ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητικές εκλογές με κάλπη – μήνυμα…

φοιτητικές-εκλογές-με-κάλπη-μήνυμα-851206

Φοιτητικές εκλογές 2007, στον απόηχο των «μαραθώνιων» καταλήψεων και των μαζικών συλλαλητηρίων, που δήλωσαν την αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας στα εκπαιδευτικά νομοθετήματα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το κλίμα μεγάλης αναταραχής στους χώρους των Πανεπιστημίων, που σημάδεψε και το φετινό ακαδημαϊκό έτος, δίνει τον τόνο των επικείμενων εκλογών.
Λίγα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες, την Τετάρτη 9 Μαΐου, οι φοιτητικές παρατάξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κορυφώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών έχουν αποτελέσει βασικό άξονα για τον σχεδιασμό των προεκλογικό βημάτων από τις παρατάξεις όλων των «αποχρώσεων», ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται.
Σε αυτό το κλίμα οι φοιτητές σε τρεις ημέρες καλούνται να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους, ενώ οι παρατάξεις κινούνται στην τελική ευθεία για τις κάλπες, είτε με εκδηλώσεις είτε με διαφημιστικά μπλουζάκια και αναπτήρες είτε με φοιτητικά πάρτι.
Οι συζητήσεις στο χώρο «συνάντησης» όλων των φοιτητικών παρατάξεων, στο θόλο δηλαδή του Παπαστράτου, έχουν ανάψει για τα καλά. Στα τραπεζάκια των παρατάξεων είναι όλα έτοιμα. Αφίσες και πανό, ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις, καφές και πολύ κουβέντα…
Η κάθε παράταξη δίνει τη «μάχη» από διαφορετική πλευρά. Φαίνεται, πάντως ότι όλοι συγκλίνουν σε κάτι. Ότι αυτή η κάλπη θα δώσει «μήνυμα».

ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου
Κάθοδος και στα 12 ακαδημαϊκά τμήματα του Βόλου από την ΠΑΣΠ. Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές με τον… αέρα του νικητή των περσινών φοιτητικών εκλογών. Η κάλπη είχε αναδείξει τους «πράσινους» σε πρώτη δύναμη, με ελάχιστο, ωστόσο, προβάδισμα σε σχέση με τον δεύτερο «μεγάλο» των φοιτητικών εκλογών, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η διαφορά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης ήταν μόλις έξι ψήφοι.
Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου τολμά την πρόβλεψη ότι φέτος θα η «ψαλίδα» θα ανοίξει κατά πολύ υπέρ της. «Η διαφορά είναι βέβαιο ότι θα είναι μεγάλη. Οι φοιτητές θα στείλουν μαζικό μήνυμα στην κυβέρνηση για τις επιλογές της», υπογραμμίζει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μάνος Σκουλάς.
Η φοιτητική παράταξη έχει ενισχύσει τα ψηφοδέλτιά της κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ένδειξη της συσπείρωσης των φοιτητών γύρω από τις απόψεις και τις θέσεις της, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΠΑΣΠ.
Κεντρική εκδήλωση, δύο ημέρες πριν τις φοιτητικές κάλπες, η ελληνική βραδιά στο «Jump».
Κατά τα άλλα, για την άγρα ψήφων «επιστρατεύτηκαν» φυλλάδια με τις θέσεις της παράταξης, αναπτήρες και μπλουζάκια με τη στάμπα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου και ενημέρωση των φοιτητών μέσω του site της παράταξης στο διαδίκτυο, το οποίο αναβαθμίστηκε.
Αύριο, εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό δράσης τους, καθώς και την πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν στο εξής.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Την ψήφο των φοιτητών σε τουλάχιστον οκτώ από τα 12 τμήματα ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, στο ΙΑΚΑ, στο Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας, στο Πολιτικών Μηχανικών, στο Μηχανικών Η/Υ και στο Οικονομικό Τμήμα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν χθες για ψηφοδέλτιο στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη εκτιμά ότι η «πλάστιγγα» θα γείρει υπέρ της, με δεδομένα όσα έχουν διαδραματιστεί τους προηγούμενους μήνες στα Πανεπιστήμια. «Οι κυβερνητικές επιλογές για το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης παίρνουν «σάρκα και οστά». Αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», δηλώνει ο εκπρόσωπός της Μπάμπης Παπαδόπουλος.
Ο προεκλογικός αγώνας για τη ΔΑΠ συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες σε ήρεμους ρυθμούς, μετά τη διαμάχη με την ΕΑΑΚ και τα επεισόδια για την αφίσα της που προκάλεσε αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων, θεωρώντας ότι προσβάλει τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.
Τρεις φορές οι χώροι πάνω και γύρω από το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γέμισαν με τις επίμαχες αφίσες και ισάριθμες φορές καταστράφηκαν από την ΕΑΑΚ. Το συγκεκριμένο εκλογικό υλικό εξαντλήθηκε και η ΔΑΠ χρησιμοποίησε αφίσες με άλλο περιεχόμενο, οι οποίες …έμειναν στη θέση τους.

ΕΑΑΚ-Ρωγμή
Δυναμικότερη εμφάνιση σε σχέση με τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογικές αναμετρήσεις από την ΕΑΑΚ. Η αριστερή παράταξη, όχι μόνο κατεβάζει ψηφοδέλτια σε πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένη μετά τη συνεργασία της με τη «Ρωγμή».
Η «συνένωση» των δύο φοιτητικών παρατάξεων δεν αποτέλεσε εκλογική κίνηση, υπογραμμίζουν μέλη της ΕΑΑΚ. Ήταν απόρροια των κοινών θέσεων των δύο παρατάξεων στη διάρκεια των πολύμηνων κινητοποιήσεων και της συσπείρωσης των δυνάμεών τους, με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής διαμαρτυρίας απέναντι στις αλλαγές που προωθήθηκαν και προωθούνται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμφωνία επήλθε πριν από τρεις περίπου μήνες, δηλώνει ο φοιτητής Θάνος Ανδρίτσος από την ΕΑΑΚ.
«Η Ρωγμή αποφάσισε να συμμετέχει στην ΕΑΑΚ, στα πλαίσια της πιο στενής συνεργασίας με τις αριστερές και αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, που συγκεντρώνει στο εσωτερικό της. Ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας, της σύμπλευσης των απόψεών και της προσπάθειας ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος απέναντι σε όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες στα Πανεπιστήμια. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε διαφορές και διαφωνίες, οι οποίες είναι λογικές», λέει από την πλευρά του ο Νίκος Κανελής.
Έτσι φέτος η Ρωγμή-ΕΑΑΚ εμφανίζονται με ψηφοδέλτια σε έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας, Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων και Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ανοιχτή παραμένει η κάθοδος τους στο Οικονομικό Τμήμα.
Εκτίμηση των δύο αριστερών παρατάξεων είναι η ενίσχυση της δύναμής τους. «Φαίνεται ότι θα εμφανιστεί ένα ανοδικό ρεύμα υπέρ μας. Άλλωστε για πρώτη φορά στο Βόλο συμμετέχουμε σε έξι ή επτά τμήματα. Πέρυσι η ΕΑΑΚ «κατέβηκε» μόνο σε ένα τμήμα», αναφέρει ο Θάνος Ανδρίτσος.

Π.Κ.Σ.
Στο σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «κατεβαίνει» στις εκλογές η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Η Π.Κ.Σ. πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας, δύο εκδηλώσεις, η πρώτη για τα σχολικά βιβλία και η δεύτερη για την πολιτική και τις εργασιακές προοπτικές στο χώρο της ειδικής αγωγής.
«Όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και φέτος η Π.Κ.Σ. δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι φοιτητές στις 9 Μαΐου. Το ζητούμενο για την παράταξή μας δεν είναι απλά να ενισχύσει τη δύναμή της, αλλά να ενισχυθούν οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι, ώστε ο αγώνας μας να είναι ακόμη πιο δυναμικός το επόμενο διάστημα», τονίζει ο φοιτητής Γιάννης Παπαρίζος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου