ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσε όλα τα στοιχεία για το Ξενία

εδωσε-όλα-τα-στοιχεία-για-το-ξενία-851206

Τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι στη δεύτερη φάση που προβλέπει την επέκταση του Ξενία αλλά και στο συνολικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του πάρκου του Αναύρου θα εξασφαλιστεί η κοινοχρηστία και η προσπελασιμότητα για τους πεζούς και τους περιπατητές παρείχε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στο δημοτικό συμβούλιο ενημερώνοντας για το θέμα του Ξενία.
Ο κ. Αλέκος Βούλγαρης κατέθεσε στο προεδρείο του Δ.Σ την σύμβαση παραχώρησης του Ξενία, ώστε να λάβουν γνώση του περιεχομένου όλοι όσοι ενδιαφέρονται και ξεκαθάρισε απαντώντας στις τοποθετήσεις του πρώην δημάρχου Βόλου Μιχάλη Κουντούρη και της Παρέμβασης Πολιτών ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επένδυσης, εάν πρώτα δεν αρθούν όλες οι πολεοδομικές εκκρεμότητες.
«Για εμάς προέχει το συμφέρον της πόλης, επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε στη σκιά. Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του καθενός που θέλει να ενημερωθεί. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε όσα τόνισε ο πρώην δήμαρχος Μιχ. Κουντούρης στην κατεύθυνση προστασίας του Πάρκου του Αναύρου και του κοινόχρηστου χώρου. Για μία ακόμη φορά όμως επισημαίνω ότι εμείς είμαστε που καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν έχουμε την πρόθεση να συγκρουστούμε με καμία κοινωνική ομάδα, συμπλήρωσε ο κ. Βούλγαρης, γι αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς υπάρχει και νομικά κατοχυρωμένη μία σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί».
Στο θέμα του Ξενία στο δημοτικό συμβούλιο παρενέβη και μίλησε ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Κουντούρης σε χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και επικεντρώθηκε κυρίως στο αίτημα των πολιτών να προστατευθεί το πάρκο του Αναύρου , αλλά και η εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών κ. Ελένη Δημητρίου.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βόλου Γιάννης Στάμος, εισηγούμενος το θέμα, αποκάλυψε ότι η πισίνα έπρεπε βάσει της σύμβασης να έχει κατασκευαστεί το Νοέμβριο του 2005 και ότι όταν υπογράφηκε η σύμβαση από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν συνοδεύονταν όπως θα έπρεπε από τοπογραφικό, διότι βασίστηκε στο προηγούμενο τοπογραφικό που είχε χρησιμοποιηθεί επί εκμίσθωσης του ξενοδοχείου από τους αδερφούς Μουστακαλή.
Ο κ. Στάμος επισήμανε ακόμη ότι η κοινοχρησία ενός χώρου καθορίζεται μόνο από την Πολεοδομική νομοθεσία και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η επίμαχη έκταση για την οποία έχει γίνει τόσος θόρυβος είναι εκτός σχεδίου πόλης και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εάν πρώτα δεν γίνει αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης.

Στην κοινοχρησία του χώρου ωστόσο επικέντρωσε την παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Κουντούρης, που ανέφερε ότι επί δημαρχίας του είχαν γίνει συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις για να παραδοθεί στους πολίτες το Πάρκο του Αναύρου και επέμεινε το πάρκο να προστατευθεί από παρεμβάσεις που ενδεχομένως, όπως τόνισε, σχεδιάζονται να γίνουν.
Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι η πισίνα κατασκευάζεται εκτός περίφραξης του ξενοδοχείου και ότι ενώ αρχικά προβλέπονταν να γίνει στο νότιο τμήμα, τροποποιήθηκε, ενώ αναφερόμενος στη σύμβαση, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε ζήτημα, γιατί δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει γνώση και να τοποθετηθεί επί του θέματος, παρά χειρίστηκε το θέμα μόνης της η ΔΗΤΕΒ, που επικαλείται 38 στρέμματα έκτασης τα οποία όμως όπως τόνισε δεν της παραχωρήθηκαν ποτέ από το Δήμο Βόλου.
«Δεν είναι δυνατόν να παραχωρείται ένας κοινόχρηστος χώρος, τόνισε ο κ. Κουντούρης, εν μία νυκτί, πώς ο χώρος που διαμορφώθηκε από Δήμο Βόλου επί θητείας μου μετατρέπεται σε οικοπεδική έκταση; Δεν πρέπει να εξεταστεί αυτό; αναρωτήθηκε ο ίδιος;
Ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Μήτρου υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολούθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες τις τελευταίες μέρες για το θέμα και ότι η μελέτη της επένδυσης είχε παρουσιαστεί διεξοδικά σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και συμφώνησε ότι η δεύτερη φάση της επένδυσης θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο, πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Ο κ. Μήτρου επισήμανε επίσης ότι η κατασκευή της πισίνας θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Τουρισμού και απευθυνόμενος στον κ. Βούλγαρη ζήτησε να δοθούν σε όποιον ενδιαφέρεται όλα τα σχετικά έγγραφα για το Ξενία, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και απέδωσε το θόρυβο των ημερών σε παραπληροφόρηση των περιοίκων του Αναύρου.
Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Αντώνης Παππάς υποστήριξε ότι η κατασκευή της πισίνας προέκυψε στην πορεία και δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη και επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξής του ότι ο Δήμος Βόλου με τις υπηρεσίες του μπορεί να λειτουργήσει τέτοιες επενδύσεις αντί να τις παραχωρεί στους ιδιώτες.
Ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς από την πλευρά της β ήσσονος μειοψηφίας επιβεβαίωσε τα όσα τόνισε ο αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Στάμος για το τοπογραφικό, υποστήριξε όμως ότι είναι απαράδεκτο να συνάπτεται μία σύμβαση χωρίς να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα.
Τάχθηκε υπέρ της κατασκευής της πισίνας υπό την προϋπόθεση όμως, όπως είπε, ότι δεν θα καταλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο.
Την αντίθεσή της με την κατασκευή της πισίνας στο Ξενία εξέφρασε η εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών κ. Ελένη Δημητρίου, συντάχθηκε με τους πολίτες και τις κινητοποιήσεις που έχουν κάνει και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στη δεύτερη φάση της επένδυσης.

Ο δήμαρχος Βόλου
Ο κ. Αλέκος Βούλγαρης, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, παρατήρησε ότι η σύμβαση όσον αφορά στη δεύτερη φάση της επένδυσης, έχει πολλές ασάφειες οι οποίες, όπως τόνισε, είχαν επισημανθεί με επιστολές του επενδυτή προς την προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς όμως να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να διευθετηθούν και επανέλαβε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή με εκπροσώπους του Δήμου και της DOMOTEL προκειμένου να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι και έπειτα το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.
«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, επισήμανε ο κ. Αλέκος Βούλγαρης, το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο τεκμηριωμένα» και ήταν κατηγορηματικός ότι η πισίνα κατασκευάζεται εντός της έκτασης των 11.339 τ.μ που παραχωρήθηκαν βάσει της σύμβασης.
Διευκρίνισε δε ότι στην έκταση των 38.213,44 τ.μ που επικαλούνται όσοι διαμαρτύρονται περιλαμβάνεται όλο το κομμάτι από τον Άναυρο μέχρι τον Αγ. Κωνσταντίνο, η οποία είναι εκτός σχεδίου Πόλης και η οποία δεν πρόκειται να τροποποιηθεί εάν δεν γίνει αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
“Πρέπει όλοι να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Οι περίοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Θα τηρήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και αυτό είναι δέσμευση. Δεν αφαιρούμε ζωτικό χώρο πρασίνου και αυτό να γίνει ξεκάθαρο” κατέληξε ο ίδιος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου