ΤΟΠΙΚΑ

Αδυνατούν εκατό και πλέον επιχειρήσεις στη Μαγνησία να αποπληρώσουν το ΤΕΜΠΜΕ

αδυνατούν-εκατό-και-πλέον-επιχειρήσε-405015

Μία στις τρεις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα προγράμματα δανειοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ στο Βόλο αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις. Κινδυνεύουν μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν πλέον οι Τράπεζες για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για πολλούς επαγγελματίες που δανειοδοτήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ στο Βόλο άρχισαν ήδη τα χτυποκάρδια, αφού αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις αποπληρωμής και ζητούν ρυθμίσεις που θα επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής.

Οι 300 περίπου επιχειρήσεις που βρήκαν αποκούμπι στις χορηγήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) από το Βόλο είναι υποχρεωμένες βάσει των συμβάσεων δανειοδότησης που υπέγραψαν με τις αντίστοιχες Τράπεζες να αποπληρώνουν τις δόσεις του δανείου, άτοκα, ανά εξάμηνο με πλήρη εξόφληση σε τρία χρόνια.

Οι επαγγελματίες είχαν αρχικά προτείνει ο πρώτος χρόνος να είναι περίοδος χάριτος και να ενταχθούν μέσα οι επιχειρήσεις που έχουν μέσο όρο τα 5 χρόνια, όμως δεν εισακούστηκαν.

Τώρα εκτιμούν ότι επειγόντως η αποπληρωμή πρέπει να επιμηκυνθεί σε εννιά χρόνια -18 δηλαδή εξάμηνα- προκειμένου να υπάρξει χρονικό περιθώριο μπροστά οι επιχειρήσεις να δουλέψουν για να έχουν χρήματα να πληρώσουν.

Σε περίπτωση που οι δανειοδοτηθείσες επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, εγγυητής μπαίνει το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο όμως για το 20%.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση και οι επιχειρήσεις δεν σηκώνουν κεφάλι πολύ δύσκολα μπορούν να τηρήσουν τους όρους της σύμβασης δανειοδότησης. Αυτός είναι και ο φόβος, αφού εάν δεν εξοφληθούν τα δάνεια έρχεται μετά η ώρα της Εφορίας με τον κίνδυνο της κατάσχεσης ιδίων περιουσιακών στοιχείων να είναι πλέον ορατός.

Τους τελευταίους μήνες εξάλλου αρκετά χρηματοπιστωτικά υποκαταστήματα εμφανίζονται επιφυλακτικά να ανανεώσουν τα υφιστάμενα πιστοδοτικά όρια ή να χορηγήσουν διαθέσιμα κεφάλαια από ήδη εγκεκριμένες δανειακές συμβάσεις με τη δικαιολογία της ύπαρξης ληξιπροθέσμων οφειλών προς το ΤΕΜΠΜΕ, ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις δηλώνουν πως θα χρησιμοποιήσουν τα χορηγηθέντα ποσά για την εξόφληση αποκλειστικά και μόνο των συγκεκριμένων οφειλών τους.

Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτομάτως για όλες τις συναλλαγές τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού υπάγονται στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική τους ικανότητα.

«Θα πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα να συγκεντρώσουμε όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη μας σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο για να μπορέσουμε να ανασάνουμε και με στενή παρακολούθηση της πορείας των επιχειρήσεων για όσο χρόνο κρίνεται απαραίτητο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε» επισημαίνουν χαρακτηριστικά όσοι μικρομεσαίοι τρέχουν ήδη και δεν φτάνουν για να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου