ΤΟΠΙΚΑ

Κατά πλειοψηφία το δάνειο των 720.000 ευρώ

κατά-πλειοψηφία-το-δάνειο-των-720-000-ευρώ-851206

Κατά πλειοψηφία, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει, εγκρίθηκαν οι όροι σύναψης του δανείου που αποφάσισε να πάρει η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης υποστήριξε ότι η δανειοδότηση είναι «μονόδρομος» προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ανοίγματα στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με το ποσό των 720.000 ευρώ που είναι το δάνειο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα δανειοδότηση στο μέλλον.
Η αντιπολίτευση που καταψήφισε συνολικά τους όρους του δανείου έκανε λόγο για νέα οικονομική αιμορραγία στο Δήμο και προέβλεψε ότι σύντομα ο Δήμος θα οδηγηθεί σε νέα δανειοδότηση.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου κ. Σταύρου Νιτσάκου που απέφυγε να συνηγορήσει υπέρ της σύναψης του δανείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το δάνειο είναι πολιτική απόφαση που τη λαμβάνει η δημοτική αρχή, εγώ δεν μπορώ να κρίνω εάν μπορεί ή όχι…».
Μετά από τις επίμονες ωστόσο ερωτήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης επιχείρησε μερικώς να «ανασκευάσει» υπογραμμίζοντας ότι με το δάνειο θα αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν εξαιτίας τόσο των οφειλών σε προμηθευτές, όσο και επειδή καταβλήθηκαν ήδη από αρχές του χρόνου 900.000 ευρώ σε προγραμματική για να καλυφθούν ανάγκες των Νομικών Προσώπων.
Από τα οικονομικά στοιχεία πάντως που παρουσίασε ο κ. Νιτσάκος φαίνεται ότι ο Δήμος με το νέο δάνειο σε τοκοχρεολύσια θα καταβάλλεται το 1/3 της τακτικής κατανομής που είναι ετησίως 3.565.000 ευρώ, από τα οποία ήδη 789.000 ευρώ πληρώνονται σε προηγούμενα δάνεια και με το νέο δάνειο το ποσό θα ανέλθει στα 1.058.000 ευρώ.
«Από το 2008 είναι φανερό, τόνισε ο κ. Νιτσάκος, ότι θα υπάρχει δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων. Αυτό θα φανεί και στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2008. Έχω ενημερώσει προσωπικά και τον δήμαρχο ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η τακτική της δανειοδότησης διότι θα έχουμε πρόβλημα… κατέληξε ο ίδιος και προέβλεψε ότι ενδεχομένως για το δώρο των Χριστουγέννων και τις μισθοδοσίες να χρειαστεί νέα δανειοδότηση.

Επιβεβλημένη η δανειοδότηση…
Επικαλούμενος τη λαϊκή ρήση «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης υπογράμμισε ότι το δάνειο είναι επιβεβλημένο, διότι υπάρχει πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στα Νομικά Πρόσωπα το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί με τα 900.000 ευρώ που ήδη δόθηκαν μέσω της προγραμματικής αρχές Ιανουαρίου.
Ο ίδιος επέκρινε τις μειοψηφίες τονίζοντας ότι, ενώ αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, δεν αντιπρότειναν λύση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ν.Π και επισήμανε «γνωρίζουμε ότι το δάνειο δεν είναι λύση αλλά μία ανάσα στο πρόβλημα. Μακροχρόνια ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθεί και άλλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» και επανέλαβε εξάλλου ότι σύντομα το Δ.Σ θα κληθεί να τοποθετηθεί συνολικά για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων στα πλαίσια και των όσων προβλέπει ο νόμος.

Απαντώντας δε στον πρόσφατο θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις των Ν.Π επέκρινε την αντιπολίτευση αναφέροντας ότι «δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται εργατοπροστάτες και εμείς διώχτες των εργαζομένων επειδή προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε το δήμο» και επανέλαβε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για συνεργασία σε διαδημοτικό επίπεδο με το Βόλο.

Νέα οικονομική αιμορραγία…
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κ. Χαλέβας επανέλαβε τη διαφωνία του με τη δανειοδότηση υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος δεν αντέχει άλλη οικονομική αιμορραγία, ενώ ο κ. Ι. Μολοχίδης επέκρινε τη δημοτική αρχή για διγλωσσία, τονίζοντας ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί για νοικοκύρεμα του Δήμου και μετεκλογικά ακολουθεί τακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ο κ. Μάκης Μπαλλής εκτίμησε ότι με τη νέα δανειοδότηση ουσιαστικά υποθηκεύεται το 1/3 της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου και προέβλεψε ότι βρίσκεται «επί θύραις…» και νέο δάνειο οσονούπω.

Ο κ. Βασίλης Λινάρδος με τη σειρά του υποστήριξε ότι η παράταξή του διαχρονικά δεν ευθύνεται για το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος, επισήμανε ότι η κατηφόρα για το Δήμο ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία του κ. Μαβίδη και καταψήφισε τους όρους δανειοδότησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου