ΤΟΠΙΚΑ

“Θωρακίζεται” η Νεάπολη…

θωρακίζεται-η-νεάπολη-851206

Σε “θωράκιση της Νεάπολης” που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Βόλου στα πλημμυρικά φαινόμενα προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ
Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης θα τεθούν προς έγκριση τα έργα ενίσχυσης και ανακατασκευής του δικτύου ομβρίων στο νότιο τομέα της Νεάπολης και την κατασκευή δύο δεξαμενών αποθήκευσης ομβρίων στην ίδια περιοχή, αποφασίζει την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρίασή του, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Επιχείρηση.

Το έργο της ανακατασκευής του δικτύου ομβρίων του νοτίου τομέα της Νεάπολης περιλαμβάνει την κατασκευή νέου και ενίσχυση του υφισταμένου δικτύου ομβρίων της περιοχής, που περικλείεται από τις οδούς Αθηνών -Ύδρας – Νεαπόλεως – Χατζηπέτρου της συνοικίας Νεάπολης.

Το έργο πέραν των αγωγών ομβρίων, σύμφωνα με την τεχνική εισήγηση της Τεχνικής υπηρεσίας συνολικού μήκους 1.860 m που περιλαμβάνει, προβλέπει και την κατασκευή εκτεταμένου δικτύου σχαρών, συνολικού μήκους 900 m, οι οποίες θα αίρουν τις δυσκολίες απορροής, αλλά και θα βοηθούν μέσω των καναλιών τους και την χωρητικότητα του δικτύου. Προβλέπεται επίσης η αξιοποίηση του Ξηριά για την απορροή ομβρίων στην γωνία των οδών Χατζηπέτρου και Αθηνών, εφόσον το επιτρέπει η στάθμη του.
Τα τμήματα του υφισταμένου δικτύου που δεν χρησιμοποιούνται αξιοποιούνται σαν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι, υποβοηθώντας τη παροχετευτικότητα του δικτύου σε περίπτωση βροχόπτωσης.
Η ΔΕΥΑΜΒ θα εγκρίνει επίσης την μελέτη κατασκευής δύο δεξαμενών αποθήκευσης ομβρίων, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, που προβλέπει την κατασκευή δύο δεξαμενών αποθήκευσης ομβρίων όγκων 1.000 και 500m3 και λειτουργικών όγκων 1.500 και 750 m3/h αντίστοιχα. Η κατασκευή των δεξαμενών και η υποδοχή από αυτές μέσω υπερχειλιστών της υπερβάλλουσας παροχής των ομβρίων, τα οποία σήμερα δεν «προλαβαίνουν» να εισρεύσουν στο δίκτυο, θα δώσει αισθητά μεγαλύτερη λειτουργική ικανότητα στο υφιστάμενο, αλλά και στο υπό κατασκευή δίκτυο. Οι δεξαμενές που θα κατασκευαστούν στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, έχουν ωφέλιμο ύψος 5.00 m, ενώ η στέψη τους βρίσκεται 1.30 m κάτω από την υφιστάμενη στάθμη του εδάφους.
Όπως επισημαίνεται στη εισήγηση, είναι εφικτή η συγκράτηση στις δεξαμενές συνολικά ποσότητας νερού ίσης με 750 m3, τα οποία μέσω ενός μικρού πρόσθετου έργου, μπορεί να αξιοποιούνται για την άρδευση του πάρκου. Και αυτό το έργο έχει ένα υψηλό κόστος σε σύγκριση με ένα κατασκευής δύο υπέργειων δεξαμενών, λόγω της κατασκευής διαφραγματικών τοίχων και εξασφάλισης του εδάφους έδρασης που είναι αναγκαία λόγω της ύπαρξης υπόγειων νερών.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ αναμένεται να λάβει απόφαση εξάλλου για την προκήρυξη τακτικού διαγωνισμού προμήθειας δύο μονάδων αφαλάτωσης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με παράλληλη προσπάθεια ένταξης σε ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣΔΑΑ.
Η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε διερεύνηση αγοράς για την εκμίσθωση δύο μονάδων αντίστροφης όσμωσης (αφαλάτωσης) παραγωγής πόσιμου νερού 80 και 50 m3/h και με βάση τις προσφορές που δόθηκαν από τρεις εταιρίες που ανταποκρίθηκαν προκύπτει ότι το κόστος παραγωγής ανά m3 ανέρχεται σε 0,47 ευρώ.
Επίσης θα αποφασιστεί η προμήθεια φάρου για τη σήμανση της απόληξης του υποθαλάσσιου αγωγού στο Αγκίστρι, προϋπολογισμού 7.000,00 €, θα εγκριθεί η μελέτη για τις αποφράξεις δικτύων αποχέτευσης και όμβριων, προϋπολογισμού 35.000 και θα εγκριθούν δαπάνες για τον καθαρισμό του οχετού ομβρίων επί της κοίτης του Κραυσίδωνα, προϋπολογισμού 11.000,00 €.
Επί της κοίτης του χειμάρρου Κραυσίδωνα στην οδό Καραμπατζάκη, υπάρχει οχετός απορροής ομβρίων διατομής 1,00 Χ 1,00 m, και μήκους 800 m, που εξασφαλίζει την λειτουργία του αγωγού ομβρίων της οδού Boυλγαροκτόνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου