ΤΟΠΙΚΑ

Εμβόλιο – ”ασπίδα” κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

εμβόλιο-ασπίδα-κατά-του-καρκίνου-851206

Εμβόλιο-«ασπίδα» κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γυρίζει νέα σελίδα στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης για τον γυναικείο πληθυσμό.
Το εμβόλιο κατά του ιού των Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων HPV μπορεί να χορηγηθεί, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα άδεια, σε ηλικίες έως 26 ετών, προλαμβάνοντας σε σημαντικό ποσοστό τη δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες.
Η επιδημιολογία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ΗΡV και η αιτιολογική του σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναλύθηκε στην επιστημονική εκδήλωση, που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Volos Palace, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Α. Καραντζίκα, ενώ ακολούθησε ομιλία του Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Πανοσκάλτση
Ο κ. Πανοσκάλτσης στάθηκε στη χρησιμότητα του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του GARDASIL, που φέτος κυκλοφόρησε στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά.
«Σαφώς το εμβόλιο δεν υποκαθιστά το τεστ Παπανικολάου», επισήμανε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, τονίζοντας την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των γυναικών από γυναικολόγους, περιοδικού ελέγχου ανά ένα ή δύο έτη και κυρίως τη χρησιμότητα του τεστ-Παπ, το οποίο σώζει ζωές.
Όπως σημείωσε, «ακόμη και αν υποτεθεί ότι το εμβόλιο δεν μπορεί, προς το παρόν, να χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον με τη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή το τεστ Παπανικολάου, θα μπορέσουμε να διαγνώσουμε έγκαιρα αλλοιώσεις πριν να γίνουν καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας».
Το εμβόλιο σήμερα μπορεί να χορηγηθεί στις ηλικίες από 9 έως 26 ετών. Γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα γυναικών εκτεταμένες μελέτες, σε περισσότερες από 25.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έδειξαν ότι αφενός το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 100% σε όσες δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό και αφετέρου είναι ασφαλές.
Σύμφωνα με τον κ. Πανοσκάλτση, «για όσες γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό, τα δεδομένα δείχνουν ότι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό προστατεύονται από το να μην προχωρήσουν ορισμένες καρκινικές βλάβες σε σοβαρότερο στάδιο».
Η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ότι οι γυναίκες και σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσαν να προστατευθούν από το εμβόλιο. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μία περίπου πενταετία από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ένα από τα προβλήματα, ωστόσο, που έχουν «φρενάρει» μέχρι σήμερα τη διάδοση του εμβολίου στην Ελλάδα –καθώς δεν έχει ενταχθεί σε εθνικό πρόγραμμα- είναι το κόστος του εμβολίου.
Και οι τρεις δόσεις κοστίζουν πάνω από 500 ευρώ. «Παρόλα αυτά το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε ηλικίες των 12 και 13 ετών. Ακόμη βρίσκεται σε συζήτηση και σίγουρα θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού», δήλωσε ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.
Ο εμβολιασμός είναι απλός και καθόλου επώδυνος. Γίνεται από τον γυναικολόγο ή από τον παιδίατρο εάν πρόκειται για γυναίκα που δεν έχει αρχίσει τη σεξουαλική της ζωή. Χορηγείται ενδομυϊκά, σε τρεις δόσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου