ΤΟΠΙΚΑ

“Σερίφης” η βιομηχανία ΜΑΝΟΣ Α.Ε …

σερίφης-η-βιομηχανία-μανοσ-α-ε-851206

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει το Σαββατοκύριακο όπου αρκετές ποσότητες αποβλήτων τελικά κατέληξαν παράνομα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων για να παρέμβει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και να ανακαλέσει απόφαση που εξέδωσε μόλις προχθές και με την οποία έδινε ουσιαστικά το “πράσινο φώς…” για να συνεχίσει το έργο της η σπορελαιουργία….
ΔΕΥΑΜΒ και ΜΑΝΟΣ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναλώθηκαν στο γνωστό παιχνίδι “η γάτα και το ποντίκι” με τη ΔΕΥΑΜΒ να προβαίνει σε διαρκείς αιφνιδιαστικούς ελέγχους διαπιστώντας αλλεπάλληλες παραβιάσεις στη φραγή των δικτύων και την εταιρεία να επιμένει να αυθαιρετεί … με το δικαίωμα που της έδινε η απόφαση του Περιφερειάρχη που ανακαλούσε προηγούμενη απόφαση του Νομάρχη “ που εντέλλονταν να μπεί λουκέτο στην επιχείρησ用.

Τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ ήταν επί ποδός όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να σταματήσει η αυθαιρεσία της ΜΑΝΟΣ Α.Ε. Συγκεκριμένα την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ μετέβη για νέα αυτοψία… στην ΜΑΝΟΣ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποιοι είχαν προχωρήσει στην απόφραξη του δικτύου αποχέτευσης που είχε φράξει την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΥΑΜΒ.

Η αυτοψία το απέδειξε, με αποτέλεσμα να διοχετεύεται στο δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ και στο Βιολογικό Καθαρισμό παράνομα μεγάλες ποσότητες αποβλήτων.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι διοχετεύονταν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων και στο δίκτυο ομβρίων στη Β ΒΙΠΕ το οποίο καταλήγει στην ανοιχτή τάφρο στην Κάρλα.
Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημ. Κουτσιφέλης μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου όπου κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας.
Χθες, η ΔΕΥΑΜΒ δια του κ. Δημ. Κουτσιφέλη κατέθεσε νεότερα στοιχεία (αναλύσεις δειγμάτων που ελήφθησαν στις 2 και 3 Ιουνίου) μετά την επιβολή της φραγής και από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα, ότι τα υγρά που διοχετεύονταν στα δίκτυα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ παράνομα είναι απόβλητα και μάλιστα όλα τα χαρακτηριστικά τους είναι εκτός ορίων του Προεδρικού Διατάγματος 187/87 με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον αλλά και στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ.
Η ΔΕΥΑΜΒ ενήργησε εγκαίρως προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και οι εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, που από το Σάββατο, όταν προέκυψε το θέμα, ενημέρωσε αμέσως την Εισαγγελία Βόλου, ενώ σε συνεννόηση με τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ προέβησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η παράνομη σύνδεση της εταιρείας με τα δίκτυα της επιχείρησης.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ για διακοπή εκδόθηκε στις 30 Μαΐου από το Νομάρχη Μαγνησίας απόφαση με την οποία ανακαλούνταν η άδεια λειτουργίας της σπορελαιουργίας.
Η εταιρεία ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, 1 Ιουνίου κατέθεσε προσφυγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία και έγινε δεκτή. Ο κ. Φώτης Γκούπας στην απόφασή του επισημαίνει χαρακτηριστικά : «Κάνουμε δεκτή την από 1-6-2007 αίτηση αναστολής της ΜΑΝΟΣ Α.Ε και αναστέλλουμε την απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας, μέχρι να αποφανθούμε επί της από 1-6-2007 προσφυγής του που έχει υποβάλλει κατά της απόφασής αυτής, οπωσδήποτε όμως όχι πέραν του μηνός από την υπογραφή της παρούσης απόφασης…».

Αυτοψία της Νομαρχίας
Μετά από ενημέρωση της ΔΕΥΑΜΒ κλιμάκιο της Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΝΑΜ, μετέβη στο εργοστάσιο στη Β’ ΒΙ.ΠΕ., προκειμένου να ελέγξει εάν έχει αποσφραγιστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Όπως διαπίστωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Π. Λάζος ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν είχε παραβιαστεί.
Καταθέτοντας σχετικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου, ο κ. Λάζος βρέθηκε μπροστά στην έκπληξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας, αναστέλλοντας την απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας για ένα μήνα…

Εισαγγελική έρευνα
Την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας είχε διατάξει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης, με αφορμή τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για την λειτουργία της σπορελαιουργίας ΜΑΝΟΣ Α.Ε. Ωστόσο μετά την κατάθεση της μήνυσης από τους υπευθύνους της ΔΕΥΑΜΒ, ο κ. Ζήσης διέταξε την σύλληψη των υπευθύνων της εταιρείας, όπως και έγινε. Μετά την υποβολή της μήνυσης στο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου, ζήτησε την διενέργεια προανάκρισης με την κατηγορία της ρύπανσης περιβάλλοντος, ενώ χθες το μεσημέρι οι δύο συλληφθέντες υπεύθυνοι της εταιρείας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου