ΤΟΠΙΚΑ

Η Ημέρα Περιβάλλοντος

η-ημέρα-περιβάλλοντος-851206

Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος σήμερα. Μία ημέρα υπόμνηση για τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε για τις επερχόμενες γενεές. Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τόσο πολλά σε βάρος του πλανήτη από τις πάσης φύσεως ανθρωπογεννείς δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις δεν θα ξεπεραστούν πριν από την παρέλευση χιλίων χρόνων!!!
Οι επιστήμονες εκτιμούν ακόμη ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν καταρτίσει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Κάποιο άλλοι κάνουν λόγο για ακόμη πιο δυσοίωνα σενάρια για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου.
Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές όχι μόνον στους πόλους αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές. Ήδη οι ειδικοί κάνουν λόγο για σταδιακή αλλαγή της βιοποικιλότητας στην Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο, καθώς και για μείωση του ποσοστού των βροχοπτώσεων στη Δυτική Ελλάδα. Επίσης το κλίμα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα μετατραπεί σταδιακά σε τροπικό, ενώ θα ενταθούν τα φαινόμενα ερημοποίησης μέχρι τον 37ο ή 38ο παράλληλο.
Όλες αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις επιδεινώνονται από τις ανεξέλεγκτες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από δύο ανερχόμενες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας. Την Κίνα και την Ινδία.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω το μόνο παρήγορο γεγονός οι ενδείξεις που έρχονται και οι οποίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και αποφασισμένες να συμμορφωθούν προς τους όρους της Συνθήκης του Κιότο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου