ΤΟΠΙΚΑ

Θαν. Μακρόπουλος: Ισως να είμαι υποψήφιος βουλευτής

θαν-μακρόπουλος-ισως-να-είμαι-υποψήφι-851206

Δεν αποκλείει εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές το μέλος της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας Θαν. Μακρόπουλος, αν και όπως τονίζει σήμερα στον “Ταχυδρόμο”, αυτό που προέχει δεν είναι το χρηματιστήριο ονοματολογίας αλλά η νίκη του κόμματος.

Ο κ. Θαν. Μακρόπουλος εκτιμά ότι η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το δρόμο της Δίκαιης κοινωνίας, της Ισχυρής Ελλάδας με αναδιανομή στον πλούτο, στις δυνατότητες, στις ευκαιρίες και αφορά όλους τους πολίτες, ενώ παρατηρεί ότι στη Μαγνησία βασική προϋπόθεση για να μετουσιωθεί σε υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα και ο απόηχος της νίκης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι η συσπείρωση, ο συντονισμός, η δουλειά και η βούληση στην κοινή προσπάθεια”.

-Κάνοντας την αποτίμηση του Συνεδρίου με το Γιώργο Παπανδρέου να έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους, εκτιμάτε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη νικηφόρα πορεία που αποζητάτε;

Σήμερα εξαιτίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. η χώρα περνάει μια βαθιά κρίση. Κρίση πολιτική, κοινωνική αλλά και ηθική. Ο τόπος έχει μια Κυβέρνηση αναξιόπιστη, αδιάφορη, πολιτικά ανεύθυνη, αδίστακτη απέναντι στους θεσμούς. Μια Κυβέρνηση που καθημερινά συσσωρεύει προβλήματα όλο και περισσότερα στο τόπο και στη κοινωνία. Η λογική αντίληψη της Ν.Δ. «Η εξουσία για εξουσία» δημιουργεί μια γενικευμένη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. «Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε με ευχολόγια αλλά ούτε και με γενικόλογα κι επαναλαμβανόμενες εκθέσεις ιδεών χωρίς αντίκρισμα. Η κοινωνία χρειάζεται όραμα – σχέδιο για να μπορέσει να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου με το προγραμματικό συνέδριο έδειξαν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος εμπιστοσύνης, συμμετοχής, ποιότητας, διαφάνειας, αξιολόγησης, λογοδοσίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων όπως: της ανεργίας, της υγείας, της παιδείας, της αφαίμαξης εισοδημάτων, της οικογένειας, του παιδιού, της ποιότητας ζωής, της θέσης της χώρας μας .
Υπάρχει ο δρόμος όπου:
• Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή δουλειά, να απολαμβάνει τα δημόσια αγαθά, να αισθάνεται ασφάλεια όπου ζει και όσο ζει.
• Η χώρα κατέχει τη θέση που της αξίζει στην Ε.Ε. και στον κόσμο.

Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ, για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

-Αρκεί μόνο ένα συνέδριο για να δημιουργήσει προϋποθέσεις νίκης; Λένε πολλοί ότι αποτέλεσε μία μόνο εσωτερική διαδικασία κυρίως για τη συσπείρωση της κομματικής βάσης…
Προφανώς δεν αρκεί ένα συνέδριο για να δημιουργήσει προϋποθέσεις νίκης. Είναι απαραίτητο όμως για να δώσει πνοή για μια νέα πραγματικότητα, να δώσει όραμα – σχέδιο για την κοινωνία που ονειρεύεσαι, που ελπίζεις, που επιζητάς. Αυτό όμως δεν αρκεί! Οι προτάσεις σου, οι δεσμεύσεις σου, οι ιδέες σου θα πρέπει να γίνουν εργαλείο πολιτικής διαβούλευσης – διαλόγου με τους πολίτες, ώστε να προκύψει μια κοινωνική συμφωνία και συμπόρευση μαζί σου, που θα οδηγήσει σε βαθιά αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο β’ σκέλος της ερώτησής σας.
Το συνέδριο έγινε και για το ΠΑΣΟΚ και για την κοινωνία, αλλά κυρίως για την κοινωνία.
Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων κι αλλαγών έντονων προβληματισμών κι αναζητήσεων. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο κόσμο-περιβάλλον υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων – προβλημάτων. Από την πλευρά κάθε μαζικού Κινήματος, όπως είναι και το ΠΑΣΟΚ, απαιτείται ένα πλαίσιο αρχών, θέσεων, προτάσεων, δεσμεύσεων για την ενιαία αντιμετώπισή τους. Αυτό το προγραμματικό πλαίσιο σφυρηλατεί την εσωτερική ενότητα που είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτική έκφραση, μάχη και επίτευγμα.

Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γ Παπανδρέου είχαν δεσμευθεί για εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης διαφορετική απ αυτή της ΝΔ που έχει οδηγήσει το τόπο και την κοινωνία σε αδιέξοδα.
Η πρόταση αυτή δείχνει το δρόμο της Δίκαιης κοινωνίας, της Ισχυρής Ελλάδας με αναδιανομή στο πλούτο, στις δυνατότητες στις ευκαιρίες και αφορά όλους τους πολίτες.

-Μπροστά στο σκάνδαλο των ομολόγων υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ν.Δ επιχειρεί να συμψηφίσει με το θέμα του Χρηματιστηρίου. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει δημόσια συγνώμη;
Τα ομόλογα και το χρηματιστήριο είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Σχετικά με τα ομόλογα, απ’ ότι έχει διαφανεί μέχρι στιγμής, υπήρξε οργανωμένο σχέδιο στημένο από “ψηλά”, υπήρξε συναλλαγή μεταξύ δύο μερών του Δημοσίου (οικονομικού επιτελείου – διοικητές ταμείων), που οργανώθηκε για να πάρουν ορισμένοι ευνοούμενοι «πολύ μεγάλες» προμήθειες και να χάσουν τα ταμεία – οι ασφαλισμένοι – οι πολίτες.

Όσον αφορά στο χρηματιστήριο, επανειλημμένα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, έχει ζητήσει να ανοίξει ο φάκελος, να γίνει εξεταστική επιτροπή από το 2004. Γιατί άραγε δεν προχωρούν οι διαδικασίες;
Μήπως γιατί οι τότε γαλάζιοι «ΕΛΔΑΡΧΕΣ» οι οποίοι δημιούργησαν τα προβλήματα, είναι οι σημερινοί γενικοί γραμματείς των υπουργείων της Κυβέρνησης Καραμανλή;
Στη λογική του συμψηφισμού το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρός του, δεν πρόκειται να μπει για κανένα θέμα-πρόβλημα. Υπάρχουν εξεταστικές επιτροπές που μπορούν να επιλύσουν τέτοια ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα έχει καταθέσει θέσεις για τη διαφάνεια, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην οποία αμφισβήτηση της πολιτικής ζωής. Η Ν.Δ. δεν μπήκε στον κόπο καν να τις συζητήσει. Oι εξελίξεις που ζούμε στα ταμεία, στους οργανισμούς, στη δημόσια διοίκηση κ.α δικαιολογεί τη στάση της. Η διαφάνεια που επαγγέλλονταν έγινε αδιαφάνεια –διαφθορά.
Θέση μας είναι διαφάνεια παντού.
Το ΠΑΣΟΚ με το έργο του έκανε τον κόσμο καλύτερο. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη) και της ΝΔ και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε χρήσιμοι στη κοινωνία.

-Την επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη πώς τη σχολιάζετε;
Κατ’ αρχήν ο Κ. Λαλιώτης δεν έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Δεν συμμετείχε στον πολιτικό επιτελείο του Κινήματος. Η επιστροφή του εκτιμώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί πρόκειται για στέλεχος με ιστορία, γνώσεις, εμπειρία, ευρηματικότητα και μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη πορεία προς τις εκλογές, στη πορεία του Κινήματος.

-Στο “χρηματιστήριο” των ονομάτων που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών στη Μαγνησία έχει ακουστεί και το δικό σας όνομα. Υπάρχει πράγματι προσωπικό ενδιαφέρον και εάν ναι, πότε θα τοποθετείτε δημοσίως επ αυτού;

Σημασία δεν έχει το χρηματιστήριο των ονομάτων. Σημασία έχει η συγκρότηση ενός αξιόπιστου, αξιόμαχου ψηφοδελτίου που μαζί με το σύνολο των μελών – φίλων θα δώσει την νικηφόρα μάχη για τις εκλογές. Σ’ αυτή την προσπάθεια, τη συλλογική θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τη ΝΙΚΗ του ΠΑΣΟΚ.

-Αποτελεί πρόκριμα για το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία το γεγονός ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές υπήρξε πολιτική ανατροπή υπέρ του κόμματός σας;

Είναι γεγονός ότι τα θετικά αποτελέσματα των Δημοτικών – Νομαρχιακών εκλογών είναι σημαντικοί συντελεστές για μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Μαγνησίας. Απαιτείται παράλληλα όμως εγρήγορση, συσπείρωση, συντονισμός, δουλειά, βούληση στην κοινή προσπάθεια για το νικηφόρο αποτέλεσμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου