ΤΟΠΙΚΑ

Ανθρωπος του Προέδρου ο νέος πρωθυπουργός

ανθρωπος-του-προέδρου-ο-νέος-πρωθυπου-851206

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 53χρονο διατελέσαντα τέσσερις φορές υπουργό Φρανσουά Φιγιόν έδωσε ο Νικολά Σαρκοζί, επενδύοντας στις διαπραγματευτικές του ικανότητες με τα συνδικάτα εργαζομένων για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ο Νικολά Σαρκοζί είχε χθες το πρωί γεύμα εργασίας με τον Φιγιόν προτού εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων, στην οποία αναφέρεται πως ο «πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε τον Φρανσουά Φιγιόν νέο πρωθυπουργό και του έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».
Ο Φιγιόν διαδέχεται στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν και αναμένεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά στο Μέγαρο Ματιόν, την έδρα της κυβέρνησης. Πατέρας πέντε παιδιών, θεωρείται άνθρωπος με βρετανικό χιούμορ, αλλά και «γκωλικός με κοινωνικό προφίλ».
Έχει καλλιεργήσει τη φήμη του πολιτικού που προτιμά τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων από την αναμέτρηση, σημειώνει το Reuters. Ορισμένοι αναλυτές λένε πάντως ότι ο Φιγιόν θα είναι περισσότερο ένα είδος υποδιεθυντή της κυβέρνησης και λιγότερο πρωθυπουργός με πραγματικές εξουσίες, δεδομένου ότι ο Σαρκοζί θέλει να είναι «ένας πολύ δυναμικός πρόεδρος» με λόγο για όλα.
Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού ήλθε την πρώτη ημέρα της προεδρίας Σαρκοζί. Αμέσως μετά την αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο «Σαρκό» κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως ο εκσυγχρονισμός της δύσκαμπτης οικονομίας, θέτοντας επικεφαλής των μεταρρυθμίσεων τον πρωθυπουργό.
Ο 53χρονος Φιγιόν ήταν ουσιαστικά το κεντρικό πρόσωπο πίσω από την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί και συνεργάστηκε με τα ισχυρά συνδικάτα ως υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων για να προωθήσει μία ευαίσθητη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση το 2003.
Η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Στο υπουργικό συμβούλιο θα μετέχουν τουλάχιστον επτά γυναίκες. Για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών επικρατέστερο εμφανίζεται το ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλιστών Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα ζητήσει από τους υπουργούς του να προτείνουν αμέσως σειρά μεταρρυθμίσεων εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα του Σαρκοζί φιλοδοξεί να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IPSOS έδωσε ποσοστό της τάξεως του 40% στο κυβερνών κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) -ποσοστό ενισχυμένο κατά 1,5% συγκριτικά την επίδοση της γαλλικής δεξιάς στις εκλογές του 2002. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του παραμένουν στα επίπεδα του 28%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου