ΤΟΠΙΚΑ

Διάλογο με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης

διάλογο-με-τις-δυνάμεις-της-αυτοδιοίκ-851206

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τα νέα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ υπογράμμισε ότι συνεχίζει αδιάλειπτα το διάλογο με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι ο διάλογος αυτός είναι ανοιχτός, ειλικρινής και παράγει απτά αποτελέσματα.
Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η νέα σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε η κυβέρνηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια έχει ήδη αποφέρει πολλά και ανάμεσά τους το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων, το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” , την απόδοση από την πολιτεία στους ΟΤΑ όλων των θεσμοθετημένων πόρων, σταθερούς και διαρκώς αυξανόμενους πόρους στις νομαρχίες, νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην Αυτοδιοίκηση και νέες δομές υποστήριξης της Αυτοδιοίκησης, για να απορροφηθούν οι πόροι του Δ΄ΚΠΣ, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ και εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται στην περιφέρεια.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως το τέλος της τετραετίας θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για να εφαρμοστεί η κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στην διοικητική δομή της χώρας.
“Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί παρά να προκύψουν ισχυρότερες πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές και πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες, που με τη στήριξη, την κινητροδότηση, την ενθάρρυνση της πολιτείας, με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, με την υλοποίηση μητροπολιτικών συνεργασιών, θα είναι σε θέση όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην άρση της επιτήρησης υπογραμμίζοντας ότι η χθεσινή απόφαση “πιστοποιεί ότι η πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αποδίδει και εγγυάται σημαντικά και διατηρήσιμα οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες. Η δημοσιονομική εξυγίανση απελευθερώνει νέους πόρους για πολιτικές που βελτιώνουν το παρόν και διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στους ΟΤΑ α΄ βαθμού των πόρων που επι σειρά ετών, παρανόμως, παρακράτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι “με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που θεμελιώνονται στα όσα ήδη έχουμε πετύχει συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Σπάμε αναχρονιστικές δομές και στρεβλώσεις, ξεπερνούμε νοοτροπίες και αντιλήψεις που εμπόδιζαν τη χώρα να τρέξει μπροστά, χτίζουμε ένα κράτος σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος αποκεντρωμένο και ευέλικτο με ισχυρή και αξιόπιστη αυτοδιοίκηση”.
Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας “πριν από 3,5 χρόνια συναποφασίσαμε με τους πολίτες μία εθνική στρατηγική για δυναμική διατηρήσιμη ανάπτυξη παντού, μέρα με τη μέρα η στρατηγική αυτή γίνεται εθνικό κεκτημένο, προχωρούμε με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκηση πολύτιμους συμβούλους και συνεργατες μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου