ΤΟΠΙΚΑ

«Στην εντατική» το Παναγιώτικο

στην-εντατική-το-παναγιώτικο-406872

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Φράγμα Παναγιώτικο. Ένα έργο που κόστισε 6 εκ. ευρώ και καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης σε όλο το Νότιο Πήλιο κινδυνεύει να βγει εκτός λειτουργίας, καθώς οι δύο κεντρικοί αγωγοί είναι στον αέρα, το τοιχίο καταρρέει ενώ η λίμνη κινδυνεύει να μπαζωθεί από τις φερτές ύλες που «κατεβαίνουν» με τις βροχές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν επιβαρύνει την ήδη άσχημη υπάρχουσα κατάσταση.

Ειδικότερα όλα τα όμβρια ύδατα επειδή δεν υπάρχει αγωγός να διοχετεύονται καταλήγουν στο ταχυδιυλιστήριο και από εκεί πάνε στην παρακείμενη ρεματιά με αποτέλεσμα να φθείρουν συνεχώς το τοιχίο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες με τις πολλές βροχοπτώσεις η φθορά είναι μεγάλη, το οποίο είναι έτοιμο να πέσει.

Παράλληλα από το σημείο περνάνε οι δύο κεντρικοί αγωγοί που μεταφέρουν το νερό οι οποίοι αυτοί την στιγμή επειδή ο τοίχος έχει υποστεί φθορά και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος βρίσκονται στον αέρα.

Την ίδια στιγμή περιμετρικά του ταχυδιυλιστηρίου επίσης δεν υπάρχει κανένα έργο προστασίας με αποτέλεσμα οι τσιμεντένιες βάσεις συνεχώς να υποχωρούν από τη συνεχή επαφή τους με το νερό.

«Είναι αναγκαίο άμεσα να ξεκινήσει μια εργολαβία σκούπα που θα δώσει τέλος σε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία δεν είναι σημερινά. Η φθορά έχει ξεκινήσει από το 2009 με τις μεγάλες βροχοπτώσεις, ωστόσο κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται χειρότερη και αν αφεθεί έτσι το έργο για λίγο καιρό ακόμα τότε πολύ φοβάμαι ότι θα καταστεί ανενεργό», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Νοτίου Πηλίου Κώστας Λεγαντής.

Ο ίδιος προσθέτει πως πρέπει άμεσα να ασφαλτοστρωθεί και ο δρόμος που βγάζει στην επαρχιακή οδό, ενώ στο σημείο που είναι η λίμνη επειδή όλα τα δέντρα έχουν καεί από το 2007 δεν μπορούν να συγκρατηθούν τα μπάζα και οι φερτές ύλες που «κατεβαίνουν» με την βροχή και έτσι κινδυνεύει να μπαζωθεί.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει το έργο κατασκευής αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλών στην λεκάνη απορροής του φράγματος, διότι διαφορετικά θα μπαζωθεί» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΠ και προσθέτει πως για το έργο υπάρχει ώριμη μελέτη που έχει συνταχθεί από την πρώην Νομαρχία Μαγνησίας και η οποία έχει σταλεί για έγκριση στο ΥΠΕΚΑ.

«Το θέμα είναι ότι το έργο δεν έχει παραλειφθεί ακόμα. Θα πρέπει κάποιος να ασκήσει πίεση στον εργολάβο να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο Παναγιώτικο» αναφέρει ο κ. Λεγαντής, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι σχετική επιστολή έχει στείλει εδώ και ένα μήνα περίπου ο Δήμαρχος Ν. Πηλίου Νίκος Φορτούνας σε όλους τους βουλευτές του Νομού αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου