ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις

αυστηρά-πρόστιμα-για-παραβάσεις-406766

Τεχνικοί και γιατροί ασφαλείας… αιχμή του δόρατος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Παρά το γεγονός ότι στο Νομό Μαγνησίας το ΣΕΠΕ διαθέτει εν ενεργεία τρεις τεχνικούς και ένα γιατρό ασφαλείας… στη μάχη για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά καθώς παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, έχουν καταφέρει να μειώσουν στο ελάχιστο τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συντελούν σημαντικά και τα αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες αλλά και επιχειρήσεις που είναι υπότροπες και υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μέχρι και 30.000 ευρώ… για αβλεψίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η μείωση ωστόσο των ατυχημάτων στο χώρο δουλειάς οφείλεται και στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται πλέον στην υποχρέωση απασχόλησης γιατρού και τεχνικού ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν.

Διαρκής ενημέρωση και ανταπόκριση εργαζομένων και εργοδοτών είναι η «συνταγή» για την διασφάλιση της υγείας του προσωπικού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας.

Ο τεχνικός ασφαλείας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους. Επίσης να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.

Πιο αυστηρά πρόστιμα

Αυστηρά πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας σε επιχειρήσεις του Βόλου και της Μαγνησίας που δεν τηρούν τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η αυστηροποίηση των ελέγχων και του θεσμικού πλαισίου εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων που υποχρεώνονται πλέον να «συμμορφωθούν» διότι διαφορετικά πληρώνουν «ακριβά» τις παρατυπίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας στο Βόλο βεβαιώθηκε και πληρώθηκε πρόστιμο μέχρι και 50.000 ευρώ σε επιχείρηση που διαπιστώθηκε ότι παρά τις συστάσεις δεν πληρούσε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και είχε υποπέσει σε αρκετές παραβάσεις.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει επεκτείνει πλέον την ενημέρωση για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σε χώρους δουλειάς όπως συνεργεία αυτοκινήτων, στεγνοκαθαριστήρια, συνεργεία καθαρισμού και ξυλουργεία, με φυλλάδια που μάλιστα έχουν εκδοθεί εκτός από τα ελληνικά, σε τέσσερις ξένες γλώσσες, Αλβανικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα και Αγγλικά.

«Η νομοθεσία έγινε αυστηρότερη προκειμένου να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν και να υποχρεωθούν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη του ΣΕΠΕ Μαγνησίας Μάγδα Ηλιδάκη, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της διότι σε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις όχι μόνο εφαρμόζουν την νομοθεσία αλλά επιδιώκουν επιπλέον τη λειτουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων.

«Είναι απαραίτητο τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους εργαζόμενους να κατανοήσουν την χρησιμότητα των επιτροπών. Οι εταιρίες θα πρέπει να παροτρύνουν τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας γιατί έτσι ουσιαστικά θα εντάσσεται το προσωπικό στο σύστημα αυτοδιαχείρισης της προστασίας του. Από την άλλη και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σε χώρους δουλειάς που σήμερα ακόμη δεν λειτουργούν ΕΥΑ» συμπληρώνει η κ. Ηλιδάκη.

Αναντικατάστατος ο ρόλος της Επιτροπής

Μετά από πολλές προσπάθειες ο ρόλος της Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στα περισσότερα εργοστάσια έγινε κατανοητό ότι είναι αναντικατάστατος μιας και συμβάλλει τα μέγιστα, αφού καταγραφούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι για το προσωπικό στους χώρους δουλειάς, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη ενημέρωση των εργαζομένων κυρίως στον τομέα της πρόληψης.

“Για εμάς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και υπόθεση όλων μας. Η αντίληψη που έχουμε διαμορφώσει έως σήμερα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόληψη του εργατικού ατυχήματος ή της επαγγελματικής ασθένειας ή με ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, αλλά με τη δημιουργία ευχάριστου πολιτισμένου κλίματος στο χώρο εργασίας, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ακόμη και σε μικρές επιχειρήσεις να συσταθούν επιτροπές.

Κριτήρια… για τους τεχνικούς ασφαλείας

Για τον καθορισμό των προσόντων του τεχνικού ασφάλειας και για τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής του οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας). Ο χρόνος απασχόλησης του τεχνικού ασφαλείας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης. Προκειμένου δε οι εργοδότες να ανταποκριθούν στην παραπάνω υποχρέωση τους έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν τα καθήκοντα αυτά σε άτομα της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή σε άτομα εκτός της επιχείρησης (πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την προβλεπόμενη ειδικότητα) ή σε εργαζόμενο της επιχείρησης (κάτοχο απολυτηρίου τεχνικού λυκείου ή μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή κάτοχο άδειας άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη και με οκταετή προϋπηρεσία που λογίζεται από την απόκτηση του απολυτηρίου ή της άδειας, εφόσον όμως αυτός απασχολείται με πλήρες ωράριο στην επιχείρηση) μετά από κατάλληλη επιμόρφωση τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον η επιχείρηση ανήκει στην Β ή Γ κατηγορία επικινδυνότητας και απασχολεί μέχρι 50 άτομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων δίνεται η δυνατότητα και στους ίδιους τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας εφόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου