ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ: Nαι στο δημόσιο χαρακτήρα

πανθεσσαλικο-σταδιο-nαι-στο-δημόσιο-χ-851206

Το Σχέδιο Θέσεων των δύο δημοτικών συμβουλίων περιλαμβάνει ως όρο απαράβατο ότι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανθεσσαλικού Σταδίου και ότι στο Φορέα Διαχείρισης που θα κληθεί να το αξιοποιήσει από τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα συμμετέχουν ισότιμα ΝΑΜ και Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξε χρόνος για να ενημερωθεί η παράταξή του και να καταθέσει τις προτάσεις της ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ Ν.Ιωνίας κ. Κώστας Χαλέβας, ενώ δεν παραβρέθηκε η δημοτική παράταση Άνθρώπινη Πόλη” με επικεφαλής τον κ. Ι. Μολοχίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφώνησαν όλοι ότι το Πανθεσσαλικό μπορεί να αναπτύξει εθνικό αλλά και διεθνή χαρακτήρα μέσα από τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας, ενώ όσον αφορά στις ενστάσεις που εκφράστηκαν από πλευράς του δημοτικού συμβούλου Ν. Ιωνίας κ. Μάκη Μπαλλή περί “διαφορετικής αντίληψης μεταξύ ΝΑΜ και ΟΤΑ στο σκέλος της εκπροσώπησης” ότι η συμμετοχή των δύο δήμων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Η Νομαρχία επισημαίνει ότι πρέπει στη διοίκηση να υπάρχει πανθεσσαλική εκπροσώπηση των τεσσάρων ΝΑ, ενώ Βόλος και Ν. Ιωνία τάσσονται υπέρ της ισότιμης συμμετοχής και των δύο βαθμίδων Αυτοδιοίκησης.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν ΝΑΜ και Δήμοι, αποτρέποντας την υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ Επιμελητηρίου Μαγνησίας και Ολυμπιακών Ακινήτων και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Σταδίου που όπως τόνισε δεν αποτελεί “βαρίδι”.
“Η τοπική κοινωνία εκφράζεται, τόνισε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Μαγνησίας, από τους θεσμικά αιρετούς φορείς και όχι από όσους εκπροσωπούν κλαδικά συμφέροντα”.

“Ιστορική συνεδρίαση…”
Ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Π. Μαβίδης, χαιρετίζοντας τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε οι δύο ΟΤΑ από κοινού να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ζήτησε να σταματήσει η μιζέρια και η αντιπαλότητα και από κοινού οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν, ώστε να διαχειριστούν τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.”

Ηταν… πραξικόπημα…
Εντονη κριτική άσκησε με τη σειρά του ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στην Κυβέρνηση και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, υπογραμμίζοντας ότι επί τρία χρόνια, παρά τις οχλήσεις και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, “κράτησαν το Στάδιο κλειστό”, ενώ αναφερόμενος στο προσύμφωνο που επιχειρήθηκε να υπογραφεί με το Επιμελητήριο, έκανε λόγο “ για πραξικόπημα κατά της Αυτοδιοίκησης”

Ο δήμαρχος Βόλου τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός μεικτού συστήματος εξασφάλισης πόρων βιωσιμότητας του Σταδίου, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος συντήρησης θα πρέπει να το αναλάβει το δημόσιο με τα υπόλοιπα έσοδα να συγκεντρώνονται από τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ο κ. Κυρ. Μήτρου στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας ποδοσφαιρικής ομάδας στο Βόλο που θα χρησιμοποιεί το Πανθεσσαλικό Στάδιο, συμφώνησε με το πλαίσιο του Σχεδίου Θέσεων, καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη μη αξιοποίηση του Σταδίου και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο εμπορικών χρήσεων.
Για απουσία πρότασης αξιοποίησης του Σταδίου επέκρινε τη δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας ο κ. Μάκης Μπαλλής, που έθεσε διάφορους προβληματισμούς για το συνδυασμό των χρήσεων του Σταδίου, αποκλείοντας κάθε περίπτωση εμπορικής χρήσης, ενώ παρατήρησε ότι η Νέα Ιωνία θα πρέπει να συζητήσει διεξοδικά για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του Πανθεσσαλικού στα πλαίσια και της αναθεώρησης του ΓΠΣ και εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου.
Κοινή γραμμή διατήρησαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία κ.κ. Κων. Νίκου και Βασ. Λινάρδος, που διαφώνησαν με τη λειτουργία του Σταδίου σε ιδιωτικοοικονομική βάση και επανέλαβαν ότι το Στάδιο κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, άρα θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες ελεύθερα.
Ο κ. Μ. Πατσιαντάς τέλος τάχθηκε υπέρ της διοίκησης του Σταδίου από τους τοπικούς φορείς και ζήτησε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση εν όψει της υπογραφής του προσυμφώνου με τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Το Σχέδιο θέσεων
Το Σχέδιο Θέσεων, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τη συνεδρίαση, αναφέρει τα εξής:
«Το Πανθεσσαλικό Στάδιο αποτελεί μια υποδομή με χαρακτηριστικά που της προσδίδουν τρισυπόστατο χαρακτήρα: τοπικό, περιφερειακό και εθνικό-διεθνή. Με βάση αυτή την παραδοχή πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την τύχη του ΠΘΣ.
Οι στοιχειώδεις παράμετροι που πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μιας υποδομής είναι:
• Το στρατηγικό σχέδιο (στόχοι και επιδιώξεις-προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου από την υποδομή αυτή, έστω και σε μορφή επιθυμιών και οραμάτων)
• Το σχήμα διοίκησης
• Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του
• Το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan), το οποίο θα προβλέπει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις της υποδομής.
Τα παραπάνω πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά στη μελέτη σκοπιμότητας.

Ο χαρακτήρας του ΠΘ, έτσι όπως προτείνεται πιο πάνω, επηρεάζει άμεσα τα 4 βασικά στοιχεία. Ενδεικτικά:
• Το στρατηγικό σχέδιο δεν αρκεί να εκφράζει τις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας. Χρειάζεται συναίνεση και συνδιαμόρφωση τόσο με τους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και με αυτούς της κεντρικής εξουσίας. Κατά τη γνώμη μας το ΠΘΣ πρέπει να χαρακτηριστεί υποδομή «εθνικής σημασίας». Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται ο «δημόσιος – κοινωφελής» χαρακτήρας του, κυρίως στο επίπεδο της διασφάλισης της προσβασιμότητας του ευρύτερου δυνατού φάσματος πολιτών (αθλητικοί – πολιτιστικοί φορείς, φοιτητές – μαθητές, κοινό).
• Στο σχήμα διοίκησης πρέπει να εκπροσωπούνται τρεις ομάδες φορέων (τοπικοί, περιφερειακοί, κεντρικοί) με ισότιμο ειδικό βάρος.
• Η χρηματοδότηση είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από μία σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση, ώστε να εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Σταδίου. Σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του Πανθεσσαλικού Σταδίου πρέπει να διασφαλίζεται από κεντρικούς πόρους.

• Στο επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας πρέπει να προβλέπονται δράσεις τοπικής, περιφερειακής και εθνικής-διεθνούς εμβέλειας.
Οι χρήσεις του Π.Θ.Σ πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο αθλητικές και πολιτιστικές. Όσον αφορά στις εμπορικές χρήσεις, θα έχουν προτεραιότητα όσες έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, όπως συνεδριακές εκδηλώσεις και λειτουργίες αθλητικού-ολυμπιακού μουσείου. Θα πρέπει να αποκλειστούν ρητά χρήσεις που αλλοιώνουν τον δημόσιο-αθλητικό-πολιτιστικό χαρακτήρα (π.χ. SUPER MARKET, νυχτερινά κέντρα, κλπ.), και βεβαίως αποκλείονται τυχόν σκέψεις για οικιστική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος χώρου, (οικοπεδοποίηση) κλπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου