ΤΟΠΙΚΑ

Η καμήλα θα σεργιανίσει αύριο το πρωί στους δρόμους του Βόλου

η-καμήλα-θα-σεργιανίσει-αύριο-το-πρωί-σ-404896

Το έθιμο της καμήλας θα αναβιώσει για δεύτερη χρονιά στους δρόμους της πόλης, κατόπιν συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Νομού Μαγνησίας με τον Δήμο Βόλου. Η Καμήλα θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί την διαδρομή της, με αφετηρία το παρκάκι στην οδό Μαιάνδρου – Ελλησπόντου. Στην συνέχεια θα περάσει από το Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, θα κατέβει τη Λ. Ειρήνης από εκεί θα κατευθυνθεί προς την οδό Ιωλκού στο ύψος της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία), θα φτάσει στην Πλ. Ελευθερίας και δια μέσου της οδού Αντωνοπούλου, θα συνεχίσει την πορεία προς την Ερμού, για να καταλήξει στην πλατεία Αγ. Νικολάου όπου και θα στηθεί χορός γύρω από την καμήλα και θα προσφερθεί κρασί.

Το έθιμο της καμήλας που γυρνάει κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου σε όλα τα σπίτια, είναι από τα πιο ζωντανά έθιμα της περιοχής της Θράκης. Μερικές μέρες πιο μπροστά τα παλικάρια του χωριού ετοιμάζουν την καμήλα. Φτιάχνουν ένα πλαίσιο ξύλινο, πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο στηρίζουν ένα σκελετό από βέργες μουριάς

καμπουριαστό. Αυτός ο σκελετός είναι ο κορμός της καμήλας, σκεπασμένος με κουβέρτες σκούρου χρώματος. Ένα κομμάτι ξύλο, που το τυλίγουν με δέρμα λαγού, αποτελεί το λαιμό της καμήλας και ένα κρανίο, από λαγό ή πρόβατο, το κεφάλι της. Για μάτια βάζουν δυο γυαλιστερούς βώλους και για γλώσσα μια κόκκινη πιπεριά. Την ουρά την φτιάχνουν με μια λωρίδα προβιά, μέσα στην καμήλα κρέμονται πολλά κουδούνια. Δυο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και σηκώνουν τη καμήλα έτσι ώστε να φαίνονται μόνο τα τέσσερα πόδια τους, ενώ από το λαιμό της κρέμεται μια κουδούνα.

Την καμήλα συνοδεύουν: Ο καμηλιέρης, που είναι μεταμφιεσμένος σε ανατολίτη ή φοράει την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού και έχει μαυρισμένο το πρόσωπό του. Ένα γαϊδουράκι, πάνω στο οποίο τοποθετούν τα τρόφιμα της καμήλας, τα δώρα που μαζεύουν από τα σπίτια. Μουσική παραδοσιακή μπάντα, γκάιντα , η βιολί, ακορντεόν, και νταούλι, και συνοδεύει την καμήλα στου ρυθμούς των Χριστουγεννιάτικων καλάντων. «Εμείς οι Θρακιώτες που ζούμε στο Βόλο πιστοί στις παραδόσεις που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε το πανάρχαιο αυτό έθιμο» υπογραμμίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου