ΤΟΠΙΚΑ

Απαισιοδοξία επαγγελματιών της Μαγνησίας για ανόρθωση της οικονομίας

απαισιοδοξία-επαγγελματιών-της-μαγν-730670

Δεν βλέπουν θετική οικονομική πορεία οι βιοτέχνες κατεργασίας μετάλλου, οι χρυσοχόοι – ωρολογοποιοί και οι ηλεκτρολόγοι – συντηρητές

Απαισιοδοξία επικρατεί στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από την έξοδα της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Βιοτέχνες κατεργασίας μετάλλου, χρυσοχόοι – ωρολογοποιοί και ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν διαβλέπουν καμία απολύτως βελτίωση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Αυτό προκύπτει από τις έρευνες οικονομικής αποτύπωσης της πορείας των επιχειρήσεων για το τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου 2018. Την περασμένη Τετάρτη, που πραγματοποιήθηκε η παρουσία της έρευνας της ΟΕΒΕΜ στο Επιμελητήριο Μαγνησίας τρεις σύλλογοι, ο Σύλλογος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Μαγνησίας, ο Σύλλογος Χρυσοχόων – Ωρολογοποιών Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Εργοδηγών, Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας εξειδίκευσαν τα αποτελέσματα στους δικούς τους κλάδους.

Συγκεκριμένα, το 44% των βιοτεχνών κατεργασίας μετάλλου απαντά αρνητικά για την πορεία της οικονομίας της χώρας, ενώ στους εργοδηγούς, εργολήπτες, ηλεκτρολόγου, απαντά αρνητικά το 67% των επιχειρήσεων και στους χρυσοχόους – ωρολογοποιούς απαντά αρνητικά το 82% των επιχειρήσεων. Ενδιαφέροντα είναι και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων.

*Επιχειρήσεις κατεργασίας μετάλλου: Με μεγάλες οφειλές στο Δημόσιο

Δεσμευμένες με οφειλές στο Δημόσιο είναι πάνω από δύο στις τρεις επιχειρήσεις βιοτεχνών κατεργασίας μετάλλου στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο γραμματέας του Συνδέσμου, Λευτέρης Πλαστάρας, η έρευνα κατέδειξε ότι το 78% των επιχειρήσεις έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή άλλο φορέα.

Με ρυθμίσεις οφειλών αντίστοιχα βρίσκεται το 39% των επιχειρήσεων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 44% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν χάσει τις ρυθμίσεις.

Οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι στον κλάδο των βιοτεχνών κατεργασίας μετάλλου είναι αρνητικές. Μόνο το 44% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά.

Μία στις δύο επιχειρήσεις (55%) είδε απώλειες στον τζίρο το επίμαχο χρονικό διάστημα. Έτσι το 67% των βιοτεχνών εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να βελτιωθεί η οικονομική τους πορεία και προφανώς γι’ αυτό το λόγο το 80% των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να προχωρήσει και σε επενδύσεις.

Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνιο οι επαγγελματίες δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι το 44% απαντά αρνητικά στην εν λόγω ερώτηση, ενώ το 56% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα υπάρξει μικρή οικονομική ανόρθωση.

*Χρυσοχόοι – ωρολογοποιοί: Απώλειες

τζίρων για δύο στις τρεις επιχειρήσεις

Δύο στις τρεις επιχειρήσεων αργυροχρυσοχόων είδε μείωση στον τζίρο του το τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της έρευνας που έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων- Ωρολογοποιών Μαγνησίας Ζωή Πρίντζιπα, στο επίμαχο τετράμηνο το 71% των επιχειρήσεων μέτρησε απώλειες.

Η έρευνα κατέδειξε ακόμη, ότι μόνο το 41% των επιχειρήσεων του κλάδου απασχολεί προσωπικό. Το 61% είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (94%) δεν σκοπεύει να κάνει προσλήψεις ούτε και στο μέλλον.

Όσον αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο, ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 88% αυτών δεν έχει οφειλές. Οι οφειλές προς το δημόσιο και τους άλλους φορείς είναι επίσης χαμηλές αφού μόνο το 12% των επιχειρήσεων βαρύνεται με χρέη, ενώ οφειλές στην Εφορία έχει μόνο το 6% του κλάδου και προ του ΟΑΕΕ μόνο το 18%. Με ρυθμίσεις οφειλών βρίσκεται «δεμένο» μόνο το 6% των επιχειρήσεων.

Το 88% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι θα τα καταφέρει το επόμενο διάστημα και μόνο το 12% των επιχειρήσεων αποκρίνεται αρνητικά.

Εντούτοις, στον κλάδο υπάρχει διάχυτη απαισιοδοξία. Το 82% των επιχειρήσεων δεν βλέπει ανόρθωση της οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μόνο το 18% αυτών πιστεύει ότι θα υπάρξει μία μικρή βελτίωση.

*Ηλεκτρολόγοι: 71% δεν πιστεύει ότι

η οικονομική κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί

Ειδικότερα σύμφωνα με την παρουσία που έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Καυστήρων Μαγνησίας Σεραφείμ Μαουσίδης, το 62% των επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό. Νέες προσλήψεις πρόκειται να κάνει μόνο το 29%, όμως καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να απολύσει προσωπικό.

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις προς το δημόσιο, μόνο μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει οφειλές, καθώς το 62% των επιχειρήσεων απαντά ότι δεν έχει οφειλές. Με ρυθμίσεις οφειλών βρίσκεται μία στις πέντε επιχειρήσεις, ενώ το 19% του κλάδου έχει χάσει τις ρυθμίσεις.

Το 67% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα τα καταφέρει το επόμενο διάστημα, καθώς μόνο το 33% αποκρίνεται αρνητικά.

Εξάλλου, ο τζίρος για το επίμαχο διάστημα αυξήθηκε για το 38% των επιχειρήσεων, μειώθηκε για το 43% αυτών ενώ παρέμεινε στάσιμος για το 19%.

Πάντως, στον κλάδο επικρατεί απαισιοδοξία. Το 71% των επαγγελματιών προβλέπει ότι η οικονομική κατάσταση το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να βελτιωθεί γι’ αυτό και το 62% των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Εξάλλου, το 67% των επιχειρήσεων δεν πιστεύει ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ότι θα υπάρξει ανόρθωση της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου