ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία για καλό σκοπό

πρωτοβουλία-για-καλό-σκοπό-730666

Η πολυβραβευμένη Ελένη Δικαίου προσφέρει τα έσοδα του νέου της βιβλίου για την ανέγερση ναού αφιερωμένου στον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης στη Νέα Ιωνία Βόλου

Συγκινητική πρωτοβουλία καρδιάς έχει αναλάβει η διακεκριμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό συγγραφέας Ελένη Δικαίου, προκειμένου να ανεγερθεί εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στον τόπο καταγωγής της τη Νέα Ιωνία του Βόλου. Για τον σκοπό αυτό αποφάσισε να διαθέσει τα έσοδα που της αναλογούν από τις πωλήσεις του καινούργιου της βιβλίου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Ελένη Δικαίου, η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Αντερσεν και τιμά τα ελληνικά γράμματα διεθνώς με το έργο της, έχει ήδη ολοκληρώσει το καινούργιο της ιστορικό μυθιστόρημα, που τιτλοφορείται «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης», είναι αφιερωμένο στον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και μέσα από τη ζωή του, αναδύεται η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης ανακηρύχθηκε Αγιος από την Εκκλησία και την ίδια περίοδο, επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος, Χρυστοδούλου, είχαν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας.

«Εχουν αναγερθεί εκκλησίες του Αγίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και με απασχολούσε πάντα η σκέψη ότι δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο στη Νέα Ιωνία, την πατρίδα μου, όπου ζουν πολλοί Μικρασιάτες. Ηταν πάντα στο μυαλό μου η επιθυμία να κτιστεί στην πατρίδα μου ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και σκέφτηκα να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα περιγράφει την ζωή και το έργο του» αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο αρχικός στόχος επετεύχθη, το βιβλίο οδεύει προς έκδοση από τις εκδόσεις «Πατάκη» και η συγγραφέας παραχωρεί τα συγγραφικά της δικαιώματα από τις πωλήσεις του βιβλίου, για να βάλει «ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια», όπως σημειώνει με σεμνότητα.

Η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης τιμάται κάθε χρόνο με λαμπρές εκδηλώσεις στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας κι όπως υπογραμμίζει η διακεκριμένη συγγραφέας «ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης είναι ο Αγιος όλων των ανθρώπων που έχουν εγκαταλειφθεί από τις ηγεσίες τους. Όταν οι Μικρασιάτες εγκαταλείφθηκαν από τις ηγεσίες τους, ήταν ο μόνος που έμεινε κοντά τους, μέχρι την τελευταία στιγμή».

Αγώνας ψυχής

Η βραβευμένη συγγραφέας, γνωστή για τις κοινωνικές της ευαισθησίες, έχει εκμυστηρευθεί την επιθυμία της στο άμεσο και ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, που αγκάλιασε αμέσως την ιδέα. «Αρχίζει η προσπάθεια με αυτό το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, με εξώφυλλο της Βολιώτισσας ζωγράφου Θέντας Μιμηλάκη. Πιστεύω ότι είναι δουλειά καρδιάς και βάζει ένα πετραδάκι στην προσπάθεια», όπως επισημαίνει.

Η Ελένη Δικαίου απευθύνει κάλεσμα στους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας, αλλά και ευρύτερα να στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ εκφράζει την άποψη ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποιο εγκαταλειμμένο οίκημα που βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. «Θα μπορούσε ίσως ο Δήμος Βόλου ή κάποιος άλλος φορέας ή ιδιώτης να παραχωρήσει για αυτό τον σκοπό κάποιο από τα παλιά σπίτια που γκρεμίζονται και ρημάζουν στη Νέα Ιωνία» αναφέρει η κ. Δικαίου.

Υπέρμαχη της κοινωνικής αλληλεγγύης από παιδί, προσφέρει πάντα με διακριτικότητα την βοήθειά της όπου χρειαστεί, παραμένοντας πιστή στις αρχές και τις αξίες των προγόνων της. Με πολλή συγκίνηση παρακολούθησε, εξάλλου, τις θεατρικές παραστάσεις που είχαν ως θέμα τα περίφημα «Κοριτσάκια με τα ναυτικά», που ανέβηκαν σε διαφορετικές, εξίσου εντυπωσιακές, εκδοχές, από το «Αρσάκειο» της Θεσσαλονίκης και την ομάδα «Από καρδιάς», προκειμένου τα έσοδα να δοθούν για κοινωνικούς σκοπούς.

Το εκκλησάκι στη Νέα Ιωνία, το οποίο θα αφιερωθεί σε μια προσωπικότητα σύμβολο για τους απανταχού Μικρασιάτες, τον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, αποτελεί στόχο ζωής για την ίδια και όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσουν όλοι, προκειμένου το λιθαράκι να γίνει οικοδόμημα. Η καρδιά και οι ρίζες μου βρίσκονται στη Νέα Ιωνία και πιστεύω ότι ακολουθούμε τα βήματα των προγόνων μας, που κατάφεραν να κάνουν αξιοζήλευτη πόλη, έναν ξερότοπο. Οι γονείς και οι παππούδες μας έκτισαν με τα χέρια τους την Ευαγγελίστρια. Ακολουθούμε τα βήματά τους. Είναι μια κληρονομιά που οφείλουμε να τη μεταδώσουμε στα παιδιά. Δεν έχουμε δικαίωμα να την κρατήσουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου