ΤΟΠΙΚΑ

Πολυδύναμο Κέντρο Αποκατάστασης

πολυδύναμο-κέντρο-αποκατάστασης-851206

Πολυδύναμο Κέντρο Αποκατάστασης Παίδων με αναπηρίες είναι η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησία για τις πρώην εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Αγριάς.
Η πρόταση της αρμόδιας αντινομάρχη Ντίας Βουβαλούδη εγκρίθηκε κατ’ αρχήν στη χθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας. Η αντινομάρχης παρουσίασε την βασική κατεύθυνση της νομαρχιακής αρχής, ώστε οι εγκαταστάσεις-«φάντασμα» της πρώην Παιδόπολης να αξιοποιηθούν, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους, σε όλη τη Θεσσαλία.
Το Πολυδύναμο Κέντρο προτείνεται να λειτουργήσει διατηρώντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόταση αναμένεται να εξειδικευτεί και να εμπλουτιστεί με τις απόψεις και προτάσεις αρμόδιων φορέων και του δήμου Αγριάς. Η πρόταση ολοκληρωμένη θα κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την κ. Βουβαλούδη, πρόταση της Νομαρχίας είναι η λειτουργία των εγκαταστάσεων ως πολυδύναμου κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες, με σκοπό να προσφέρει σε άτομα που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα, νοητική στέρηση, προβλήματα ακοής, όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες, υπηρεσίες όπως θεραπεία, αποκατάσταση, εκπαίδευση, μελλοντική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη.
Για την αποκατάσταση, υπάρχει η δυνατότητα εργαστηρίων άσκησης των ΑμΕΑ και για τη θεραπεία, αντίστοιχων ειδικών υγειονομικών μονάδων.
Για την εκπαίδευση προτείνεται η δημιουργία Συμβουλευτικού Βρεφονηπιακού Κέντρου, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού αλλά και Γυμνασίου.
Προτείνεται ακόμη η δημιουργία εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμΕΑ.
Η τελική πρόταση προς το υπουργείο θα ενσωματώνει και τις προτάσεις των γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ένα από τα πάγια αιτήματά τους είναι η δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά ηλικίας, από 10 έως 25 ετών και Φιλοξενείου των παιδιών για την Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα.
«Πολλά μπορούν να γίνουν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να βρεθούν νέες αποτελεσματικές φόρμες για την βοήθεια των παιδιών με αναπηρίες», δήλωσε η κ. Βουβαλούδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου