ΤΟΠΙΚΑ

“Μαύρισαν” τη ΔΑΠ οι φοιτητές στο Βόλο

μαύρισαν-τη-δαπ-οι-φοιτητές-στο-βόλ-851206

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί, σαμπάνιες, συνθήματα και φωτοβολίδες διαδέχθηκαν τις κάλπες για την φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου, που… έφυγε μπροστά σε ψήφους από τον δεύτερο «μεγάλο» των φοιτητικών εκλογών, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Σαφές προβάδισμα της ΠΑΣΠ και αύξηση του ποσοστού αριστερών παρατάξεων, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να χάνει σημαντικό έδαφος, απορροφώντας όπως μέλη της σχολίαζαν τους κραδασμούς των αντιδράσεων που συνόδεψαν τις αλλαγές στο χώρο των Πανεπιστημίων, ήταν τα χαρακτηριστικά των εκλογών.
Το ενδιαφέρον των φοιτητών για τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκατοντάδες φοιτητές ανέμεναν το κλείσιμο της κάλπης και τα αποτελέσματα. Από νωρίς το βράδυ το κλίμα παρέπεμπε σε πάρτι. Δυνατή μουσική, χορός και πανηγυρισμοί από τους νικητές, αμηχανία από τους ηττημένους, οι οποίοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους και έδωσαν τα «χέρια» με εκπροσώπους των αντίπαλων παρατάξεων.
Η ΠΑΣΠ, η οποία προηγήθηκε στις προηγούμενες εκλογές με έξι ψήφους έναντι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είδε χθες την «ψαλίδα» να ανοίγει υπέρ της με 150 περίπου ψήφους διαφορά.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδωσαν 542 ψήφους στην ΠΑΣΠ (σε 11 τμήματα), 360 στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (σε οκτώ τμήματα), 403 ψήφους στην Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (σε 12 τμήματα) και 212 ψήφους στην ΕΑΑΚ-Ρωγμή, που κατήλθαν από κοινού σε επτά τμήματα. Τα αποτελέσματα των εκλογών ανά τμήμα έχουν ως εξής:

* Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ψήφισαν 213, λευκά-άκυρα 15. Έλαβαν: ΠΑΣΠ 60 ( 2 έδρες), ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 47 (1), Π.Κ.Σ. 76 (2), Ανεξάρτητο 15

* Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης
Ψήφισαν 125, λευκά-άκυρα 10. Έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 37 (2), ΠΑΣΠ 47 (2), Π.Κ.Σ. 31 (1)

* Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής
Ψήφισαν 202, λευκά-άκυρα 16. Έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 46 (1), ΠΑΣΠ 76 (2), Π.Κ.Σ. 52 (2), Ανεξάρτητο 12

* ΙΑΚΑ
Εγγεγραμμένοι 546, ψήφισαν 171, λευκά-άκυρα 16. Έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 53 (2), ΠΑΣΠ 43 (1), Π.Κ.Σ. 32 (1), ΕΑΑΚ-Ρωγμή 27 (1)

* Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής
Ψήφισαν 151, λευκά-άκυρα 7. Έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 54 (2), ΠΑΣΠ 47 (2), Π.Κ.Σ. 34 (1), Ε.Λ. 5, Ανεξάρτητο 5

* Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής
Ψήφισαν 95, λευκά-άκυρα 12. Έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 36 (2), Π.Κ.Σ. 26 (2), ΠΑΣΠ 20 (1).

* Μηχανολόγων Μηχανικών
Ψήφισαν 161, λευκά άκυρα 15. Έλαβαν: ΔΑΠ 52 (2), ΠΑΣΠ 31 (1), ΠΚΣ 13, ΕΑΑΚ-Ρωγμή 19, Ανεξάρτητοι 36 (2)

* Πολιτικών Μηχανικών
Ψήφισαν 175, λευκά-άκυρα 4. Έλαβαν: ΠΑΣΠ 96 (4), Π.Κ.Σ. 21 (1), Ανεξάρτητοι 33 (1), ΕΑΑΚ-Ρωγμή 18 (1)

* Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ψήφισαν 223, λευκά-άκυρα 34. Έλαβαν: Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχιτεκτονική Κίνηση 81 (3), ΕΑΑΚ-Ρωγμή 79 (3), Π.Κ.Σ. 29 (1)

* Μηχανικών Η/Υ
Ψήφισαν 373, λευκά-άκυρα 25. Έλαβαν: ΠΑΣΠ 32, Π.Κ.Σ. 42 (1), Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση 143 (2), ΕΑΑΚ 18, Αριστερή Ενότητα 113 (2)

* Οικονομικών Επιστημών
Ψήφισαν 255, λευκά-άκυρα 9. Έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 35 (1), ΠΑΣΠ 90 (3), Π.Κ.Σ. 19, Ρωγμή 5, Ρωγμή-ΕΑΑΚ 6, Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση 96 (3).

* Χωροταξίας
Έλαβαν: Π.Κ.Σ. 28 (2), ΕΑΑΚ-Ρωγμή 45 (3).

«Εκλογές με βία»
Σε ό,τι αφορά στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, ο φοιτητικός σύλλογος επανήλθε χθες με νεότερη ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι οι επίσημες εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του δε θα διεξαγόταν χθες, καθώς ο σύλλογος δεν ανήκει στην Ε.Φ.Ε.Ε. και διεξάγει εκλογές παραδοσιακά στα τέλη Μάη με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως υπαγορεύει το καταστατικό του.
Ο φοιτητικός σύλλογος καταγγέλλει «παρέα τραμπούκων της παράταξης χωροΑταξία-Ε.Α.Α.Κ., η οποία παρ’ όλο που πέρσι συμμετείχαν στις θεσμικές εκλογές του φοιτητικού συλλόγου με ενιαίο ψηφοδέλτιο, φέτος διαισθανόμενοι την επερχόμενη ήττα τους επέμεναν να διεξάγουν μόνοι τους εκλογές με τη βία».
Στην ανακοίνωση ο φοιτητικός σύλλογος αναφέρει ότι «συγκάλεσαν αιφνιδιαστικά συνεδρίαση Δ.Σ. από την οποία απουσίαζε ο πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας, προκήρυξαν μόνοι τους εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και εξέδωσαν και ανυπόγραφες πλαστές ανακοινώσεις για να παραπλανήσουν τους φοιτητές να συμμετάσχουν.»

Δηλώσεις
Αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, εκπρόσωποι τριών φοιτητικών παρατάξεων κλήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Μάνος Σκουλάς, ΠΑΣΠ
«Είναι τεράστια διαφορά. Μιλάμε για θρίαμβο σε όλα τα τμήματα. Μας εμπιστεύτηκε το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ξεπεράσαμε 115 ψήφους τη δεύτερη φοιτητική παράταξη, τη στιγμή που αυτή με βρώμικο πόλεμο μας «χτυπούσε» για ολόκληρες εβδομάδες. Ευτυχώς, η πολιτική μας να κρατήσουμε ήπιους τόνους κατά την προεκλογική περίοδο, έδειξε ότι ήταν ένα βασικό στοιχείο, το οποίο μας έκανε να κερδίσουμε..»

Θρασύβουλος Δαλιάνης, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
«Η ΔΑΠ είναι αλήθεια ότι δεν έχει κάνει καλή εμφάνιση. Τηρουμένων των αναλογιών, ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό κατάφερε να κρατήσει τα ποσοστά της, παρόλο που είναι δεύτερη πίσω από την ΠΑΣΠ στο Βόλο. Ως φοιτητική παράταξη έχουμε απορροφήσει τους κραδασμούς που ήταν απόρροια των έντονων κινηματικών δραστηριοτήτων του περασμένου έτους”.

Νατάσσα Σωτηρίου, Π.Κ.Σ.
«Η αύξηση του ποσοστού για την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι αισιόδοξο μήνυμα για τους φοιτητές. Εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των φοιτητών, εκφράστηκαν τα «ποτάμια» των διαδηλωτών του περασμένου χρόνου, καθώς οι φοιτητές αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις παρατάξεις που μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, αλλά διεκδίκησαν δημόσια και δωρεάν Παιδεία και με την ψήφο τους. »

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου