ΤΟΠΙΚΑ

Νέα διοίκηση εξέλεξε ο Σύλλογος Παράκτιων Αλιέων Μαγνησίας

νέα-διοίκηση-εξέλεξε-ο-σύλλογος-παράκ-413986

Η αδιαφορία πολλών συναδέλφων τους για την προστασία του Παγασητικού, η παράνομη αλίευση και εμπορία ψαριών, αλλά και μια σειρά άλλων προβλημάτων με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι παράκτιοι αλιείς τέθηκαν χθες επί τάπητος στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αλλά και των εκλογών που διεξήχθησαν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συλλόγου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Την ανάπτυξη της αλιείας έθεσε ως αναγκαιότητα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γάκης και ζήτησε την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού. «Στην Ιταλία και την Ισπανία το 50% των παράκτιων ασχολείται με τον αλιευτικό τουρισμό και εμείς εδώ δεν ξέρουμε τι θα πει», επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα με τις ιχθυοπαγίδες που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και την εναπόθεσή τους στο βυθό της θάλασσας για μεγάλα χρονικά διαστήματα από συναδέλφους τους, που ως αποτέλεσμα έχει να διαταράσσεται η ισορροπία στα αλιεύματα του Παγασητικού, ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη χθεσινή Γενική Συνέλευση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γάκης «οι ιχθυοπαγίδες είναι ένα μόνο κομμάτι της ζημιάς που γίνεται στο Παγασητικό. Πρόβλημα δημιουργείται και από την παράνομη αλιεία, όταν δηλαδή πολλοί ψαρεύουν σε άλλα βάθη από αυτά που επιτρέπονται ή μεγέθη ψαριών που απαγορεύεται» τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η προστασία του Παγασητικού. Μάλιστα με αφορμή τα κρούσματα παράνομης αλιείας ο κ. Γάκης διευκρινίζει πως για αυτό το λόγο οι παράκτιοι αλιείς από την πρώτη στιγμή ζήτησαν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Αυξάνεται η παράνομη εμπορία

Σύμφωνα με τον κ. Γάκη μεγάλο πρόβλημα στην Μαγνησία υπάρχει και με την παράνομη εμπορία ψαριών από αλλοδαπούς. «Γυρνάνε σε πολλές περιοχές ή μπαίνουν σε καταστήματα ή τα έχουν σε καλάθια στο ποδήλατο τους από πίσω και τα πουλάνε», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος προσθέτει πως «μιλάμε για παραεμπόριο το οποίο δεν ελέγχεται από πουθενά και αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους γιατί με τις ευχές τους γίνονται όλα αυτά, δεν έχουν καμία κύρωση» και σημειώνει ότι κυριότερο όλων είναι το γεγονός πως τα συγκεκριμένα ψάρια είναι αμφιβόλου ποιότητας. «Δεν ξέρουμε πότε αλιεύτηκαν, αν έχουν μια μέρα ή μια εβδομάδα, και δεν μπορεί ο καθένας να παίζει με την υγεία του κόσμου», τονίζει ο κ. Γάκης.

Στοπ στην αλίευση τόνου

Θηλιά σε εκατοντάδες αλιείς βάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλίευση τόνου, στην περιοχή μας είναι πασίγνωστος ο Αλλονησιώτικος, που περιορίζεται στους 120 τόνους μόλις!

«Ουσιαστικά δεν επιτρέπουν να ψαρέψουμε τίποτα», τονίζει ο πρόεδρος, ενώ τονίζεται και πως σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για ζημιές από θηλαστικά μετά από συνάντηση που είχε με την κ. Δαμανάκη ενημερώθηκε πως μπορούν να τις πάρουν οι αλιείς.

Νέα διοίκηση

Σε ό,τι αφορά τέλος τις χθεσινές εκλογές η συμμετοχή των μελών ήταν μεγάλη και σύμφωνα με το αποτέλεσμα πρόεδρος επανεξελέγη ο Δημήτρης Σκοπελίτης, αντιπρόεδρος ο Ιωάν. Πασσιάς, γενικός γραμματέας η Ευθυμία Χριστοδούλου, ταμίας ο Σπύρος Κουτσελίδης και μέλος ο Νίκος Ανέστης. Η θητεία του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου θα είναι τριετής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου