ΤΟΠΙΚΑ

Νεκρός άστεγος στο Βόλο

νεκρός-άστεγος-στο-βόλο-414103

Καταφύγιο σε μεγάλο μεταφορικό ψυγείο που εγκαταλείφτηκε από τον ιδιοκτήτη του σε οικόπεδο του Αγίου Γεωργίου στον Ιωλκό είχε βρει τους τελευταίους δύο μήνες 70χρονος άστεγος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Μέσα στο πρόχειρο κατάλυμα, το οποίο στερούνταν εξαερισμού, το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε προχθές το απόγευμα, δίπλα σε μαγκάλι με υπολείμματα στάχτης και κάρβουνων.

Στην προσπάθειά του να ζεσταθεί για τον βραδινό ύπνο, ο 70χρονος δεν αποκλείεται να άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Ο 70χρονος Γιάννης Πρώιας «έφυγε» μόνος, όπως είχε επιλέξει να ζήσει τις δύο τουλάχιστον τελευταίες δεκαετίες της ζωής του.

Οικογένεια δική του δεν είχε δημιουργήσει, ενώ με συγγενικά του πρόσωπα δεν διατηρούσε καμία επαφή, εξαιτίας της προβληματικής του συμπεριφοράς, όπως περιγράφουν όσοι τον γνώριζαν.

Όταν οι συνθήκες τον οδήγησαν να μείνει χωρίς εργασία και να εγκαταλείψει το τιμόνι από το οποίο έβγαζε το μεροκάματο ως αυτοκινητιστής βρήκε ως προσωρινή στέγη ένα φορτηγό.

Πριν 13 χρόνια, όταν η κατάληξή του να μείνει άστεγος έγινε γνωστή στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Βόλου, η κινητοποίηση κοινωνικών λειτουργών ήταν άμεση. Τον προσέγγισαν και τον έπεισαν να διαμείνει σε ξενώνα του δήμου, τότε, στη Λ. Βύρωνος και στη συνέχεια σε διαμέρισμα στους Αγίους Αναργύρους, ένα από τα έξι που μίσθωνε ο ΔΟΥΚ για τη στέγαση άπορων ατόμων ή οικογενειών.

Όλα αυτά τα χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο 70χρονος εξαιτίας του χαρακτήρα του αρνούνταν να συνεργαστεί, ο δήμος του παρείχε στέγη, σίτιση, ρουχισμό, ενώ οι υπηρεσίες του κινήθηκαν ώστε να εξασφαλίσει σύνταξη, συμπληρώνοντας τα ένσημα που είχε συμπληρώσει κατά το παρελθόν.

Στο διαμέρισμα, το οποίο μοιραζόταν τα τελευταία χρόνια με μία άστεγη και άγαμη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, έπρεπε να το εγκαταλείψει, όταν το συμβόλαιο μίσθωσης έληξε και ήταν αδύνατο –όπως και για υπόλοιπα διαμερίσματα για αστέγους- να ανανεωθεί, αφού σταμάτησε κάθε ροή χρηματοδότησης που να δικαιολογεί παρόμοια έξοδα του δήμου.

Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Βόλου κάλεσε τότε τον 70χρονο να αναζητήσει ένα διαμέρισμα σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, με δεδομένους τους μηνιαίους πόρους που είχε εξασφαλίσει από τη σύνταξη, δηλώνοντας την πρόθεση ότι θα βοηθήσει για την πληρωμή των μηνών που απαιτούνταν προκαταβολικά.

Ο ίδιος, όμως, επέλεξε να επιστρέψει στο δρόμο, αναζητώντας προσωρινά καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύνταξή του είχε επιλέξει να διαθέτει στο τζόγο και το αλκοόλ.

Το τελευταίο κατάλυμά του ήταν το ψυγείο εταιρείας ψαριών στον Αγιο Γεώργιο Ιωλκού, όπου βρέθηκε νεκρός προχθές το απόγευμα. Η εγκληματική ενέργεια αποκλείστηκε από την Αστυνομία, ενώ προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου