ΤΟΠΙΚΑ

Υπηρεσίες της Νομαρχίας στον Αλμυρό

υπηρεσίες-της-νομαρχίας-στον-αλμυρό-851206

Οξύ στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η οποία στεγάζει τις υπηρεσίες της στο ιδιόκτητο παλαιό Διοικητήριο και σε διάφορα άλλα κτίρια, τα οποία μισθώνει στο Βόλο και στην επαρχία
Η νέα νομαρχιακή αρχή αφήνει πίσω τον σχεδιασμό της πρώην για μετεγκατάσταση υπηρεσιών στο κτίριο Καπνού και προσανατολίζεται στην κατασκευή νέου Διοικητηρίου της ΝΑΜ, καθώς και κτιρίου στέγασης των υπηρεσιών στον Αλμυρό.
Κατ’ αρχήν απόφαση έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση το νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα εισαχθεί προς έγκριση η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΝΑΜ και του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου για τη χωροθέτηση του νέου διοικητηρίου και το κτιριολογικό του πρόγραμμα, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια διαδικασίες είτε με την προσφυγή σε δανεισμό, είτε με την μέθοδο της παραχώρησης (ΣΔΙΤ).
Η σημερινή κατάσταση που αφορά στη στέγαση δεν ικανοποιεί τη νομαρχιακή αρχή, ούτε σχετικά τη διαχείριση των πόρων της ΝΑΜ, ούτε με τη λειτουργία των υπηρεσιών που είναι διάσπαρτες σε νοικιασμένα κτίρια μέσα στην πόλη, όπως ενημέρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.
Υπάρχει αδυναμία συντονισμού και κυρίως ταλαιπωρία των πολιτών, όπως επισήμανε. Για την εξυπηρέτησή τους σε πολλές περιπτώσεις οι φορείς χρειάζεται να μεταβούν από τη μία υπηρεσία στην άλλη για να εξυπηρετηθούν. «Αν δε λάβει κανείς υπόψη ότι το 65% των συναλλαγών του πολίτη με το δημόσιο γίνεται μέσω της Νομαρχίας κατανοεί το μέγεθος της αναγκαιότητας «μιας στάσης»», τόνισε ο κ. Ξηρακιάς.
Στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου που στεγάζει τα αρχεία των κεντρικών υπηρεσιών επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ κινδυνεύουν πολύτιμα αρχεία από υγρασίες.
Για την αντιμετώπιση του θέματος η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή είχε εξασφαλίσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την παραχώρηση του κτιρίου Καπνού, στο οποίο σχεδίαζε, μετά από ριζικές επισκευές, να μετεγκαταστήσει μια σειρά υπηρεσιών, όχι όμως το σύνολό τους.
«Η νέα νομαρχιακή αρχή έχει προεκλογικά διαφωνήσει με αυτή την επιλογή συνδυάζοντας το θέμα και με την συγκέντρωση δραστηριοτήτων από τον κεντρικό ιστό της πόλης, με την καλή εξυπηρέτηση των πολιτών του κέντρου και της περιφέρειας, την αερορύπανση, την ποιότητα ζωής», σημείωσε ο κ. Ξηρακιάς.
Έκταση για την κατασκευή ενός νέου Διοικητηρίου θα αναζητηθεί, σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος και πάνω σε κεντρικό οδικό άξονα.
Με αυτό τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η απόδοση στην πόλη του σημερινού Διοικητηρίου και του οικοπέδου, όπου στεγάζεται το Υγειονομικό, προκειμένου να γίνει πλατεία.
Για την αντιμετώπιση των σημερινών πιεστικών αναγκών έχει επισκευαστεί το κτίριο γραφείων στον «Καπνό», για τη στέγαση της Διεύθυνσης Εμπορίου και του ΑΟΝΑΜ.
Από το κεντρικό κτίριο έχει απομακρυνθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, που μεταφέρθηκε στο κτίριο της ΑΝΕΜ.
Τα ετήσια μισθώματα της ΝΑΜ και των υπηρεσιών της σε διάφορα κτίρια είναι σημαντικά: 422.000 ευρώ στο Βόλο, 28.500 ευρώ στον Αλμυρό, 13.000 ευρώ στη Σκόπελο και 13.000 ευρώ στη Σκιάθο.
«Οι δαπάνες αυτές», ανέφερε ο κ. Ξηρακιάς, «δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή νέου κτιρίου της ΝΑΜ για τη στέγαση των υπηρεσιών της τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα, όσο και στον Αλμυρό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου