ΤΟΠΙΚΑ

Yπονομεύουν τη Δημοκρατία οι ΗΠΑ

yπονομεύουν-τη-δημοκρατία-οι-ηπα-851206

Τη συνεργασία της με την κοινωνία των πολιτών αναπτύσει η Σοσιαλιστική Διεθνής και συνακόλουθα το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος τους Γιώργος Παπανδρεόυ βρέθηκε στη Γλασκώβη όπου πραγματοποιήθηκε η έβδομη διεθνής συνάντηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ως επίσημος προσκεκλημένος της συντονίστριας μη κυβερνητικής οργάνωσης “Σίβικους”.
Η κίνηση αυτή του κ.Παπανδρεόυ και της διεθνούς έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων κινήσεων που είχαν στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων με δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις επιδιώκοντας την πολιτική διεύρυνση της Διεθνούς. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Παπανδρέου είχε πάρει μέρος στο ιδυτικό συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας, ενώ ήδη έχου προωθηθεί σε σημαντικό βαθμό οι σχέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το κόμμα του Κογκρέσσου της ΙΝδίας και το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην ομιλία του ο κ.Παπανδρέου επιφύλαξε και μια αιχμηρή αναφορά για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.Οπως τόνισε η σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπονομεύει την δημοκρατία με τον τρόπο που υπομόνευε παλαιότερα τον σοσιαλισμό η Σοβιετική Ενωση.
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ τόνισε επισης οτι η συνεργασία των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αναγκαία για να προωθηθούν αλλαγές στον κόσμο.Μαζί τόνισε μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.Ο κ.Παπαδρέου είχε επιλέξει ως τίτλο της ομιλίας του “Σχέσεις κοινωνίας πολιτών με πολιτικά κόμματα-σύμμαχοι η αντίπαλοι”.
Ανέφερε επίσης οτι είναι απαραίτητη η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών τονίζοντας οτι πρέπει να δώσεις την πραγμαστική εξουσία στον πολίτη για να μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα.
Αναφέρθηκε και στην εμπειρία του ως υπουργός εξωτερικών και στο παράδειγμα της συνεργασίας των ελληνικών με τις τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που έδρασε ως καταλύτης στην βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.Ανάλογο παράδειγμα υπάρχει και στην Μέση Ανατολή όπου γυναικείες μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεργάζονται με αντίστοιχες παλαιστινιακές,ενώ παρόμοιες συνεργασίες έχουν ξεκινήσει και στα Βαλκάνια..
Ο κ.Πασπανδρέου έκανε αναφορά και στην έκκληση του Ελ Μπαραντέι για ένα κόσμο ελεύθερο απο πυρηνικά όπλα εκφράζοντας την αμέριστη προσωπική του υποστήριξη και την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά αποσπώντας και την υποστήριξη των εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων απο 138 χώρες.
Γενικά στην ομιλία του ο κ.Παπανδρεόυ επέμενε πολύ στο ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κοινωνίας των πολιτών.Γιαυτο και το συμβολικό δώρο προς τον Γενικό Γραμματέα της Σίβικους ήταν ένα γλυπτό που παριστάνει δύο χέρια που σφίγγει το ένα το άλλο κασι συμβολίζει την στενή συνεργασία.Πρεόκειται για ένα κυκλαδικό γλυπτό του 4ου π.χ.αιώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου