ΤΟΠΙΚΑ

Μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα

μελέτες-για-αντιπλημμυρικά-έργα-851206

Την ένταξη νέων μελετών στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα του πολεοδομικού συγκροτήματος πέτυχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Οι μελέτες για τους χειμάρρους Ξηριά, Σεσκουλιώτη και Κακαβιώτη και για το χείμαρρο Κραυσίδωνα ήταν οι δύο από τις πέντε μόλις προτάσεις που ενέκρινε χθες το περιφερειακό συμβούλιο, μεταξύ 35 συνολικά που υποβλήθηκαν σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Η Μαγνησία βαδίζει προς το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με το πλεονέκτημα των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τα έργα, των οποίων οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν στο «κλείσιμο» του 3ου ΚΠΣ, θα υλοποιηθούν από τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στο συγκροτημένο σχεδιασμό και στις πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις απέδωσε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας τη θετική έκβαση της προσπάθειας που κατέβαλε από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της η νέα νομαρχιακή αρχή, θέτοντας σε προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε, στο μεταξύ, δύο μεγάλες μελέτες ενδιαφέροντος νομού Μαγνησίας για τις οδικές μεταφορές.
«Οι νέες εντάξεις ήταν αποτέλεσμα ανταγωνιστικής διαδικασίας, τόσο ανάμεσα σε νομούς, όσο και ανάμεσα σε φορείς, αφού οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί και τα κριτήρια αυστηρά», υπογράμμισε ο νομάρχης.
Η νέα νομαρχιακή αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της βρήκε στον «αέρα» προκηρύξεις της Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας για αντιπλημμυρικά έργα.
Η προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31/1/2007, καθώς κανένας φορέας, ούτε η πρώην νομαρχιακή αρχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για υποβολή προτάσεων, δήλωσε η εντεταλμένη νομαρχιακή σύμβουλος για το 4ο ΚΠΣ Τζούλια Τσαλίκη.
«Επρόκειτο για πολύπλοκα έργα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δουλέψαμε από την επομένη κιόλας των εκλογών, γνωρίζαμε που θα κατευθύνουμε τη στρατηγική μας και προλάβαμε τη σκληρή προθεσμία», πρόσθεσε.
Η νέα νομαρχιακή αρχή έθεσε σε προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος, εφαρμόζοντας νέο σχεδιασμό που περιελάμβανε τους χειμάρρους, από τους οποίους προκλήθηκαν οι εκτεταμένες πλημμύρες του Οκτωβρίου.
Τα τεχνικά δελτία κατατέθηκαν από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της.
Η συνολική δαπάνη της πρόσκλησης για το «Περιβάλλον» ήταν 1.500.000 ευρώ. Σε επίπεδο Θεσσαλίας υποβλήθηκαν 35 προτάσεις και αξιολογήθηκαν θετικά μόνο οι πέντε, συνολικού προϋπολογισμού 1.136.648 ευρώ.
Σε επίπεδο Μαγνησίας εγκρίθηκαν μόνο οι προτάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 36% των συνολικά εγκεκριμένων σε όλη τη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας εντάχθηκαν η μελέτη επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρων Ξηριά, Σεσκουλιώτη και Κακαβιώτη, προϋπολογισμού 314.753 ευρώ (προεκτίμηση κόστους κατασκευής έργου 12.257.000 ευρώ) και η μελέτη επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρου Κραυσίδωνα, προϋπολογισμού 95.669 ευρώ (προεκτίμηση κόστους κατασκευής έργου 2.427.600 ευρώ). Φορέας υλοποίησης και των δύο μελετών η ΝΑΜ.

Οδικές
μεταφορές
Στην πρόσκληση για τις οδικές μεταφορές για τη Μαγνησία εγκρίθηκαν: η μελέτη της οδού διασταύρωση Αφήσσου-παράκαμψη Αφήσου-Λεφόκαστρο, με φορέα τη ΝΑΜ και προϋπολογισμό 741.370 ευρώ (προεκτίμηση κόστους κατασκευής έργου 14.581.914 ευρώ) και ολοκλήρωση μελετών παραλιακού άξονα Θεσσαλίας σύνδεση δύο νομών «…τμήμα από διασταύρωση προς Καμάρι-Κεραμίδι έως διασταύρωση προς Ρακοπόταμο), με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και προϋπολογισμό 2.050.000 ευρώ (προεκτίμηση κόστους κατασκευής έργου 30.000.000 ευρώ).
Σημειώνεται ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είναι ο μόνος φορέας υλοποίησης σε όλη τη Θεσσαλία που έχει ενταγμένες μελέτες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα οδικά έργα.
Εξάλλου, η Μαγνησία πέτυχε την έγκριση δύο λογισμικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Πρόκειται για το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για την παρακολούθηση έργων και την παρακολούθηση δράσεων οδικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την κ. Τσαλίκη, τα δύο αυτά έργα αποτελούν σημαντικό «εργαλείο» για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και κυρίως για την πιστοποίηση των υπηρεσιών της.

Εργα
– γέφυρες
Για τα μεγάλα έργα-γέφυρες από το 3ο ΚΠΣ στο 4ο ΚΠΣ το περιφερειακό συμβούλιο κάλεσε όλους τους φορείς υλοποίησης να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν τα έργα εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, δεδομένου ότι μετά την 31/1/2008, κάθε υπολειπόμενο ποσό έργου που δεν έχει υλοποιηθεί θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των φορέων υλοποίησης.
Στα περιφερειακά έργα-γέφυρες περιλαμβάνεται η αρτηρία παράκαμψης Βόλου από τη Γορίτσα μέχρι την Αγριά.
Επίσης, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση μελετών και έργων από τη ΣΑΕ 8 για την ωρίμανση έργων του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013. Σε αυτές τις προτάσεις σε ότι αφορά τη Μαγνησία περιλαμβάνεται η Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου: μελέτη ανισόπεδου κόμβου Σέσκλου, το Τρενάκι Πηλίου και η παράκαμψη Βόλου από Α/Κ Λαρίσης έως Μπουρμπουλήθρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου