ΤΟΠΙΚΑ

Οι άγιες οικογένειες…

οι-άγιες-οικογένειες-851206

Το 2006 το 20% των πλέον υψηλόμισθων εισοδηματικών στρωμάτων της χώρας, αύξησαν κατά έξι φορές τα εισοδήματά τους. Την ίδια στιγμή το 60% που καλύπτουν την μεγάλη και κρίσιμη μάζα των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, αύξησε τα εισοδήματά του κατά 4%.
Την ίδια χρονιά το 20% κινείται στα όρια της φτώχειας και πολλά από τα άτομα αυτά αρχίζουν να απαρτίζουν την νέα κοινωνική ομάδα των νεόπτωχων. Επιπλέον μέσα στο 2006 μόλις 80.000 φορολογούμενοι δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Είναι δύο γεγονότα που είναι εξαιρετικά επίκαιρα για τη σημερινή σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα, καθώς συμπίπτουν με την περίοδο όπου περισσότερες από 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν στις Εφορίες. Μια πραγματική που είναι δηλωτική της έλλειψης φορολογικής συνείδησης και ενός κράτους όπου κυριαρχούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η οποία εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) που αγγίζει τα 400 δις ευρώ. Είναι μερικοί αριθμοί που δείχνουν ανάγλυφα το σημερινό οικονομικό status της χώρας. Μιας χώρας, όπου μία παλιά καραβάνα της πολιτικής, ο άρτι επανακάμψας Κ. Λαλιώτης, είχε μιλήσει για τις «χίλιες άγιες οικογένειες που κάνουν κουμάντο στη χώρα».
Το οξύμωρο είναι ότι το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος καλείται να το σηκώσει το 60%, εκεί όπου φαίνεται πως κινείται ο προνομιακός χώρος του κέντρου, ενός χώρου για τον οποίο ερίζουν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου