ΤΟΠΙΚΑ

Ζει και βασιλεύει η οικογενειακή βία

ζει-και-βασιλεύει-η-οικογενειακή-βία-851206

Η σωματική τιμωρία στα παιδιά όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως, ειδικότερα στις κοινωνίες της περιφέρειας. Αυτό ήταν ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του κ. Γιώργου Μόσχου νομικού, εγκληματολόγου και βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Συντονιστικό Συμβούλιο Προστασίας Κακοποιημένων και Παραμελημένων Ατόμων Μαγνησίας (ΚαΠα) της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο “Σαράτση” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είχε ως θέμα Οικογένεια και ενδοοικογενειακή βία. Μορφές και τρόποι αντιμετώπισης μέσα από το νέο θεσμικό – νομικό πλαίσιο του Ν. 3500”.
Εκτός του κ. Μόσχου που μίλησε για την «προστασία των παιδιών από τη βία ως υποχρέωση της πολιτείας και των πολιτών», ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κοινωνιολόγος κ. Βασίλης Ντακούμης, με θέμα: «Βία στην οικογένεια: Μορφές, κοινωνικά αίτια, προοπτικές» και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης, που αναφέρθηκε στη «νομοθετική προστασία του θύματος της ενδοοικογενειακής βίας υπό το πρίσμα του ν. 3500/ 2006». Την εκδήλωση συντόνισε ο συντονιστής του Συμβουλίου ΚαΠα και Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ, κ. Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος, ενώ παραβρέθηκε αρκετός κόσμος.

Υφίσταται
Σύμφωνα με το λεγόμενα του κ. Μόσχου η ενδοοικογενειακή βία υφίσταται, αλλά δυστυχώς δεν είναι ανιχνεύσιμη με στατιστικά. «Αυτό που ξέρουμε
είναι ότι σε πάρα πολλές οικογένειες από λίγο ως πολύ η ενδοοικογενειακή βία είναι δυστυχώς ανεκτή, κρυφή, και χρειάζεται να βοηθήσουμε όλα τα μέλη της οικογένειας και κυρίως τα παιδιά να μπορέσουν να μιλήσουν για αυτήν.»
Ο ίδιος παρατήρησε ότι σε σχέση με το παρελθόν οι καταγγελίες είναι περισσότερες, τα θύματα τολμούν να μιλήσουν, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει τη σιωπή, είτε γιατί δεν θέλει να επέμβει η Δικαιοσύνη και οι αρχές, είτε γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
Αναφερόμενος στο νόμο 3500/06 που αφορά στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενιακής βίας, είπε ότι λειτουργεί βοηθητικά, ωστόσο όπως συμπλήρωσε προέχουν η στήριξη των παιδιών μέσα από την εκπαίδευση, οι κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες, οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες πρόνοιας και ψυχικής υγείας, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που πιστεύουμε.

Εγκληματική πράξη
Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος κ. Βασίλης Ντακούμης, επεσήμανε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι μια από τις πιο κακοήθεις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή διαπράττεται, όχι από ξένους, αλλά από μέλη της οικογένειας, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Όπως ανέφερε υπάρχουν τρία είδη βίας και αυτά είναι η σωματική, η ψυχολογική και η οικονομική.
«Η βία κατά των γυναικών εκδηλώνεται κάθε φορά με πολλές και διαφορετικής βαρύτητας εγκληματικές πράξεις. Δυστυχώς, αν αυτές οι πράξεις συνέβαιναν έξω από το σπίτι θα τιμωρούνταν από τον νόμο και θα καταδικάζονταν από το κοινωνικό σύνολο χωρίς ενδοιασμούς. Όταν όμως συμβαίνουν στο εσωτερικό της οικογένειας, δικαιολογούνται συχνά και από αυτά τα ίδια τα θύματα τους, κυρίως για ιδεολογικούς και για κοινωνικούς λόγους,» είπε ο κ. Ντακούμης.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά, είναι πολύ πιο συχνά θύματα των καταστάσεων αυτών και παρουσίασε τα εξής:
Γυναίκες
• Τα περιστατικά βίας στην οικογένεια παρουσιάζουν αύξηση. Κάθε 15 δευτερόλεπτα που περνούν μια γυναίκα κακοποιείται από άτομα όπως ο σύζυγος, ο σύντροφος ή άλλο άτομο του στενού περιβάλλοντός της
• Οι γυναίκες έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες, να είναι θύματα βίας που εξασκείται από το σύντροφό τους στο σπίτι, παρά οι άντρες
• Το 85% των θυμάτων περιστατικών βίας στην οικογένεια, είναι γυναίκες
• Το 33% των γυναικών έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά από ένα σύζυγο ή από ένα σύντροφό τους
• Οι γυναίκες που κακοποιούνται πιθανόν να αναπτύξουν διάφορες διαταραχές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Προβλήματα του ύπνου, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, άγχος, σύνδρομο μετατραυματικού στρες, διαταραχές της διατροφής, υποσιτισμός, τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοκτονία.
Παιδιά
• Τα παιδιά μπορεί να είναι θύματα κακοποίησης από τους γονείς τους ή από αυτούς που τα φροντίζουν.
• Επιπρόσθετα όμως, υποφέρουν και τραυματίζονται μόνιμα από τη βία την οποία βλέπουν να εξασκείται μέσα στο σπίτι τους.
• Τα παιδιά αντιλαμβάνονται εύκολα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα. Έστω και εάν δεν δουν τη σκηνή της κακοποίησης, μπορεί να ακούσουν τις φωνές ή ακόμη να δουν τους μώλωπες και άλλα σημάδια κτυπημάτων.
• Οι σκηνές κακοποίησης λόγω βίας στην οικογένεια, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στα παιδιά.
• Γενικά όταν τα παιδιά βλέπουν, καταλαβαίνουν ή αισθάνονται μια τέτοια κατάσταση, πληγώνονται ψυχικά και τους δημιουργούνται καταστάσεις έντονου στρες και αγωνίας.
• Οι ψυχικοί τραυματισμοί που προκύπτουν στα παιδιά, από τη βία στην οικογένεια, προκαλούν κινδύνους για όλη τη ζωή των παιδιών και που πιθανόν να επηρεάσουν το σώμα τους, τον ψυχικό τους κόσμο και τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους και στην κοινωνία.
• Τα παιδιά που ήσαν μάρτυρες κακοποίησης στο σπίτι ή που και τα ίδια ήσαν θύματα βίας στην οικογένεια, πιθανόν να συμπεριφερθούν με ανάλογο τρόπο όταν ενηλικιωθούν ή ακόμη να έχουν τάσης αυτοκαταστροφής ή και να αναπτύξουν εγκληματική συμπεριφορά.

Τομές
Στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμιστικές τομές που επέφερε ο νέος νόμος για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Τάσος Βολιώτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετική τη νομοθετική πρωτοβουλία της πολιτείας, προσθέτοντας η άσκηση βίας εντοπίζεται τρεις στις 10 ελληνικές οικογένειες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου ή οικονομικής κατάστασης.
«Η αποτελεσματικότητα του νόμου θα κριθεί στην εφαρμογή του. Μήπως ήταν πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με προληπτικά μέτρα με καταλλήλως εκπαιδευθέντες δημοσίους λειτουργούς παρά την καταστολή που επιβάλει ο νόμος;», αναρωτήθηκε ο κ. Βολιώτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου