ΤΟΠΙΚΑ

Επίσημη πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση

επίσημη-πρόταση-για-έξοδο-από-την-επιτ-851206

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα χθες την απόφασή της να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, καθώς επίσης και κατά της Γερμανίας και της Μάλτας.
Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. Ειδικότερα, πρόκειται για “πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο για την ακύρωση της απόφασης 2004/917/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα”.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι και στις τρεις χώρες υπάρχει “σημαντική βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, η οποία οφείλεται στη λήψη μόνιμων οικονομικών μέτρων.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το δημόσιο χρέος έχει πτωτική πορεία, τόσο το 2006 όσο και το 2007. Ανάλογη τάση αναμένεται και για το 2008.
Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι προτείνει τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι αυτό έχει μειωθεί “κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο”.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει ότι το έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, από 5,5% το 2005.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η διαρθρωτική προσαρμογή μεταξύ 2004 και 2006 (δηλαδή η βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς έκτακτα ή άλλα προσωρινά μέτρα) ανήλθε στο 4,5% του ΑΕΠ.
Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της το γενικό έλλειμμα του δημοσίου αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2007 (με τη συνέχιση έκτακτων μέτρων που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ) και, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή της πολιτικής της χώρας αναμένεται ελαφρά αύξηση στο 2,7% του ΑΕΠ το 2008, δίχως όμως περαιτέρω προσφυγή σε έκτακτα μέτρα.
Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε επίπεδο κάτω του ορίου αναφοράς που ορίζει η συνθήκη της ΕΕ κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο”.
Τέλος, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας η Επιτροπή επισημαίνει ότι μειώθηκε από το 108,5% του ΑΕΠ το 2004 στο 104,5% το 2006, ενώ το 2008 αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες κάτω από το 100% και συγκεκριμένα στο 97,5%.
Συνεπώς, καταλήγει η Επιτροπή, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση, ανάλογη με αυτή που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

Χ. Αλμούνια
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τη σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος επεσήμανε, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μέλλον και επανέλαβε την προτίμηση της Επιτροπής για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Ειδικότερα, ο Χ.Αλμούνια, αφού ανέφερε ότι η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα είναι “σαφής”, είπε ότι “η έξοδος από την επιτήρηση αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά όχι το τελευταίο στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης”. Ο κοινοτικός επίτροπος επέμεινε στη συνέχεια στην ανάγκη να δοθεί έμφαση από τις ελληνικές αρχές στον περιορισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος και να αποφεύγεται η λήψη μέτρων προσωρινού χαρακτήρα.
Αναφερόμενος εξάλλου στη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, ο Χ.Αλμούνια είπε ότι “η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει βασική δέσμευση των ελληνικών αρχών τα επόμενα χρόνια”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου