστές, μηχανικοί αυτοκινήτων, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες πλακιδίων, σοβατζήδες, μαραγκοί και άλλοι επαγγελματίες της οικοδομής.
Το βασικό φορολογικό μέτρο που προωθεί στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου το υπουργείο Oικονομικών είναι η θέσπιση κινήτρων για τους καταναλωτές προκειμένου να ζητούν αποδείξεις κατά την παροχή υπηρεσιών από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Σύμφωνα με όσα εξετάζει το υπουργείο και τα οποία μετά την οριστικοποίησή τους θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής», θα δοθούν αυξημένα κίνητρα προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις από εκπαιδευτικούς που παρέχουν κατ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα, από φροντιστήρια, από συνεργεία αυτοκινήτων και δικηγόρους.
Τα κίνητρα αυτά θα πάρουν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Oικονομικών, τη μορφή φοροαπαλλαγής. Δηλαδή μέρος της δαπάνης που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε επαγγελματίες των παραπάνω κλάδων, είτε θα εκπίπτει στο σύνολό του από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου είτε θα μειώνει απευθείας κατά ένα ποσοστό τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος.
Η αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Oικοδομών (ΕΚΚO) είναι ένας ακόμη πολιορκητικός κριός που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Oικονομικών προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από την οικοδομή.
Το ΕΚΚO που προσδιορίζει την ελάχιστη αξία τιμολογίων και τον ελάχιστο ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλει όποιος ιδιώτης χτίζει με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, σχεδιάζεται να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες έως και 50%.
Με την αύξηση αυτή θα αυξηθούν αντίστοιχα και τα δηλούμενα εισοδήματα των επαγγελματιών του κλάδου της οικοδομής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου